Zaključci sa sastanka međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja

Zaključci sa sastanka međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja

Dana 16.11.2016 godine u maloj Općinskoj vijećnici u Bugojnu je održan sastanak međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja u FBiH.

Na sastanak su se odazvali predstavnici Vijeća branitelja u FBiH:

  • Vlado Marušić;
  • Esudin Džafić;
  • Džejlana Šaćirbegović-Alibašić,

  te njihovi stalni stručni suradnici:

  • Armin Plivčić-Pliva;
  • Drago Grbavac;
  • Safet Delalić.

  Dok su se ispred Zastupničkog doma Parlamenta pojavili svi predloženi članovi u sastavu:

 1. Jozo Bagarić, HDZ BiH;
 2. Meša Ramiz, SDA;
 3. Šemsudin Kavazović, SBB;
 4. te gđa. Vesna Švance, dopredsjedateljica Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH, koja je izrazila želju biti stalnim članom međuresorne radne skupine kao savjetnik ispred Zastupničkog doma što je i prihvaćeno.

Na sastanku se nije pojavio niti jedan predstavnik od četiri federalna ministarstva:

 1. General Ramiz Dreković ispred Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata;
 2. Edvin Granić ispred federalnog ministarstva financija;
 3. Stjepan Buconjić ispred federalnog ministarstva rada i socijalne politike;
 4. Alen Taletović ispred federalnog ministarstva pravde,

Na sastanku se nije pojavio niti jedan predstavnik Doma naroda iako je i njihova radna skupina imenovana u sastavu:

 1. Ivo Tadić;
 2. Mustafa Kurtović;

 3. Umjesto imenovanog člana Sejo Bukva na njegovu inicijativu će isti biti razriješen te dužnosti a u skorom razdoblju će biti izabran novi član Doma Naroda umjesto njega.

Istine radi, dužni smo priopćiti kako se gosp. Edvin Granić ispred fed. ministarstva financija pisanim putem ispričao za nedolazak na sastanak zbog ranije preuzetih obveza, kao i predstavnici Doma naroda o čemu je Savjet branitelja, pisanim putem, izvijestila tajnica tog doma gđa. Alma Hažiahmetović ali su svi izrazili želju sudjelovati u svakom budućem radu te radne skupine.

Što se tiče generala Ramiza Drekovića isti je u više navrata telefonskim putem napomenuo našim članovima kako on jeste predložen u radnu skupinu ali kako nema rješenja o imenovanju, te stoga nema potrebu ni dolaziti na sastanke skupine, što članovi Vijeća branitelja nisu uvažili.

Stjepan Buconjić ispred federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te Alen Taletović ispred federalnog ministarstva pravde su obećali u više navrata našim članovima doći na sastanak ali niti jedan nije došao, čime su uvrijedili osjećaje preko 70.000 branitelja bez ikakvih prava u FBiH.

Imajući u vidu kako međuresorna radna skupina nije imala kvorum za odlučivanje (7 članova), nikakve punovažne odluke i zaključci nisu mogli biti donijeti ali su se nazočni članovi složili s prijedlogom Joze Bagarića iz HDZ da se sastanak ipak održi, i usvoje određene inicijative za buduće djelovanje te radne skupine.

Sastanak je prošao u visoko tolerantnoj atmosferi gdje su se svi nazočni složili kako je Rezolucija branitelja jedan sveobuhvatan posao koji se tiče svih i svakoga, te je stoga i u nju uključeno ovoliko političkih subjekata, ali kako je ista zakonita, provediva i poslovnički ispravna

Nakon sastanka Vijeće branitelja kojeg predstavlja Vlado Marušić je dalo izjavu za medije kao i Jozo Bagarić ispred Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Po održanom sastanku predstavnici Vijeća branitelja su donijeli zaključke i oni su:

 1. Vijeće branitelja će odmah sutra (17.11.2016 godine), u oba Doma Parlamenta FBiH podnijeti inicijativu za imenovanje 13-člane radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja i donošenje rješenja o njihovom imenovanju u roku od 8 dana koje će biti objavljeno u Sl. novinama FBiH, te zakazivanje novog radnog sastanka te skupine u istom roku u Parlamentu FBiH, gdje je također usvojeno kako predsjednik te 13-člane radne skupine treba biti ispred Vijeća branitelja kao i njihov glasnogovornik, jer cjelokupna inicijativa potječe od njih;
 2. Svi sudionici današnjeg sastanka se slažu kako je Rezolucija branitelja zakonita, provediva i poslovnički ispravan akt kojim demobilizirani branitelji bez ikakvih prava traže rješavanje njihovih prava;
 3. Vijeće branitelja oštro osuđuje nedolazak i opstrukciju pojedinih članova međuresorne radne skupine na radni sastanak jer to nije prvi put, te im Vijeće branitelja, ovaj put, poručuje kako više neće tolerirati ničiji nedolazak na sastanke jer će ih prozvati u medijima a naši branitelji će znati tko su oni i znati će se odrediti prema njihovom nedolaženju na sastanke;
 4. Vijeće branitelja se zahvaljuje svim članovima međuresorne radne skupine na dolasku na sastanak i znati će to ubuduće cijeniti, jer su ti ljudi pokazali kako im je stalo do rješavanja sudbine demobiliziranih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u FBiH, najčasnijih sinova države BiH;
 5. Ukoliko se sljedeći sastanak ne održi, odnosno ne bude imao kvorum za odlučivanje (7 članova), Vijeće branitelja se povlači iz radne skupine a demobilizirani branitelji uzimaju stvar u svoje ruke što će imati nesagledive posljedice za budućnost FBiH,BIH, a i šire regije.
 6. Nakon usvojenih zaključaka članovi radne skupine Vijeća branitelja su se ipak složili kako smatraju da neće doći do neželjenih posljedica jer su jučerašnji nazočni članovi ispred Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čelu s gđom Vesnom Švancer, Jozom Bagarićem, Mešom Ramizom i Šemsudinom Kavazovićem izrazili veliku spremnost surađivati na rješavanju Rezolucije branitelja, te imenovanje radne skupine u roku od 8 dana, čime će se steći svi preduvjeti za miroljubivo rješavanje Rezolucije branitelja i njeno usvajanje u oba Doma Parlamenta FBiH u skorije vrijeme.

Vlado Marušić, kontakt osoba Vijeća branitelja

Glas naroda

Vlado Marusicu moj naklon.Kralj si

SAMO REGISTAR BRANITELJA i zapovjednika naravno to je kljuc svega.Svi uhljebljeni Stranacki zna se i ovi Sda uhljebi lete iz prava automatizmom pa nek oni kasnije traze prava a samo mogu krivicnu prijavu fasovat.Daj da bar nesto u zivotu posteno i ispravno napravimo da i to dozivimo napokon.Registar branitelja a love koliko ima mi ce mo znati podjeliti cak i sa umrlim nasim braniteljima jer i njihove obitelji zasluzuju paznju i nadoknadu neku pozz svim braniteljima istinskim

VETERANI 317 Sbbr grada Heroja za dva dana svih preživljeli če se svečano postrojiti na 24 godišnjicu formiranja SLAVNE BRIGADE.Želimo do dvadeset pete godišnjice da riješimo DEMORALISANU PIJEŠADIJU sa trajnim financijskim dodatkom do uslova penzionisanja sa našim prijedlogom 3 km ukupno 156 km mijesećno te jednim ARBIH udruženjem .Pozdrav domovini rahmet poginulim naše jedinice RVI puno zdravlja sa kapije Bosne ..

Zaključci sa sastanka međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari