O "Slučaju Soldo", UZB razgovarali s Vesnom Ćavar, glavnom Tužiteljicom ZHŽ

ljubuski.info

Danas je, u 11 sati, u sjedištu Tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu, prema ranije dogovorenom pisanom sporazumu predstavnika UZB ŽZH i Glavne Tužiteljice gđe Vesne Ćavar, održan sastanak na temu ozljeđivanja maloljetnog Mile Solde sina Serafinova i majke Ane Soldo iz Širokog Brijega u vikendici u mjestu Trn-Zavoznik, grad Široki Brijeg dana 8./9.10.2016 godine u 01:50 sati.

Sastanku su nazočili glavna tužiteljica ŽZH, gđa. Vesna Ćavar, glasnogovornik tog tužiteljstva gosp. Aničić, njena stručna suradnica, te pravosudni policajac u svojstvu promatrača (jer tako nalaže Zakon o Tužiteljstvu, odnosno ZKP FBiH što nam je usmeno priopćila glavna tužiteljica Vesna Ćavar), s jedne strane, dok su UZB predstavljali: Drago Grbavac Predsjednik UZB BiH, Vlado Marušić,Predsjednik UZB ŽZH, Petar Ereš Predsjednik UZB Podružnica Ljubuški, Vjekoslav Dragoja, Predsjednik UZB Podružnica Posušje,te Ivan Marić, Predsjednik UZB Podružnica Grude s druge strane.

Prva je riječ uzela glavna Tužiteljica Vesna Ćavar koja se u ime Tužiteljstva zahvalila predstavniku UZB ŽZH koji je Tužiteljstvu poslao zahtjev za otkrivanje istine u slučaju maloljetnog Mile Solde, i u kojem zahtjevu je korektno navedeno kako se ne može tražiti od Tužiteljstva ŽZH otkrivanje podataka koji mogu naškoditi tijeku istrage,odnosno nije dobro prejudicirati konačno rješenje ovog slučaja dok traje istraga. Glavna Tužiteljica je na taj zahtjev odgovorila UZB ŽZH kako je, odmah po primitku tog zahtjeva, obavila razgovor s roditeljima maloljetnog Mile Solde i zatražila od njih punu suradnju kako bi se što prije objelodanila istina, te je zakazala sastanak s predstavnicima UZB ŽZH za dan 01.12.2016 godine u 11,00 sati u tom tužiteljstvu, te im je poručila kako mogu pratiti emisiju pod "Pod povećalom" na Našoj TV dana 22.11.2016 godine u 20,00 sati u kojoj će gostovati glasnogovornik tog tužiteljstva gosp.Aničić.

Glavna Tužiteljica je nadalje navela kako je UZB ŽZH prva udruga koja se obratila tom tužiteljstvu s zahtjevom za sastanak i kako je to prva udruga kojoj je to udovoljeno jer ona stoji na dispoziciji svima, za informacije koje su od općeg interesa za javnost.

Isto tako navela je kako Tužiteljstvo ŽZH poduzima i poduzimati će sve radnje iz nadležnosti tog Tužiteljstva, uz napomenu kako valja razlikovati nadležnosti tog tužiteljstva i pojedinih PU, u ovom slučaju PU Široki Brijeg, iako se te nadležnosti u dosta slučajeva isprepliću.

Nakon nje riječ je uzeo Vlado Marušić Predsjednik UZB ŽZH koji je tužiteljici naveo razloge zbog kojih se UZB ŽZH uključila u cjelokupan slučaj Soldo, jer je Serafin Soldo pukom koincidencijom član Upravnog Odbora UZB ŽZH, Podružnica Š.Brijeg, ali kako bi se naša udruga svejedno uključila u slučaj bilo kojeg drugog žitelja ŽZH jer naša udruga priznaje samo Boga iznad i nikoga više u smislu otkrivanja istine što smo bezbroj puta do sada dokazali i pokazali. Marušić je nadalje naveo kako UZB ŽZH smatra kako su PU Široki Brijeg i Tužiteljstvo ŽZH načinili više propusta u istražnim i pred istražnim radnjama od kojih je naveo slijedeće:

  • PU Široki Brijeg je slabo, odnosno gotovo nikako osigurala mjesto nesreće iz čega su se rodile mnoge špekulacije;
  • PU Široki Brijeg je učinila malo, odnosno premalo na ispitivanju maloljetnih osoba jer je, u prvim danima događanja, ispitano tek 20 maloljetnika plus maloljetni Mile Soldo, što je nedovoljno u smislu otkrivanja "eventualnih" počinitelja kaznenog djela ozljeđivanja maloljetnog Solde;
  • Zbog propusta u istražnim i pred istražnim radnjama PU Široki Brijeg glasnogovornik Tužiteljstva ŽZH Aničić je u emisiji "Pod povećalom" Naše TV više puta izjavio kako je PU Š.Brijeg načinila propuste zbog čega je to Tužiteljstvo ocijenilo kako na temelju prikupljene dokumentacije nema osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ozljeđivanja maloljetnika;
  • Marušić je nadalje uputio kritiku i na račun Tužiteljstva ŽZH jer nije sukladno čl.11.stavak 1.i 2. Zakona o Tužiteljstvu ŽZH dalo priopćenje javnosti od 09.10. do 22.11.2016 godine u svezi tog slučaja, iako je cjelokupna javnost ŽZH i šire bila, s pravom, uznemirena i zabrinuta, imajući u vidu ozljede i dokumentaciju koju je javnost imala priliku vidjeti u medijima;
  • Kritika je nadalje upućena i na račun ne izlaska dežurnog županijskog tužitelja na lice mjesta te noći jer, po mišljenju UZB ŽZH, taj tužitelj je imao obvezu to učiniti imajući u vidu težinu ozljeda maloljetnika, a tako je propisano i u ZKP FBiH.

Glavna Tužiteljica je odgovorila na te upite na način kako oni u Tužiteljstvu ŽZH odista dežuraju i dane i noći, poglavito u dane vikenda ali u principu izlaze na teren kada je riječ o smrtnim posljedicama bilo da su one proizvod ubojstva ili suicida, ali da zbog težih ozljeda oni izlaze na teren po procjeni dežurnog tužitelja koji je u suradnji s djelatnicima policije.

Nakon nje za riječ se javio gosp. Drago Grbavac koji je glavnoj tužiteljici rekao kako je tužiteljstvo dužno postupiti i po anonimnoj prijavi ako je u pitanju sumnja u počinjenje kaznenog djela s čime se ona i složila, ali je napomenula kako je to tužiteljstvo radilo na nizu slučajeva sa smrtnim posljedicama te kako je to tužiteljstvo i u tom smislu preopterećeno ali bez obzira na sve kako poduzima sve na otkrivanju ovog slučaja Soldo, te je pozvala sve nazočne da slobodno kažu, pa makar i anonimno u odvojenom postupanju, što znaju o ovom slučaju.

Vlado Marušić je potom rekao kako on kao osoba Vlado Marušić, u svoje ime ali i u ime članova UZB ŽZH, javno govori kako je maloljetni Mile Soldo brutalno pretučen od strane više počinitelja koji se mogu u vrlo kratkom roku pronaći imajući u vidu komentare na više portala koji daju odgovor na 80% istine tko je i zašto to učinio.

Za riječ su se kasnije javljali i Petar Ereš i Vjekoslav Dragoja i svi su od reda tražili objavljivanje istine u svezi ovog slučaja jer ta istina ma kakav bila mora biti i bez obzira na koga se ona odnosila.

Na kraju razgovora Glavna Tužiteljica Vesna Ćavar je izjavila kako ova istraga sukladno zakonu može trajati šest mjeseci, a, ukoliko to bude potrebito, može se produžiti na još šest mjeseci, s čime se UZB nije složila jer smatramo kako se otkrivanje ove istine mora saznati u puno kraćem vremenskom roku i od te istine nećemo odustati nikada.

UZB

Glas naroda

Bravo za moje branitelje!

....jakove izdrzi

poslije policiskog ispitivanja
stativa priznala
ja sam malog poklopila i ozlijedila
narod prica da je morala
koliko je batina dobila
ali to bolje zna nasa cavarusa
jel tak il ne tak javnost ce biti obavjestena reci ce javna tuziteljica

zašto policija neradi svoj posao oni su tu da lociraju identificiraju i uhite građane koji krše zakon a ne da privode branitelje zašto su plaćeni pa nisu oni humanitarci policija skupo košta a ništa neradi naprid branitelji a dole dezerteri i [ * neprimjereno * ]

Podrška!Za pravdu i istinu!

Ne vidim razloga zašto je ova Ćavar zvala UZB a ne roditelje djece

nije ona zvala branitelje nego su z. branitelji tražili sastanak sa njom , u svezi istrage oko premlaćivanja maloljetnog solde.

Glavna tuziteljice Vesna Cavar sto to mora tako dugo trajati.?Da su dica od nekih "siromaha"to napravila vec odavno,bili bi u przunu.Drzite li "stangu" zlu oko vas?Kako vam ide sa savjescu????Jesu li vam noci nesane??????Ili se budite u znoju,čekajuci,kad ce doci paklenjak rogati i uzeti vas u dubinu???A ko zna mozda i u 9-i krug pakla!!!Vec ako imate duha pravde iti malo u sebi,pokusajte biti na strani pravde,odnosno Boga.

O "Slučaju Soldo", UZB razgovarali s Vesnom Ćavar, glavnom Tužiteljicom ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari