Treći Susret zborova - najava

Treći Susret zborova - najava

UHAKUD u BiH i župa sv. Blaža Gradnići-Čitluk organiziraju treći Susret zborova koji će se održati 20. studenog 2016. godine u župi sv. Blaža u Gradnići pokraj Čitluka.
Program počinje sa svečanom sv. Misom koja će biti u 11 sati, a nakon toga predviđen je nastup i zajedničko druženje. Na Susretu će nastupiti zborovi, pjevačke skupine i klape sa šireg područja BiH, koji će izvesti po dvije pjesme po vlastitom izboru.

Sve dodatne informacije, eventualno prijave možete dobiti na e-mail: uhakud [at] gmail.com . Prijave traju do 10. studenog 2016. godine.

Podsjetimo se, prvi Susret zborova održan je 2014. godine u Prozoru na kojem je nastupilo osam skupina, a drugi Susret u Bugojnu 2015. godine, na kojem je nastupilo 11 skupina iz BiH.

Zbog stalne potrebe za edukacijom stručnih i umjetničkih voditelja pjevačkih zborova, UHAKUD je odlučio pokrenuti Susret zborova na kojemu će se uz vrhunske umjetnike, glazbenike mr. art. Katju Krolo Šarac, doc. i mo. don Dragana Filipovića, naši zborovi iz lokalnih zajednica iz čitave BiH moći okušati u pjevanju te dobiti stručne osvrte i biti adekvatno upućeni u daljnji razvoj svojih talenata.

Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.

Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.

Škola tradicijskih glazbala

Veliko nam je zadovoljstvo izvijestiti Vas da i ove godine u sklopu UHAKUD-a u BiH održavamo Školu tradicijskih glazbala.
Polaznici će imati mogućnost odabrati tradicijski instrument prema vlastitim afinitetima, te kroz cjelogodišnji rad svladati teorijska i praktična znanja sviranja tradicijskih instrumenata. Između ostaloga polaznicima će se pružiti uvid u svijet tradicijske glazbe i napjeva, karakteristike određenih instrumenata i tehnike sviranja, povijest nastanka i razvojni put koji je pojedini instrument prošao i značaj svega navedenoga za današnju umjetnost, čovjeka i zajednicu.
Predavač u Školi tradicijskih glazbala je Jure Miloš, istaknuti hercegovački svirač i pronicatelj tradicijske glazbe.
Prvi ovogodišnji sastanak održat će se u Rodoču, na kampusu Sveučilišta u Mostaru, s početkom u 19 sati u utorak, 8. studenoga 2016. Sva naredna predavanja će se održavati na istoj lokaciji.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane i sve željne novih znanja i iskustava da nam se pridruže u Školi tradicijskih glazbala.

Dobro nam došli!

uhakud.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari