Poticaji: Za jedan hektar zasađenog smilja može se dobiti 600 KM

Poticaji: Za jedan hektar zasađenog smilja može se dobiti 600 KM

U Ljubuškom je održan radni sastanak predstavnika Zavoda za poljoprivredu ZHŽ i ljubuških proizvođača smilja vezan uz novčane potpore u proizvodnji ljekovitog i aromatičnoga bilja.

U ime Zavoda su bili Luka Vranješ i Zvonko Barišić, koji su podrobno upoznali proizvođače s mogućnošću dobivanja novčanih potpora i načina kako ih ostvariti. Luka Vranješ je rekao kako je riječ o poticajima s federalne razine vlasti te da je prošle godine bilo samo nekoliko zahtjeva za proizvodnju ljekovitog i aromatičnoga bilja, što je i riješeno, a poznato je kako je na prostoru ZHŽ znatan broj proizvođača.

Zvonko Barišić je napomenuo kako poljodjelci u ZHŽ uglavnom znaju raditi, a malo se znaju boriti da dobiju ono na što imaju pravo, dok su drugi iz drugih resora, pa i u samoj županiji, u tome znatno uspješniji. Rekao je da su ljudi uzeli pod koncesiju dosta zemljišta za obradu i zašto ne bi dobili što im zakonski pripada, a riječ je o razmjerno velikom iznosu novca koji može posve legalno doći na područje županije i olakšati im posao. Pogodnost je i to što je ljekovito i aromatično bilje jedina biljna kultura za koju se ne traži određena proizvodna količina za dobivanje poticaja.

Međutim, rokovi za ovu godinu su pri kraju - do 15. studenoga, i treba požuriti sa zahtjevima. Pokazao je konkretne obrasce, objasnio kako ih popuniti i gdje predati te detaljno govorio o uvjetima koje treba zadovoljiti kako bi se poticaji dobili. Među ostalim, i to da proizvođač ili otkupljivač ljekovitog i aromatičnoga bilja, a ovdje je uglavnom riječ o smilju, mora biti u sustavu PDV-a, da je zasađen najmanje jedan hektar. Prema pravilima, za jedan hektar zasađenog smilja može se dobiti 600 KM, fizička osoba (jedan vlasnik) može dobiti najviše 6000 KM, dok je za pravnu osobu (tvrtku) neograničeno. Po službenim podacima koliko je Općina Ljubuški dala zemljišta u koncesiju za uzgoj smilja, ukupno bi se trebalo dobiti oko 300.000 KM za poticaje, a zasađenih površina je i više od službeno poznatih. Sastanci s poljodjelcima održani su i u Grudama, Širokom Brijegu i Posušju.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Zasto se nije prije reagiralo i pripremilo narod sve i zadnji tren !
Jos 4 dana a jeste neki uvjek kasnite !
Zasto kasnite ?

Rekli su oni kome su trvali ko šljivi sirotinju

nije napiso kako je u pošušju oprana lova preko naše ljubuške neviste sa poskoka. eeeeeeeee, ali sve je jasno i zna ćirilica da mu se bliži kraj, džaba braća rusi i srbi.

Poticaji: Za jedan hektar zasađenog smilja može se dobiti 600 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari