U Međugorju održana radionica o ljudskim pravima i medijskim slobodama

ljubuski.info

Radionica za novinarke i novinare o temi ljudskih prava i medijskih sloboda održana je u Međugorju, a organizirali su je EU projekt SOCEM "Podrška pružateljima socijalne pomoći i poboljšanje kapaciteta za praćenje" i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovom aktivnošću imaju za cilj povećati svijest o ljudskim pravima među masovnim medijima u BiH, te naznačiti najosjetljivije segmente medijskog djelovanja kad je u pitanju zaštita i promocija ljudskih prava, s posebnim fokusom na medijsko portretiranje predstavnica i predstavnika ranjivih društvenih grupa, slobodu govora i izražavanja, te govor mržnje.

Koordinatorica projekta EU SOCEM Emina Pašić je kazala da je dvodnevna radionica koja je održana u okviru implementacije EU SOCEM projekta, koji u jednom segmentu rada predviđa osnaživanje kapaciteta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da prate stanje ljudskih prava u BiH, bila posvećena stanju slobode medija i slobode govora u BiH i u jednom drugom kapacitetu je promatrala medijsko portretiranje pripadnica i pripadnika marginaliziranih skupina u medijima.
"Naš zadatak bio je da s profesionalcima i profesionalkama iz struke razgovaramo o njihovom viđenju koji su to najveći problemi koji pogađaju i ograničavaju prostor slobode medija, što je naročito popularizirano u kontekstu nedavno objavljenog izvještaja o progresu BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji, gdje je sloboda medija naznačena kao jedan od segmenata društvenog djelovanja u BiH koji zahtijeva ozbiljno unapređenje", istaknula je Pašić po završetku radionice.

Po njenim riječima, bilo je zanimljivo razgovarati sa stručnjakinjama i stručnjacima, praktičarima iz polja medijskog djelovanja i čuti od njih koji su to sve problemi o kojima se vrlo rijetko ima prilike razgovarati u medijskom prostoru, a koji dovode do tog sužavanja prostora djelovanja.
"Najveći dio vremena posvetili smo razgovoru o tome koliko je politički ograničen prostor djelovanja novinarima i novinarkama kada je u pitanju uređivačka politika, autocenzura, sigurnost radnog mjesta i onda fizički integritet i sigurnost u onom najprostijem smislu ugrožavanja novinara prilikom obavljanja zadataka", kazala je Pašić.

Razgovarano je i o inicijativi za izmjene kaznenog zakona na entitetskom nivou i nivou Brčko Distrikta i o mogućnosti uvođenja kaznenog djela napada na novinarku ili novinara zbog vrste i prirode zadataka koje obavlja s ciljem javnog informiranja.
"Mislim da su kolegice i kolege koje su sudjelovale na radionici postigle konsenzus kako bi takva vrsta kvalifikacije omogućila jednu snažniju prevenciju i poslala jako važnu poruku kompletnoj javnosti koliko je važan posao novinara, šta to znači za jedno demokratsko društvo, koliko sloboda medija i sloboda govora znači za razvoj svih demokratskih procesa u BiH", naglasila je Pašić.

Izvještaj s radionice će se koristiti i za ulazne informacije za Izvještaj o slobodi medija koji će biti dostavljen na razmatranje i usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH.
"Riječ je o izvještaju o stanju slobode medija koji Ministarstvo za ljudaska prava i izbjeglice, u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom pravde BiH rade za Vijeće ministara BiH. Izvještaj će biti upućen na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara BiH do kraja godine", navodi Pašić.

Glas naroda

Ovo je dobra prigoda da naša milicija sa [ * neprimjereno * ]om nauči nešto korisno.

U Međugorju održana radionica o ljudskim pravima i medijskim slobodama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari