Sljedeće subote večer guslarskih i gangaških legendi u Grudama

ljubuski.info

U subotu 17. prosinca 2016. godine u 19 sati kino dvorana u Grudama biti će središte guslarskih legendi i starih legendi izvornog pjevanja - gange, u sklopu tradicionalnog petog Božićnog sila kojeg organiziraju braća Damir i Jure Miloš.

Na ovoj manifestaciji nastupit će izvođači na guslama koji dolaze iz cijele šire regije, kao i najlegendarniji živući gangaši.

Svi oni koji posjete ovu manifestaciju moći će vidjeti najbolje guslarske i gangaške virtuoze, te će moći uvidjeti raznolikost sviranja i pjevanja na guslama, kao i način ganganja, jednog područja u odnosu na drugi.

Ovakav oblik manifestacije jedinstven je u cijeloj široj regiji. Cilj manifestacije je prikazivanje raznolikosti sviranja i pjevanja na guslama, te poticanje međuljudskih odnosa. Dramsko-izvorna večer, stare priče i pjesme, kroz gusle kao i gangu, na izvoran način svakog izvođača, predstavit će djelić izgubljenog vremena, a ono što je najbitnije manifestacija će povezati izvođače iz različitog kraja gdje gusle i ganga obitavaju.
"Sama tematika večeri je zanimljiva. Želimo da se ova večer odradi u izvornom stilu. Pozornica će kao i prethodnih godina biti uređena na starinski način na kojoj će se izmjenjivati guslar za guslarom, potkrijepljeni našom himnom - gangom. Dolaze nam guslari koji su višestruki republički i savezni prvaci, kao i najcjenjeniji izvođači gange poput Srećka Petrušića "Sire" iz Ljubuškog. Uistinu će se moći vidjeti raznolikost nošnje, umijeće guslarskog i gangaškog tehniciranja, ponašanje guslara na pozornici, raznolikost pjevanja, te različite povijesne teme preko gusala", poručio je Jure Miloš.

"Svi oni koji vole i cijene kulturu, običaje, i oni koji vole gusle i gangu, kao i oni koji se žele tek s tim upoznati, ne bi trebali propustiti ovo silo jer će imati što vidjeti. Osjetit će se i onaj starinski ugođaj koji je krasio domove naših predaka, pogotovo u Božićno vrijeme. Uz guslare i gangaše specijalni gost večeri bit će Branko Medak. Na koncu, najvažniji ugođaj i bit večeri daje publika, koja nas je svake godine odlično podržala, a ova manifestacija, na kraju krajeva, održava se radi publike. Stoga, dođite u što većem broju.", ističu braća Miloš.

Kako vidimo braća Miloš svake godine imaju različite izvođače, što doprinosi raznolikosti ove večeri. Zbog toga i ove godine vrijedi posjetiti Božićno silo i vidjeti i spoznati kulturni izvorni svijet. Kao i svake godine, ulaz je slobodan.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari