Sok od šipka – dar hercegovačke prirode

Sok od šipka – dar hercegovačke prirode

Šipak je jedan od simbola Hercegovine. Samonikli, divlji šipci nalaze se gotovo na svakom koraku u ovim krajevima. Šipak nije samo ukusna voćka nego ima i ljekovita svojstva.

Posljednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavile stotine novih proizvoda na bazi tog voća. Prepoznavši njegovu vrijednost, neki su i pokrenuli biznis.

Krešo Artuković već četiri godine na svom imanju na Humcu pokraj Ljubuškog cijedi šipak te pravi sokove i likere. Godišnje proizvede oko tri tisuće litara soka od 12 tona šipka. Za jedan litar soka potrebno je iscijediti oko četiri kilograma šipka.

Na početku se Krešo zadužio za presu i nije imao cilj koji je danas ostvario. Presu koja je bila namijenjena za baliranje papira i ambalaže, Krešo je doradio za voće, pa dnevno može prerađivati do deset tona sirovine. Kako bi unaprijedio svoju prodaju, prije dvije godine registrirao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kao dopunsku djelatnost. Ističe kako liker od šipka još uvijek nije pronašao svoje mjesto na tržištu.

Njegovi sokovi i likeri piju se u cijeloj BiH i Hrvatskoj. Do sada su kupovali uglavnom pojedinci, a sad ga uzimaju kafići i trgovine. Svaki dio šipka, od kore pa do cvijeta iskoristiv je. Stoga će Krešini ostaci šipka završiti u farmaceutskoj industriji, a ne na otpadu.

Naša tv

Glas naroda

Bravo Krešane u proizvodnji je spas

Osušena kora od šipka je izuzetno zdrava i koristi se kao čaj protiv razni karcinoma! Travari bi to tribali da znaju a ne sjeno davati ljudima za čaj.9

zato je kreso mladolik i zdrav ko boca ima li afrodizijacki sposobnosti i ja bi prisa s vina na sok

Pročitah zadužio se za presu?ako se nevaram ovo je Kreso Artuković Centrakomerc?kako sad zadužio se za presu a milijoner?dami je i tu presu vidit.

Nisi razumio dobio presu od duznika i prodavao je nitko je nije htio kupit pa se poceo ovim bavit

Nemamo mi ni pojma koliko je šipak zdrav.u Austriji po dućanima šipak komad 1,99€.a nekakav plagirani sok od šipka koji po ukusu nije ni vidio šipka bocu od 0,7 prodaju po 8€.ne sirup već sok.a naš ljubuški šipak je nevjerojatan.

Jeli nekad ovdje bila sanitarna inspekcija?

Ako nema soka mozete staviti palac ispod kaziprsta i to je sipak!
To se opcenito daje Hrvatskom narodu i to je glavni izvoz i uvoz iz svejeta i u svijet!
Mnogo lakshe nego mrvice koje padaju sa stola velikih gospodara, vishe se nitko nepali na pricu iz biblije jer velika gospoda nedrze vishe sirotinju po svojim dvorima luxusnim kuchama i apartmanima.

Tako da nije dobro ni Boga moliti sa svakim, ne u ovo moderno vrijeme!
byyyyyyyyyy

Mogu li ja donit šipaka da mi iscide na presu ,ne šalim se .

Meni iscjedio 100 litara što bi reko keks

Odakle mu 12 tona sipka.da pobere citavu ercegovinu nebi nasa toliko

Ako netko zna gdje se mogu kupiti sok,liker a sad je u ch sipak hit,u kozmetickoj industriji i kao eliksir zdravlja i ljepote,najzad dobre vijesti iz Hercegovine,samo naprijed

tel: +387 39 833 217

lako se skupi tri tone šipka ljutuna se ubere za sedam dana laganini

Svaka čast.još kada bih počeo proizvoditi -COCTU- to bi bilo pravo.

Sok od šipka – dar hercegovačke prirode
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari