Posebna ordinacija za bolesnike sa simptomima gripe A

Djevojčica je na kućnoj njezi, pod nadzorom je našeg osoblja i Higijensko-epidemiološke službe, a također smo u telefonskom kontaktu s roditeljima.

Subjektivno i klinički je veoma dobro, već nakon drugog dana nestala je povišena temperatura, a do kraja ovog tjedna proći će i to razdoblje trajanja njezine zaraznosti i moći će izići iz izolacije kao zdrava osoba.

Svi drugi članovi obitelji su zdravi, izjavila je dr. Iva Bubalo, ravnateljica doma zdravlja Ljubuški, govoreći o stanju djevojčice iz Ljubuškog koju je napao virus svinjske gripe H1N1.

Osigurali smo jednu posebnu ordinaciju za pacijente sa simptomima gripe H1N1, da ne ulaze u prostorije Hitne medicinske pomoći, znači među veći broj pacijenata, nego da se pregledavaju u toj ordinaciji. Osobe i mogući bolesnici s područja Ljubuškog kod kojih se pojave znaci bolesti svinjske gripe, trebaju se javiti sestri na šalteru u Domu zdravlja i objasniti da imaju te simptome. Sestra će ih odmah odvesti u odvojenu ordinaciju gdje će biti pregledani. Tako neće čekati na hodniku i biti u dodiru s drugim osobama na koje bi virus mogao prijeći.Osigurali smo i prijevoz do bolnice ako bude visoko sumnjiv slučaj gdje će se napraviti mikro-biološka analiza i potvrditi ili ne potvrditi bolest. U dogovoru s načelnikom općine Nevenkom Barbarićem osnovali smo Općinski krizni stožer. Nabavili smo zaštitnu opremu za osoblje Doma zdravlja, javno na Radio Ljubuškom dali smo upute pacijentima i građanima kako se ponašati i postupati, a iz Federalnog ministarstva zdravstva dobiven je promidžbeni materijal - kaže dr. Bubalo.

Uspostavljena je veza s glavnim epidemilogom federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Jelenom Ravlijom, a dr. Iva Bubalo je na sastanku federalnog koordinacijskog tijela za praćenje svinjske gripe podnijela izvješće što je u Ljubuški poduzeto.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari