Cijepljenje protiv bruceloze bez rezultata - sve više oboljelih životinja i ljudi

Cijepljenje protiv bruceloze bez rezultata - sve više oboljelih životinja i ljudi

Udruga veterinara Hercegbosanske županije (HBŽ) smatra kako višegodišnje cijepljenje malih preživača protiv bruceloze nije dalo očekivane rezultate, jer i sada dolazi do pojave novih žarišta bolesti s oboljenjem većeg broja životinja, a nažalost i ljudi.

Tu informaciju, zajedno s ostalim uzročnim mjerama, utvrdila je Udruga na njihovom redovitom sastanku koji je proteklog vikenda održan u Šujici.

Predsjednik Udruge veterinara HBŽ-a Jozo Jurčević kazao je kako su veterinari na sastanku prenijela svoj iskustva s terena te se upoznali sa stanjem zaraznih bolesti u FBiH, s osvrtom na bolest plavog jezika i kvrgave kože.

Usvojen je zaključak u kojem se navodi kako program cijepljenja nije sveobuhvatan, jer nisu sve životinje cijepljene zbog nedostatka vakcine i nepravovremene distribucije cjepiva veterinarskim stanicama.

Konstatirano je i kako jedan broj životinja nije obilježen (nisu im stavljene ušne markice) zbog čega je teško provesti identifikaciju i kontrolu kretanja životinja što pogoduje širenju bolesti.

"Kako bi se ovi nedostaci otklonili Udruga veterinara Hercegbosanske županije predlaže osiguranje sredstva u Proračunu FBiH za identifikaciju, markiranje i kontrolu kretanja životinja, osiguranje dostatne količine cjepiva i nabavku vakcina. Ne smijemo isključivo ovisiti o donaciji jedne od europskih zemalja, a to je do sada bila Švedska, nego količine trebaju biti dostatne, distribucija pravovremena i tehnički besprijekorna. Isto tako, treba osigurati sredstva za dijagnostičko ispitivanje bolesti u matičnim stadima", kazao je Jurčević.

Komentari

dok nismo poceli primat donacije
ovce nisu sepale niti je bilo bruceloze
izgleda ove velike sile
zele da jedemo njihovo smece
da nas nestane da se kineze nasele
svako drugi covik u hercegovini
obolija od raka oni kazu posljedice suncevi zraka
svi ovi nasi uvoznici svi su oni cernobilski medari
njih nezanima jeli roba zdrava
njih zanima kolika je zarada

to vam rade vashe izdajice koji su sebe prosotonizirali
sjecate li se prije mache na drvechu liscama biljkama sve to dolazi iz zraka da oboljeva lako oni to rade bez ikakve najave ili dokaza da proglashavaju svakog ludim tko im se suprostavi..
jesti napumpano tudje uvozno meso ili cete ga vi pumpati ista je stvar..
macha je uvijek macha oshtecenje i obeshcacenje je uvijek isto..tko radi na necastiv nacin ima posla sa necastivim.

indija ima bogate kaste a u njih je sirotinja uvijek sirotinja od sirotinje nikad nemoze biti nishta po njihovim zakonima hijerahije iako tazemlja ima trilione pa trebali joj pomoch sirotinji.
netreba ali oni su tim sirotim dali isto kao i vama sjemenja gmo i sve drugo preko 250 000 ih je pomrlo i josh vishe oboljeva..
tko sa necastivim ima posla jao njemu a sjemenja od necastivog nemaju nikakve svrhe jer se od necastivog izumire

Cijepljenje protiv bruceloze bez rezultata - sve više oboljelih životinja i ljudi

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari