Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom

Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom

Povodom uhićenja ratnih zapovjednika HVO-a, javnosti se obratio i Marijan Kopić, ministar branitelja Županije posavske, inače istaknuti član HSP-a BiH. Ministarstvo branitelja Županije posavske najoštrije osuđuje način privođenja ratnih zapovjednika HVO-a s područja općine Orašje.

"Ministarstvo branitelja Posavske županije najoštrije osuđuje način na koji su pripadnici SIPA-e, uz Nalog državnog Tužiteljstva BiH, samo privođenje proveli na terenu, koje podsjeća na barbarske činove privođenja Hrvata u prošlom sustavu i državi, a pogotovu jer se radi o činu privođenja ratnih zapovjednika s područja općine Orašje kojima je jedini interes i cilj bio očuvanje teritorija na kojem su živjeli oni, njihove obitelji i hrvatski narod Bosanske Posavine. Privođenje zapovjednika Zbornog područja Orašje generala Đure Matuzovića i ostalih zapovjednika najzaslužnijih za obranu Orašja pod smiješno fabriciranim optužbama još je jedan u nizu napada na Hrvate Bosanske Posavine s ciljem unošenja nemira u hrvatski narod ovog kraja, izazivanje opće nesigurnosti i njegovim konačnim raseljavanjem s vjekovnih ognjišta.

Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom i omalovažavati čelne ljude obrane koji su u najtežim vremenima dali sve za obranu općine Orašje. Uhićeni zapovjednici niti jednog trenutka nisu izdali ni jednu zapovijed koja bi ugrožavala pripadnike drugih naroda, pa se bilo kakva zapovjedna odgovornost ne može primijeniti na njih. Dokaz tomu je i činjenica očuvanja korektnih odnosa i veza s Bošnjacima koji su živjeli na ovom području, s kojima je HVO pod vodstvom uhićenih zapovjednika branio područje općina Orašje i Domaljevac-Šamac, ne napadajući druga područja u Bosanskoj Posavini.

Ministarstvo branitelja Posavske županije poziva federalne i državne institucije Bosne i Hercegovine da optužnice koje dolaze iz Banjaluke proglasi ništavnim jer nemaju utemeljenja u stvarnim činjenicama, jer su proizvod političkih igara usmjerenih na niveliranju ratne krivice i odgovornosti za strahote rata koje su srpske postrojbe počinile na prostoru Bosne i Hercegovine, posebice Bosanske Posavine, gdje je u dijelovima koji ne pripadaju Županiji posavskoj raseljeno preko 90% mještana od prije rata.

Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da ovaj puta umjesto verbalne potpore pruži svu moguću pomoć privedenim časnicima, od pravne, diplomatske do materijalne pomoći. Podsjećamo da se radi o ljudima koji su Hrvati i državljani i Republike Hrvatske. Tražimo da otkloni špekulacije koje se javljaju u javnom prostoru da je čin privođenja časnika "druga prodaja Posavine", te da se pošalje jasna poruka da Hrvatska stoji iza Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo branitelja Posavske Županije stoji na raspolaganju svim privedenima, njihovim obiteljima s ciljem pružanja pomoći u svakom obliku", navodi se u priopćenju ministra Marijana Kopića.

hsp-bih.ba

Glas naroda

Svi znamo da su četnici htjeli od juge napraviti srboslaviju. Mi Ljubušaci znamo kako su nam četnici slali "čestitke" avio bombardiranjem, sijanjem zvončića i krmača, dalekometnim topništvom, vebeeroviima ubijajuć naš djecu i civile. Nitko nije optužen ni osuđen radi toga. Sad ti isti četnici slažu optužnice protiv Hrvatskih branitelja samo zato jer su branili i obranili veliki dio prostora gdje žive Hrvati. Agresori i dezerteri su amnestirani, samo se sudi braniteljima. Da je Čović bio branitelj a ne dezerter vjerojatno bi to bilo obrnuto.

u hadezeu nema dezertera koliko ratnih profitera i zločinaca

kad glasate za dezertere a ne za branitelje itreba vam ovako dabogda nas sve pohapsili u zatvoru je bolje nego na slobodi

Ministre, ti si u Vladi s HDZ_ om BiH, de zatraži i od njih da nešto poduzmu, a ne samo rh Vlada rh. Dobro ti znaš što ovo znači, ne pravi se nevješt.

opet za iste kad budu. izbori

Svi za Čovića i HDZ majstore koji šute i sve ovo nijemo gledaju pa potvrđuju da su upleteni u ovo.Čović trči u RS na mig Dodika,jadni biskup Komarica koji je svetac stalno traži pomoć.Čović ga napada i sada gledajte HDZ -KPJ kuhinju kako kuha bosanski lonac.Opet za izbore potrčite zaokružite Čovića,križajte i ubacivajte listiće.Kad je tako nažalost bolje nismo ni zaslužili.

Dakako za HDZ?
Ta nećemo nekom drugom dat glas?
Što je počeo triba završiti!
Kako će pred oči nalogodavcim ?
Sve kuhinja kpj-u i kraDZ locirati,idendificirat,uhitit i deportirati!

Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari