Više od 200 Lipnjana se okupilo u Zagrebu

ljubuski.info

U Franjevačkom samostanu Hercegovačkoga provincijalata u Zagrebu 3. prosinca održana je 11. Lipnjanska večer u Zagrebu, jedanaesti godišnji susret Lipnjana u Zagrebu. Skupili su se Lipnjani sa svih strana: iz Lipna, Hercegovine, Zagreba i cijele Hrvatske, Europe, kao i njihovi gosti.

Susret je počeo, uobičajeno, Sv. misom u 18.00 sati koju je misio fra Ivan Landeka uz gvardijana samostana fra Svetozara Kraljevića. Na misi su se nazočni prisjetili svih pokojnih, a i živućih Lipnjana te zahvaljivali i molili za Božju pomoć. Nakon toga program je nastavljen prema predviđenom programu u prostoru samostana.

U službenom dijelu programa puštene su himne RH i Hercegovine, a potom je voditelj programa Tomislav Ćorić zamolio nazočne da se oda minuta šutnje u povodu smrti dosadašnjega domaćina Lipanjskih večeriju, g. Nikole Miletića ("Ćelića").

Lipnjanjska zajednica Zagreb i njihovi predstavnici pozdravili su Lipnjane iz samoga Lipna, najdraže goste koji su došli uglavnom autobusom iz Hercegovine, ali i sve ostale Lipnjane i njihove goste.

Pozdravljeni su Lipnjani, ma gdje bili! Posebno su istaknuti australski Lipnjani koji su prikupili i darovali znatan novčani iznos kojim je obnovljena lipanjska crkva. Jasno, pozdravljen je i župnik, don Tomislav Majić.

Skupu su nazočili predstavnici mjesne Lipnjanjske vlasti, Zdeslav Smoljan te načelnik Općine Ljubuški g. Nevenko Barbarić i predsjednik Općinskoga vijeća Ljubuški, Tihomir Kvesić.

Barbarić je pozdravio sve nazočne pohvalio rad i napor na održavanju lipnjanskog i zavičajnoga zajedništva i povezanosti. Lipnjani su veoma zahvalni Općini za izdašnu pomoć koju im pruža.

Juroslav Dragun, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, inače član upravnih i poslovodnih struktura Grada Zagreba također je pozdravio nazočne i prenio pozdravi gradonačelnika. Skupu su još nazočili nekolicina sužupljana Grljevčana i iz drugih mjesta i općina Hercegovine, kao što je Vlado Begić, predsjednik Posuške zajednice u Zagrebu.

Potom je, temeljem odluke Lipanjske zajednice Zagreb dodijeljena Zlatna plaketa Lipanjske zajednice Zagreb Franjevačkom samostanu hercegovačkoga provincijalata u Zagrebu zbog plodne dugogodišnje suradnje i pomoći
samostana. Plaketu je primio gvardijan fra Svetozar koji je pritom pohvalio Lipnjane i potaknuo rad na potrebi i nuždi biološkog i fizičkoga održanja Lipna, kao i ostalih mjesta u Hercegovini.

Lipnjani su i ove godine u Zagreb donijeli svoje darove, uobičajenu i bogatu lipnjansku "košaru zajedništva" (izvorne i vlastite proizvode iz Lipna i zavičaja), vidljivi znak i jamstvo zajedništva.

Podizanju ugodne atmosfere i druženja uvelike je glazbenik, solo izvođač Željko Prebisalić "Preso" i potaknuo nazočne na pjesmu, igre i ples.

Za nazočne, a poglavito za najmlađe, kao i stalno dosad, priređena je tombola. Većina igrača dobila je nagradu a pokloni su osigurani od brojnih i već tradicionalnih sponzora. Glavna nagrada bio je potpisani dres Joea Šimunića, te dresovi igrača Dinama Antolića i Hajduka Jeffersona.

Uz bogati domjenak nastavilo se zabavljati sve do iza ponoći. Skupu je nazočilo preko 200 Lipnjana i njihovih gostiju. Skup je protekao uz druženje, priču, podsjećanje na Lipno i dane u njemu. Gangalo se, pjevao bećarac i druge pjesme, zaigrala trusa…

Opći je dojam da je ovaj lipanjski zbor bio veoma uspješan i da je Lipnjanska večer u Zagrebu postala nezaobilazna manifestacija lipnjanske zajednice u Zagrebu i uopće svih Lipnjana.

Ovaj skup svojim poklonima pomogli su mnogi, svatko na svoj način. Nakon podmirenja troškova, slobodna sredstva, po već ustaljenoj praksi, bit će utrošena na posjet lipnjanskih bolesnika i potrebitih pomoći, što se redovito radi svake godine uoči Božića.

Lipnjanska zajednica zaželjela je svima sretan Božić i sve najbolje u novoj 2017. godini te još jedanput zahvaljili svima koji su nazočili večeri i pomogli na bilo kakav način.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari