Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka

Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka

Do kraja godine vlasnici goveda, ovaca i koza, koji nisu u sustavu otkupa mlijeka, kao i vlasnici pastirskih pasa, obvezni su izvršiti vađenje krvi životinja radi ispitivanja na brucelozu.

Zajednička akcija i nadzor

"Svjedoci smo pošasti koje bolesti nanose na prostoru ZHŽ-a", kazao je ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar, dodavši kako su stoga Ministarstvo gospodarstva i Uprava za inspekcijske poslove s predstavnicima uzgajivača ovaca i koza u ZHŽ-u pokrenuli zajedničku akciju suzbijanja zaraznih bolesti. Prethodnih godina, po informacijama kojima raspolaže Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a, nije bilo testiranja ovih životinja.

Na početku svake godine, Ured za veterinarstvo BiH donosi naredbu o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih i nametničkih bolesti, pa i veterinarske organizacije u ZHŽ-u provode obvezne mjere.
"Razlog donošenja naredbe je pomoći vlasnicima životinja u dijelu financiranja provođenja dijagnostike na predmetnim životinjama u dijelu plaćanja veterinarskim institucijama koje obavljaju dijagnostiku zaraznih bolesti (analizu krvi). Smatramo da će naredba pozitivno djelovati na vlasnike životinja i da će odziv biti visok. Tako ćemo konačno imati konkretnije rezultate vezane uz sveukupni zdravstveni status stada u ZHŽ-u, i time prevenirati širenje zoonoza, ali i brojnost životinja", kazao je ministar Sesar.

Uz saniranje zdravstvenih posljedica za životinje i ljude, akcijom se želi raditi na prevenciji i utvrditi stvarno brojno stanje stočnog fonda u ZHŽ-u. Kazne za vlasnike koji ne obave dijagnostičko ispitivanje životinja, kako stoji u zakonima, za pravne osobe i samostalne poduzetnike iznose od 4000 do čak 87.000 KM.

Cilj je imati zdrava stada

Ovdje je bitno napomenuti kako je zakonskim aktima regulirano da je svaki vlasnik ovih životinja obvezan iste obilježiti i držati pod stalnim veterinarskim nadzorom.

U protivnom čini kazneno djelo i dovodi u opasnost zdravlje ljudi na području ZHŽ-a, kazao je ministar dodavši kako je baš zbog toga pokrenuta ova akcija koja traje do 31. prosinca te da se vlasnici stada trebaju javiti veterinarskim stanicama na području ZHŽ-a i pristupiti vađenju i analizi krvi na spomenute bolesti.
"Vlada ZHŽ-a osigurava 60% sredstava, a vlasnici 40% za vađenje i analizu krvi. U 3. fazi sve zdrave životinje cijepit će se protiv ovih bolesti, tako da bismo ubuduće imali zdrava stada", kazao je Sesar.

Ana Buntić Ćavar | Večernji list

Komentari

Ok.neka veterinari cijepe ovce
ali neka nekada prigledaju i hladnjace
vise truje uvozna robanego nasa avca
da nejedemo meso starije od dinosaura
jel tak il ne tak

Tak je izbjeglice, nabavite si ovčice i kravice pa ćete jesti i domaće i friško meso, a ne peseke i mačkice.

Jesi li u tvom dnevnom boravku kravice
u sobi gudice na balkonu ovcice
reci izbjeglici

Kravice i ovčice u štalici, gudice u svinjaku izbjeglice, a ti si vjerojatno, htio u grad pa plaćaj cijenu ugodnoga života.

ti bi htel da svi mi zivimo na selu kao ti
to nemoze svak sebi priustiti
ali zato od seljaka mozemo kupiti
vama gospon trebaju parice
meni trebaju domace gudice
jel tak il ne tak

šta vas boli ona stvar za mojon kravon ja pijen mliko nisi ti triba para županiji ko cjepi šišovića on truje

Vlasnicima koji ne ispitaju životinje na brucelozu kazna i do 87.000 maraka

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto