ZHŽ prednjači po broju oboljelih od zaraznih bolesti

ljubuski.info

U proteklom petogodišnjem razdoblju najviše oboljelih od zaraznih bolesti registrirano je u Sarajevskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, a najmanje na području Posavske županije, izuzev 2012. kada je najniži morbiditet registriran na području Hercegbosanske županije, navodi se u dokumentu Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovništva.

Prema izvješćima, među oboljelim od zaraznih bolesti (bez gripe) u 2015. godini 50,03% su mlađi od 15 godina, odnosno više od polovine (62,93%) su mlađi od 25 godina. S obzirom na spol, obolijevaju gotovo podjednako oba (50,77% oboljelih je muškog, a 49,23% ženskog spola). "Među vodećim zaraznim bolestima najviše je onih iz skupine respiratornih zaraznih bolesti (gripa/bolesti slične gripi, varičele, streptokokna angina, TBC respiratornoga sustava, morbili, scarlatina i infektivna mononukleoza). Na visokom trećem mjestu je akutni enterokolitis, a petom skabijes ili šuga", navodi se u spomenutom dokumentu.

Udio crijevnih zaraznih bolesti prošle godine (10,23%) je veći nego 2014. (8,60%), dok je udio skupine oboljenja koja se klasificiraju kao ostale zarazne bolesti gotovo isti 3,2% u obje izvještajne godine. U 2015. je registrirano manje parazitarnih bolesti (2,18%) nego prethodne godine (3,01%), prije svega, zbog manjeg broja slučajeva šuge.

Slijede antropozoonoze koje sudjeluju s 0,28% te, bez obzira na mali broj registriranih slučajeva, već dugo imaju ozbiljne posljedice na javno zdravstvo i gospodarstvo zemlje. Naime, u 2015. od antropozoonoza su oboljele 152 osobe.
"Najveća stopa incidencije je od bruceloze, a registrirani su slučajevi leptospiroze, hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom (HGBS) i Lymove bolesti. Zbog problema u nadzoru, neintegriranog pristupa, stope ovih oboljenja su podcijenjene", stoji u izvješću.

Prema podacima iz istog dokumenta, tijekom 2015. godine prijavljeno je pet epidemija zaraznih bolesti s ukupno 473 oboljele osobe. Najveći broj oboljelih registriran je u epidemiji salmoneloze s ukupno 249 oboljelih.
"Epidemija je prijavljena u vrtiću JU 'Djeca Sarajeva', gdje je kao uzročnik izolirana Salmonella enteritidis, a kao izvor infekcije navodi se hrana - kiselo vrhnje. Kao nozokomijalna infekcija, prijavljena je epidemija gripe u Klinici za hematologiju KUC Sarajevo, gdje je oboljelo 11 osoba. Izvor infekcije nije utvrđen, a cijepni status zaposlenika nije poznat", navodi se u dokumentu.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto