Čović o hrvatstvu, jedinstvu, Herceg-Bosni...

Čović o hrvatstvu, jedinstvu, Herceg-Bosni...

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, u četvrtak 17. studenogog 2016. godine u Mostaru održana je svečana akademija povodom 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače odana je počast svim stradalim hrvatskim braniteljima u proteklom ratu.

Predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović izjavio je kako su Hrvati predvodnici europskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

"Možemo snažnije nego ikada prije govorit da će BiH biti europska, da ćemo provesti euroatlantski projekt u BiH, da ćemo stvoriti društvo ekonomsko-socijalne stabilnosti, ali i primarno društvo u kojem će hrvatski narod biti apsolutno jednakopravan s bošnjačkim i srpskim narodom" - kazao je dr.Čović obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji povodom 25. obljetnice HZ Herceg-Bosne.

Ni riječi o tome gdje je bio prije 25 godina

Čestitajući svima, kako je kazao 25. rođendan HZ Herceg-Bosne, pozvao je sve Hrvate da izdrže zajedno i ostvare ono što im pripada.
"Time ćemo se odužiti onima koji su svoj život dali za BiH, Hrvatsku i za svoj hrvatski narod" - naglasio je.

"Svi ćemo kazati da je to vrijeme ponosa, vrijeme kada trebamo slaviti, osobito u ovo vrijeme kada mnoge stvari, prije svega u BiH nisu na adekvatan način riješene, kada se mladi ljudi odgajaju u posebnom ambijentu u kojem se veliča odlazak i vrijednosti nekog drugog svijeta, a trebali bi naučiti znati što je to bila HZ HB i HVO" - ustvrdio je dr. Čović.

Dodao je kako treba hvaliti sve ono dobro urađeno u to vrijeme, kao i sve one standarde i životne vrijednosti koje su se tada baštinile u HZ HB.

Hrvatski član Predsjedništva BiH govorio je i o tome kako je teško ostvariti sve ono što Hrvati žele postići u BiH, istaknuvši da "što smo nekad bliže apsolutnoj institucionalno - ustavnoj jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima uvijek je i pritisak izraženiji".

Jedinstvo ili jednoumlje?

U svom govoru spomenuo je i organiziranje drugih političkih opcija u BiH za koje je kazao kako ih danas nema te da su poslužili svrsi i jedno vrijeme bili u upotrebi kako bi se razjedinilo hrvatsko političko biće u BiH, razjedinio hrvatski narod te u konačnici realizirao projekt dva entiteta za dva naroda.

Uz to je spomenuo i predstavnike međunarodne zajednice, koji su kako je kazao, radili projekte kroz Hrvate (alijansa, platforma), no da je stožerna stranka hrvatskog naroda kao odgovor na to okupila sve prijatelje i osnovala Hrvatski narodni sabor HNS u BiH.
"Revitalizirali smo ga u nekoliko posljednjih godina na jedan poseban način, kao jednu institucionalnu snagu, kao izvršnu aktivnost Hrvata iz cijele BiH i svih političkih stranaka, koje se u ovom trenutku prepoznaju kao oni koji mogu nositi politički život Hrvata u BiH i koji se neće lako odcijepiti, zavarati, podijeliti...

"Na podjeli se gradi naš nestanak ovdje... Moramo ostati zajedno jer ako padnemo u zamku podjela, međusobnog optuživanja, drukčijeg političkog i drugog promišljanja, idemo na ruku onima koji su nas željeli podijeliti" - ustvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Podsjetio je na suđenje Hrvatima u Haškom sudu, uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju te mnogobrojna druga uhićenja i suđenja pripadnicima HVO-a, o kojima, kako je istaknuo, svi šute.

Dodao je kako se tako sudi HZ HB i hrvatskom narodu, kao i mogućnostima da sutra hrvatski narod ostvari svoju jednakopravnost i da bude svoj u svojoj domovini BiH.

Govoreći o presudi Sejdić-Finci, dr. Čović istaknuo je kako treba ispuniti standarde koje je pred BiH postavila EU te da će se s tom presudom riješiti i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i pitanje izbora klubova, odnosno domova naroda.
"To nije hrvatsko pitanje, već pitanje izbornog zakonodavstva u BiH" - ocijenio je.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je da bi Hrvati u BiH doživjeli sudinu Vukovara i Škabrnje da nisu organizirali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu te je pozvao Hrvatsku da pomogne sunarodnjacima ostvariti jednakopravnost i ubrzati put zemlje u Europsku uniju.

"Svijeće večeras ovdje upaljene su za Vukovar, Škabrnju, za svaku hrvatsku žrtvu i Hrvatskoj i BiH. Da nije bilo Herceg Bosne doživjeli bismo sudbinu Vukovara i ne bi bilo ni Hrvata u BiH. Zato smo je i utemeljili prije 25 godina", rekao je dr. Čović na akademiji u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Rekao je kako se raznim projektima nastoji BiH podijeliti na dva dijela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata. To po njegovim riječima nije uspjelo te je ocijenio da će Hrvati u BiH ostvariti jednakopravnost unatoč pokušajima političara Srba i Bošnjaka da to zaustave kao i put zemlje prema EU i NATO-u.
"Pitanje Bosne i Hercegovine i njezinog opstanka je pitanja Hrvata", rekao je dr. Čovićm, te je s govornice pozdravio Zdravku Bušić, zamjenicu ministra vanjskih i europskih poslova koja je sjednici nazočila kao izaslanica hrvatske Vlade te je pozvao vlasti u Zagrebu da podrže Hrvate u BiH.

"Hrvati su danas jedini istinski zagovornici Europske Unije i NATO-a. Stojte danas uz svoj narod u BiH koji je stvarao i hrvatsku državu", poručio je dr. Čović.

On je kritizirao i pristrane pravosudne procese protiv Hrvata navodeći da se u Den Haagu u slučaju šestorice bivših dužnosnika Hrvata iz BiH nastoji presuditi Herceg Bosni, Republici Hrvatskoj i Hrvatima u BiH kako ne bi ostvarili svoju jednakopravnost.

Brzojav potpore povodom obilježavanja dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, uspostavljene u Grudama 18. studenog 1991. istoga dana kada je pao Vukovara, uputio je između ostalih i hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i general Ante Gotovina.

Na kraju je poručio svima da zbiju redove i izdrže, no da očekuju još mnogo 'oraških recepata'.

Prije dr. Čovića nazočnima su se obratili zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž i predsjednik udruge HZ HB Vlado Šoljić.

HINA/FENA

Glas naroda

HR.HB

Željko Obradović HRVI, Mile Akmadžić kodno ime ERG, Jozo Marić samo dvije mirovine, ćirilica bio dijelom zločinačke remontne armade. Pa koga farbaš paranoiče!?

Željko Obradović prima još i poljoprivrednu rentu

okle to iz koje države.

Pa moj Čova hoće li opet biti entitet Svaki dan ti druga priča
misliš li ti da smo svi mi otišli na sirće

To je čudo kad jugoslavenčina čović želi bit Hrvatom, dezerter govori o obrani Domovine i poginulim braniteljima. To je mokrenje po istini i ponosu Hrvatskih branitelja koje treba zabraniti. Njemu i takvima bi trebalo zabraniti ulaz u crkvu, polagati vijence poginulim braniteljima i govorit o domoljublju. Temelj njegove politike i politike njegove stranke zasnovan je na prevarama i laži. Komunisti, skojevci i skojevčad kroje nam sudbinu, sramota i izrodi.

Na podjeli pociva nestanak Hrvata ja se slazem ali tko forsira podjele vec HDZ tako sto nehdzovci nemaju posla da su profesor doktori kompletne obitelji se iseljavaju zbog toga a clanovi HDZ BiH rade sa kupljenim diplomama ima li ijedan mladi covjek da mu je roditelj u HDZ-u na birou ili ne daj Boze u inozemstvu nema i zato Covicu suti i ne drpi

Moj covicu koliko si para dobio stosi pustio [ * neprimjereno * ]e dase popnu na hum i poviju nase bojovnike.sram ze bilo

ako bi i bila herceg bosna
kada bi opet hadeze vlada
I covica imali za predsjednika
recite kakva bi bila razlika
gospodo recite ste pametno napravili
da bi vam narod moga virovati
opet lopine da nas vode ne ne to neide
jedno je stvarnost drugo su vase maste
jel tak il ne tak

Prava HZHB nije ni u jednom trenutku postojala,ono je bio samo paravan za pljačku i ratno profiterstvo.Svi koji su o pljački i šurovanju sa četnicima riječ progovorili završili su sa metkom u leđima

Jedino dobro u toj i takvoj HZHB su bili njeni branitelji !Ništa nisu uzeli ,samo su mogli dobit ,a neki i dobili metak! Drugi bome poveći imetak! U ratu- imetak!?Ili- metak?Jedni imaju razloga slaviti!Drugi tužne, imat misli!Jedni pravac -baushtelle!Drugi uživaju -zaradili-vele!

Braniteljima svaka cast i sam sam bio ali da li bi danas isli u rat za ovakve likove

Zlocince sta ti imas pricat dok smo ki ratovali ti i takovi su se bogatili zna se hdz bih zlocinacka tvorevina

Covicu govor pisi u krug da ga mores na onu stvar nabit

Tko o cemu,ku..a o postenju !!!

šuška se šuška da čović vodi brigu o gospođi rimac jako dobro a herceg bosna mačku za rep bitno je da je napravio kulu za sebe ko faraon u mostaru koju čuvaju nabildani i eskadrila dobera

kad se hrvati osele komu ce politicki vjerske vodje naprdivati
koga ce nashe komshije onda napadati i zvati sebe svetcima
koga ce necastivi i nepravedni sudci suditi i sebe u castivim zvati

nebrini jarana hrđa uvik ide za željezom a nikad neiđe hrđa na hrđu doće paraziti za narodom jer buva napušta samo hladna psa to jest mrtva a živa nikad dok je pas ne zgrize nasebi

Koje jedinstvo sa nama se sprdaju sve hrvatske politike od kraja rata na ovamo,ukidaju,nam prava, revidiraju nas ko zadnju stoku,muslimani i naši jugoslaveni,ponižavaju nas ukidaju,nam mizerna prava,mi koji imamo, a većina nema ni to,svadjajte nas sustavno,brojimo dane jedni drugima u ratu, svi smo obeespravljeni ,nedate,nama blizu,politike,uplašili ste vlastiti narod, i vi pričate, o herceg bosni sram vas bilo,a što i očekivati od vas,vama je jugovina jedina prava domovina,mi smo stvorili herceg Bosnu u ratu vi ste je prodali u miru ,to je prava istina, niste dostojni da joj ime izgovarate,ZA Dom spremni bog i hrvati, HERceg bosna živi vječno za nas što smo ratovali za nju

zivila Herceg Bosna

Čović o hrvatstvu, jedinstvu, Herceg-Bosni...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari