Čak 91 posto institucija ne objavljuje podatke o trošenju javnog novca!

Čak 91 posto institucija ne objavljuje podatke o trošenju javnog novca!

U Bosni i Hercegovi čak 91 posto institucija ne objavljuje informacije koje se tiču raspodjele i trošenja javnog novca, a nijedna institucija ne objavljuje analitički proračun, naglašeno je prigodom predstavljeni rezultata istraživanja o primjeni standarda proaktivne transparentnosti u institucijama BiH.

Nermina Voloder, projektni koordinator Centra za društvena istraživanja "Analitika", kaže kako je prosječna razina proaktivne transparentnosti javnih institucija na državnoj razini iznosi 34,8 posto, što je relativno nizak stupanj proaktivne transparentnosti 68 institucija koje su obuhvaćene ovim istraživanjem.
"Značajan broj institucija ne objavljuje planove javnih nabavki, njih 28 posto, a osnovne elemente ugovora 50 posto, iako je to zakonska obaveza. Osim proračunskih informacija, nedostatak proaktivnog objavljivanja najevidentniji je u domenu operativnih informacija jer 62 posto institucija nema objavljen godišnji plan rada, dok skoro 70 posto institucija ne objavljuje izvještaj o radu", kazala je Voloder.

Dobro upravljanje

Ovomu dodaje kako su razlike među institucijama značajne, jer postoje primjeri naprednih razina proaktivne transparentnosti, kao i oni koji na web stranici ne objavljuju ni podatke koji su zakonski obvezni.

Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave, istakao je da proaktivno objavljivanje informacija i važnih dokumenata o instituciji čini osnovu dobrog upravljanja budući da obavezuje institucije da kontinuirano i blagovremeno informiraju javnost o svom radu. Prema njegovim riječima, proaktivna transparentnost služi i jačanju odgovornosti javnih institucija.
"Ured koordinatora za reformu javne uprave ostvarila je rezultat od 87,7 posto, što je primjer proaktivne transparentnosti", poručio je Ćuzulan

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, istakao je kako i oni na svom primjeru daju dobar primjer institucijama kako treba objavljivati svoje informacije i biti transparentni.
"U dokumentu Strategija razvoja 2020 jasno smo definirali našu ulogu, viziju i ciljeve koje uvijek nastojimo uskladiti s programima i ciljevima iz Reformske agende, a jasno je da u predstojećem razdoblju imamo zahtjevne ciljeve nakon što dobijemo Upitnik s nekoliko tisuća pitanja kao naredni korak pristupanja BiH EU", izjavio je Fatić.

Elvis Mujanović, menadžer tematske oblasti Programa jačanja javnih institucija u BiH iz Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju, naglasio je kako je ovo način da se dobre prakse prepoznaju i standardi proširuju, čemu će GIZ i dalje davati punu podršku.

Proaktivna transparentnost

Napomenimo kako u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH, koji po nalogu Vlade Njemačke provodi GIZ, inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi pokrenule su 2015. godine četiri institucije korisnice - Ured koordinatora za reformu javne uprave, Direkcija za europske integracije, Agencija za statistiku BiH i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. U suradnji sa organizacijama civilnog društva ove institucije izradile su standarde proaktivne transparentnosti u javnoj upravi u BiH kojima je definirano 38 dokumenata i specifičnih vrsta informacija.

U svibnju 2016., Centar za društvena istraživanja "Analitika" proveo je istraživanje o ispunjenosti standarda proaktivne transparentnosti, odnosno dostupnosti dokumenata/informacija na web stranicama 68 institucija na državnoj razini. Analiza web stranica je urađena po drugi put u rujnu 2016., kako bi se zabilježili progres i trendovi u objavljivanju informacija od javnog značaja. Cilj prezentacije o transparentnosti u javnoj upravi u BiH je objavljivanje rezultata istraživanja godinu dana nakon pokretanja inicijative i prezentiranje publikacije u kojoj su predstavljeni.

Dragan Bradvica | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari