Završen sastanak Pendeš - Krstičević u Međugorju

Završen sastanak Pendeš - Krstičević u Međugorju

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i njezin hrvatski kolega Damir Krstičević, nakon današnjeg sastanka u Međugorju, zaključili su kako obje zemlje moraju unaprijediti sustave sigurnosti kako bi odgovorile svim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno društvo u BiH i Hrvatskoj.
"S obzirom na veliki broj asimetričnih prijetnji s kojima se susreće, ne samo BiH, već generalno Europa i svijet, raspravljali smo koristeći metodu 'smart defence' te smo razmijenili mišljenja i ideje o budućoj suradnji jer smo svi mi opterećeni s nedovoljnim proračunskim sredstvima", izjavila je Pendeš novinarima nakon sastanka, dodavši kako je vrijeme da se za obranu počnu izdvajati veća proračunska sredstva.

"Razmijenili smo ideje na koji način izlobirati u svojim vladama, a ja u Vijeću ministara BiH, što veći proračun za ministarstvo obrane kako bismo mogli modernizirati i omogućiti pripadnicima opružanim snaga što bolje uvjete života i rada na terenu, ali i tijekom sudjelovanja u mirovnim misijama", kazala je Pendeš.

Hrvatski ministar obrane složio se kako je potrebno unaprijediti sustave sigurnosti kako bi se moglo odgovoriti mogućim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno i društvo u obje zemlje.
"Mislim da je bitno međusobno djelovanje jer zajednički nam je cilj i opredijeljenost za mir i stabilnost, kao preduvjet za daljini ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostanu u BiH i u RH a ne da traže svoje mjesto pod suncem u nekim drugim zemljama", dodao je Krstičević.

Ministri su ocijenili kako je današnji sastanak dobra potvrda za planiranu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i novoimenovane Vlade Republike Hrvatske.

Odgovarajući na novinarske upite o nedavnom uhićenju deset pripadnika HVO-a u Orašju, Pendeš i Krstičević su kazali kako se svaki zločin mora kazniti, ali da pravosudna tijela moraju biti neovisna i ne smije se selektivno pristupati određenim predmetima.
"Svaki zločin mora biti kažnjen, ali pravosudna tijela moraju biti neovisna i oslobođena pritisaka i ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drugi način. Moraju se poštovati svi međunarodni standardi", kazao je ministar Krstičević.

Ministrica Pendeš kazala je za optužnice protiv hrvatskih branitelja u BiH kako je do sada bilo selektivnog pristupa.
"Kao ministrica obrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane, ja osobno, kao i moja stranka, svaki zločin osuđujem i on mora biti procesuiran. Ali ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupalo", istaknula je Pendeš.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je jutros stigao u Međugorje i da nije imamo nikakvih problema pri ulasku u BiH, iako je ranije dio srbijanskih medija objavio da bi taj bivši zapovjednik IV Gardijske brigade HV-a mogao biti uhićen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tijekom 1995. godine.
"Što se tiče straha i prelaska granice RH u BiH, sve je proteklo kao što sam i očekivao, odnosno sve se normalno odvijalo. Ja sam ministar obrane RH, ministar obrane države koja je članica EU i ministar obrane države koja je članica NATO-a. Ovdje sam da gledamo u budućnost i da vidimo kako možemo unaprijediti našu obrambenu suradnju. To je moja odgovornost", kazao je ministar Krstičević.

Upitan zašto nije došao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je odgovorio kako će zasigurno doći u glavni grad BiH.
"Sljedećeg tjedna ja sam domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne, da se ubuduće susretnemo i u Sarajevu", rekao je.

Ministrica Pendeš istaknula je kako je kolegu Krstičevića pozvala u Međugorje:
"Međugorje je u BiH. Nije Sarajevo samo BiH" - rekla je ministrica.

Na sastanak s ministrom Krstičevićem u Međugorju, nakratko je bio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, nakon sastanka, posjetio je Župni ured i marijansko svetište u Međugorju.

Glas naroda

General je prije 24 godine bio na ovim prostorima i pomagao nam u odbrani od srbocetnicke agresijr zatondobro dosao generale

Da tako je bilo snama je on osobno zapovida a danas nemamo status Hrvackog branitelja .

ako bog da dobit ćemo i mi status hrvatskog branitelja pravda je spora ali evo dostižna .pozdrav generalu zapovjedniku samostalnog voda vrgorac koji je sa prvom satnijom treće bojne držao crtu ćorići- slipčići-tepčići - lipanj 1992 i sa ove crte vodio akciju lipanjske zore i dostizanja linije koja je danas crta razgraničenja sa srbima u hercegovini .

Krstičević ovaj teren poznaje ko svoj džep

Cestitke za dolazak i kratko zadrzavanje s Covicem generale bravo

svakako hrvatski narod odlazi
nemaju nikakve sanse za boljitak
josh im treba boljkovac

moresh zanmisliti po cemu nas nema i brane

djava je dosao pod plastem mira
a on ce dochi na oblaku
pa neznam u cemu je rijec
tko u sto vjeruje
kako se kolo okreche
kome se razanj pece i za koga
tko se kome veseli
nikooooo imat cete samo mrtve
pa cete dizati i njih iz grobova
da neradi pogrebno poduzece vishe

vojska je uvijek bila u njoj, završila vojnu akademiju prije rata i to dovoljno govori o njoj. krstičeviću šta kaže Čović, more li preživit od prvog do prvog?

evo ljudi iz slatkog doca
kupe drva za naseg predsjecnika
da nam nam se cova nebi smrza od leda
svaka pohvala za ljude iz slatkog doca
da nisam mozda falija jeli slatki ili ljuti

puno prije negje bil u hv vojsci školovose u jednoj drugoj vojsci jna proveja puno godina pa zar hrvat i katolik moga bit ovicir jna znase nijese moglo u šro svak samo odabrani znači onje sin malo jačeg hrvata tada akose ne varam kao i mnogi drugi današnji političari i generali ispraviteme svak griješi pa ija

dok nam nisu dosli profesionalci hvo je bio nikakva vojska ja sam bio od prvog dana i dobro znam

bogati sve ti li vam smeta, pa Rafael Boban je bio djelatni časnik u vojski kraljevine Jugoslavije pa kasnije znaš već šta isto tako mnogi drugi časnici, a tko ste vi?

Kao prvo, praviš se da si nepismen, iako ti je sintaksa poredana. Kao drugo, Krstčević se je rodio u partizanskoj obitelji u Vrgorskom kraju, koji je u II sv. ratu i poslije toga bio podjeljen na partizanska i usssttašška sela. Živeći u takovoj podjeljenoj sredini, gdje je jedan narod duboko politički podjeljen, početkom Domovinskog rata shvatio je da takav narod ne može pobjedit nikoga, kamoli treću europsku vojnu silu, kao što je bila JNA, prihvatio je Tufjmanom poziv na pomirenje i priključio se Hrvatskoj vojsci, gdje je ostvario blistavu vojnu karijeru, sa kojom bi se svatko ponosio. Tvoj otac je bio sigurno veća "Hrvatina" od njegovog, ali ti mu nisi ni do koljena.

Jbg ga cović.sto se nije nasao sa pravin braniteljim

Otkad to Covic branitelj i gdje to bijase Dragance

jasam samo reka daje ostala jna onbi bija isto general pa malo promislite njemuje isto koje na vlasti samo daje on a štose tiče gen bobana kadasu 1942 godine sletili avijonom u bobanovu dragu tadašnji političari i jure francetić došlisu u njegovu kuću dimuje bija otac i majka i sjeli kažeti njemu jedan od političara generale poslaćemo stotinu vojnika davan napravimo veliku kuću na kat sa 5 soba odgovori gen boban ne netreba meni velika kuća jasamse u ovoj rodija samo da meni hrvatska ostane a posle rata ćemo praviti kuće a dok moj narod krvari i gine nemam obraza to radit nije dao toje pravi čovik bijo i ostao a ovo danas sve znate

Zvonko zvoni ko 1942... Cetiri reda - dvadeset i pet gresaka ! Eto moji Rvtati , to se desava kad se dobije izliv rvatovanja u mozak !

Pa da je inzinjer moga bi radit u cijeloj Evropi gjupo poredjenje Krsticevic je bio pravi kad je gorilo sta ce reci svojoj dici oni koji nikad nigdi nisu bili a sad se pitaju

Koji ku..c dolazi u bih,ovo je sit o rzave,kako je reka Milanovic,Tursko-Ruska umjetna kvinsliska tvorewvina koju hrvati trebaju raz[ * neprimjereno * ] i zapadni dio pripojit hr,ali bez neokomunista u hdz

Oni su se sastali u hrvatskom Medjugorju , ona je nosila hrvatske cipele i odjecu , hrvatski ministar je imao hrvatsku kravatu i lijepi hrvatski osmjeh - i dogovarali se na hrvatski nacin i na hrvatskom jeziju . Zatim su posjetili hrvatski zupni ured i razgovarali sa hrvatskim franjevcima o hrvatskim pitanjima i Hrvatima , koji nemaju ista prava ikao oni drugi ne-hrvati !. Bilo je , vjerovatno, razgovora i o hrvatskom trecem entitetu , kojim bi se , na hrvatski nacin , zvanicno omedjile hrvatske zemlje i njeno hrvatsko vlasnistvo , sa jasnim granicama hrvatskog treceg entiteta !...Hrvatski ministar je , uobicajeno , izdemoklavao stav Hrvatske kako treba urediti BH tako da sva tri naroda , narocito Hrvati , imaju ista prava i hrvatske putovnice ...I sto je najvaznije , da se hrvatski predstavnici pitaju koga to ne-hrvatski sud BH moze hapsiti , a koga ne ! Bilo je govora i o hrvatskoj Herceg-Bosni , "koja je postojala jos od stoljeca sedmog" , ali hrvatski franjevci u BH to ne znaju , jer hrvatski narod jos nije masovno prelazio na hrvatsku - ktolicku nam vjeru ! Drugim rijecima , oni su tim povodom potpisali i medjusobni hrvatski dogovor , koji glasi : "U BH - BOG I HRVATI !"

čim malo južine ovaj granić lupa po badnju polako jadan nebio okrenut će brzo na buru

Gost nas ugostio sa 15 rijeci i pet - g r e s a k a !
Domoljubi stalno kradu pare...
nepismeni pisu komentare !

Istina Granić lupeta ko, vrag po tamjanu!

Nek gluvi čuju,slijepi vide,nijemi progovore!
Opet se ponavlja Hrvacki kukavičluk!
Priznat da Hrvacku i u ratu i miru brani hercegovac i hrvat bosanac,
jako teško što se vodilo u u prošlom ratu koliko je mladih izginulo braneći hrvacku pa i u miru sport,znanost,gospodarstvo svaki hrvat van nje same želi pomoć Hrvackoj i Nju stavlja iznad svega!
Sad se vodilo dolazi u Hercegovinu pa kaže Marina i ovo je B i H
Jes ti šipak ovo je Hercegovina odi u Bosnu bilo gdje moj ministre,pa će mo vidjet kad ćeš u Zagreb nazad?
Generalno Hercegovina ne valja, A posebno Hercegovci?
Briši ih iz Hrvacki mjesta prebivališta?
Moji ministri orepići! Jadna li vam kratka pameti, bilo bi vas do Azurne obale da nas "zaluđeni" Hrvackom 91-prve ne bi!
Sad se podkusurivajte s nama!
Pzz. Hrvatskim braniteljima ma gdje bili!

greska je sto pravi generali hvo-a nisu ukljuceni u politicki zivot hrvata u bih a ne logisticari iz gruda jelavic medic rupcic rakic... koji su se namugali i izgubili ugled kod naroda a general krsticevic i njegove ratne kolege glasnovic kresic siljeg obradovic... to imaju i imace

Svaka ti je na mjestu moj strijela.Nek nas mrze i proganjaju al mi HRVATSKU nikad necemo prestati ljubiti i voljeti kaoMAJKU svoju .Za dom spremni

Za dom - spremni... n a p u s t i t i !

Granic aga gdje no bijase vas dom zasto to ne razjasnite kad vec ovdje ispravljate narod slova se pisu i brisu ali ne djela pogotovu ona vasa ostaju;sramota;vasa,cega se pametan stidi time se b u d a l a ponosi .....krikovi mrznje i jednoumlja ishlapjelog starca.... ps.moja diploma nije izdata od Udbe i mogu vam sve ovo i na francuskom kazat jer nas jezik ocito ne shvacate nit razumijete,domage

Završen sastanak Pendeš - Krstičević u Međugorju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari