Zaboravljeni branitelji ogorčeni uhićenjima posavskih junaka

Zaboravljeni branitelji ogorčeni uhićenjima posavskih junaka

Mi, Zaboravljeni branitelji, izražavamo ogorčenost i žaljenje povodom uhićenja pripadnika HVO-a Orašje, posebno smo ogorčeni na Hrvatske političare u BiH, koji šalju mlake poruke podrške, a ništa konkretnije ne stiže niti iz Hrvatske, tek toliko da nešto kažu, bez jasnog i konkretnog stava u zaštiti naših zatočenih branitelja. Već se u početku naslućuje da desetorica uhićenih proživljavaju osobnu Kalvariju, prepušteni sami sebi i svojim obiteljima.

Ovo je pravi trenutak kada se sve Udruge, proizišle iz Domovinskog rata, trebaju ujediniti, kako bi odredili smjernice daljnjeg djelovanja povodom ovog slučaja. Moramo se založiti da javnost ima stalni uvid po pitanju psihičkog i fizičkog zdravlja branitelja, kakav je njihov tretman u pritvoru i što oni očekuju od nas, kao njihovih suboraca, koji smo "još" na slobodi?
Isto tako, braniteljske udruge trebaju planirati zajedničke daljnje korake kako bi ubrzali cijeli pravni proces koji se u ovakvim slučajevima obično otegne u nedogled. Moramo se založiti da se ubrza svaka potrebna pomoć njihovim obiteljima, kako bi u ovim teškim trenutcima nastavili normalno živjeti.
Dakako, stalnim aktivnostima moramo širiti istinu o Domovinskom ratu, a kad je u pitanju ovaj slučaj, ne smijemo dozvoliti da agresori u bosanskoj Posavini pišu Povijest i sude žrtvama sa ciljem da zataškaju svoje zločine.

Nitko umjesto nas ne može pisati Povijest, jer mi tu Povijest dobro znamo:
Srbija i bosanski Srbi u ljeto 92. pokreću vojnu ofanzivu, na bosansku Posavinu, pod nazivom "Koridor", sa ciljem povezivanja kopnenim putem "Kninsku krajinu" s ostalim dijelovima pod okupacijom bosanskih Srba. Na tom im se putu ispriječila sela i gradovi s većinskim Hrvatskim i Bošnjačkim pučanstvom, koji se skupa, rame uz rame, bore i pružaju nadljudski otpor pod istom zastavom HVO-a, kako bi obranili svoja imanja, kuće i obitelji.
Naravno, Srpski agresor oružano nadmoćniji i brojniji, potpomognut snagama JNA, krajem 9. mjeseca, slama obranu Posavine, spaljuju sela i gradove, iza sebe ostavlja pustoš i na stotine ubijenih vojnika i civila, te protjeruje Hrvate i Bošnjake sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Ako se ikome treba suditi za Posavinu, onda prvo treba suditi njihovim oficirima i vojnicima za zlodjela koja su počinili u svom rušilačkom pohodu, i, kad oni stanu na optuženičko postolje, dati će im se prilika progovoriti i o svojim žrtvama.

Sad se trebamo zapitati, zašto su srpski agresori 24 godine strpljivo čekali da u bosanskoj Posavini žrtvama HVO-a zacijele rane da bi potom probrali njih deset, zatočili i okrivili ih za navodna ratna zlodjela?

Na sve se to nameće jedini razuman odgovor, kao pokušaj da preko naših žrtava "umiju svoje lice", i da svojoj djeci pokušaju ispisati lažnu povijest.

Još jednom pozivamo sve Udruge proizišle iz Domovinskog rata da u ovim trenutcima zaborave međusobne nesuglasice i da se okrenemo trenutnom problemu naših branitelja koji očekuju našu konkretnu pomoć!

UZB Ljubuški

Glas naroda

Velikosrpska agresija koja je počela sa Slovenijom, zatim Hrvatskom i BiH. Milošević i četnici su imali plan stvaranje velike srbije sa granicom Karlobag-Virovitica. Tu njihovu ludu ideju su podržavali svi srbi bez iznimke na cijelom prostoru juge. Mislili su da će se to lako i brzo ostvariti jer su iza sebe imali jna i ogromno moderno naoružanje. Ideji šovinističke fašističke velike srbije su se suprostavili Hrvatski branitelji, najprije HOS zatim HVO, naoružani iz početka tek sa lovačkim puškama i po kojom poluautomatskom i automatskom puškom nabavljenom ilegalnim kanalima. Svi možemo biti zahvalni hrabrim ljudima Hrvatskim braniteljima da smo ostali tu gdje jesmo. Ni u kom slučaju im ne bi trebalo biti suđeno jer nisu napadali srbiju ni crnu goru, samo su branili sebe, svoju obitelj i Domovinu.

pa vi vežete zastave sa ljiljanima

da gori su bili i ratovali zajedno na tvoju žalost .

da ali u HVO-u, kakvu žalost bollan?

Ne pricaj gluposti Milošević nikad nije htio tzv veliku srbiju nego da svi srbi žive u jednoj državi a to je mislio na jugoslaviju u kojoj su svi srbi živjeli u jednoj državi.Pa kad su vidjeli da od tog nema nista rekli su uredu slovenci idite idite i hrvati ali ne mozete srbe da prisiljavate da idu jer morate znat da je po ustavu hrvatska bila drzava hrvata i srba i 15 općina je bilo srpske vecine i oni su htjeli ostati u jugoslaviji a to da smo mi obranili obranila sirotinja nije nitko od tatini sinova

Eto vezete zastave s ljiljanima,ok,ali od njih nitko nije u pritvoru niti nitko od njih nikakve reakcije,suncokret ee okrece gdje mu.bolja svjetlost,za 100lira u sto vira!

Ja sam za to da se svi zlocini istraze a zlocini kazne pa taman da mi je caca i sta je kakva je buka srbi su po tom pitanju najgore prosli ima ih po zatvorima koliko hocete ne govorim džabe zasluzili su ali treba sve procesuirat

HDZ dovršava što nisu mogli 1992

Tudjmanizacija i Suskarija je harala Hercegovinom,to je bila udbaska politika koja je zlo nanjela na ovim prostorima,neduzni general Kraljevic i nevina djeca su zavrsila pod zemljom sto je htio cjelokupnu BIH i na kraju je sve ovako stanje,eto idite u ZG pa drzite prosvjed,nepismenjaci nas vode 25 godina i kupi nas za saku zutih novaca.

Kako ste jadni i l j i g a v i pa vi se bavite prokazivanjem,surujete sa armijinin borcima kakav protest o cem vi pričate. Pa g u z i c e će te vi dat za malo maraka,vidila žaba di se konji kuju...Sad vi ko štitie nacionalne interese a ako srbi pucnu prstima i sa njima vi odoste u pakt.Za sto lira u sto vira...

a je lupaš ko maks po diviziji niko te ne razumi što si htio reći fuj

Sta ćeš ti razumit kad si nepismen...

Ko je [ * neprimjereno * ]vac to dobro znamo i vidimo za ovih 20 god.
Ko je uveo lažne ove i one , ko vodi ovaj narod u propast sve se zna .
A ti što spominješ i prozivaš vezanje itd. preispitaj sebe jesi li ti [ * neprimjereno * ]v itd .
Ako ti nesto smeta tvoj problem , svakom od nas nešto smeta.
Dosadan si sa svojim nesuvislim komentarima .

Ovaj stalno priča i napada na legalnu oružanu vojsku u ratu a to je Armija BiH a i HVO. Njegov je problem Mostar, Vakuf, Prozor. Jer su se tu nažalost sukobile ove dvije vojske zbog sporazuma Tidjman-Milosevic. To su komunističke igre koje ovaj gore nikako ne moze razumjeti. Vec samo lupa, bez tacke i zareza. Slaže glupost na glupost. Problem su i optužnice hrvatske vojske koja je dovedena u Mostar, Stolac na Makljen Itd. A zavedeni su kao na južno bojište, tacnije Dubrovnik i prevlaku. Bi smo sa njima. Svi sve znamo i nectrebamo lagati jedni druge. A Tuđman, Boban, Karadzic, i Slobo su sve pokvarili. Jer ne bi tada bilo ni Vukovara, ni Problema sa Srebrenicim, ni napadnutog i srušenog Dubrovnika a o ljetu u jeseni tužne, bolne i nesretne '93 u Mostaru po sve nas da i ne govorimo. Jer sve bi bilo drukčije. Treba biti racionalan pošten i pogledati istinu onakva kakva jeste. Ali treba ići dalje. Svi skupa i svi zajedno. Jer rat je prošao.

Zaboravljeni branitelji ogorčeni uhićenjima posavskih junaka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari