Na tribini o Totalitarizmima znanstvenici Ančić, Vlaisavljević i Lučić

Na tribini o Totalitarizmima znanstvenici Ančić, Vlaisavljević i Lučić

U sklopu Tropletovih dana kulture 2016 (TDK2016) HKZ Troplet organizira javnu tribinu na temu "Totalitarizmi - percepcija i nasljeđe", a sudionici će biti: prof. dr. Mladen Ančić, prof. dr. Ugo Vlaisavljević i prof. dr. Ivo Lučić. Tribina će biti održana u četvrtak, 27. listopada u 20 sati u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu herceg stjepan Kosača u Mostaru.

Cilj tribine je suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima dvadesetog stoljeća (nacizam, fašizam, komunizam) i podizanje svjesnosti o njihovom zločinačkom karakteru, jer svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti i vodi trajnoj izgradnji razumijevanja i mira.

Sam naziv tribine daje okvir o kome se želi razgovarati i tragati za odgovorima na pitanja koja tako oštro i duboko dijele i suprotstavljaju pojedince i društvene skupine na našem prostoru, priopćeno je iz HKZ Troplet.

"Totalitarizmi", množina(!), jer želimo na isti način tretirati sva tri totalitarna zločinačka režima dvadesetoga stoljeća, nacizam, fašizam i komunizam. HKZ Troplet jasno i nedvosmisleno osuđuje zločine sva tri totalitarizma i njihove ideologije, njihovu idolatriju klase, nacije i rase. Za vladavine totalitarnih režima brojni ljudi su bili sustavno proganjani, zatvarani, ponižavani, mučeni i ubijani samo zato što su pripadali određenoj vjeri, naciji, ideologiji, stranci ili nekom drugom opredjeljenju. HKZ Troplet osuđuje svaki zločin, počinjen od bilo koga, pod bilo kojom zastavom i u ime bilo kojeg cilja i ideologije, te iskreno žalimo i iskazujemo solidarnost sa svakom nevinom žrtvom, bez ikakve razlike.

"Percepcija" različitih totalitarnih režima je nevjerojatno različita, pa čak i suprotstavljena kod različitih pojedinaca i društvenih skupina. Pojedinci (društvene skupine) neke režime simpatiziraju te njihove zločine relativiziraju pa čak i opravdavaju a druge beskompromisno i nemilosrdno osuđuju, iako su im (zlo)djela slična. Često smo u našem društvu svjedoci glorificiranja komunističkog režima čiji zločini se pravdaju greškama u provođenju "plemenite" ideje komunizma, a mora se reći da ima i pojava veličanja nacizma i/ili fašizma. Fašistički i nacistički zločini su detaljno istraženi a počinitelji uglavnom kažnjeni. Te procese su komunisti koristili i za progon i obračun s političkim neistomišljenicima i svim "narodnim neprijateljima", pa su često stradali i nevini. Može se ipak reći da postoji društvena osuda fašističkih i nacističkih režima (osim marginalnih skupina i pojedinaca). S druge strane, zločini počinjeni u ime komunističkog režima nikad nisu istraženi i niti jasno osuđeni.

"Nasljeđe" totalitarnog komunističkog režima mnogi analitičari navode kao razlog zbog kojeg još uvijek nemamo izgrađeno istinski demokratsko društvo. Još uvijek vlada strah zbog javno izgovorene riječi i mišljenja, nije zaživjela istinska građanska sloboda nego vlada podaništvo, slijepa pokornost i slični totalitaristički obrasci ponašanja, imamo birokratizaciju umjesto uređenog državnog sustava, izgradnju oligarhije umjesto demokracije, široko rasprostranjena korupcija umjesto vladavine prava, sprječavanje razvoja civilnog društva, sprječavanje istraživanja zločina komunizma i odavanja pijeteta nevinim žrtvama i slično. Poseban fenomen na ovim prostorima su tzv. "antife", samoproglašeni antifašisti koji su sebi dali za pravo odlučivati i proglašavati ljude nacistima, fašistima, ustašama, … Ovdje komunizam žilavo preživljava pod plaštem antifašizma, iako bi se moralo jasno razgraničiti antifašističku borbu od zločina počinjenih u ime klase i ideologije komunizma, a komunistički režim nedvojbeno osuditi.

Ova problematika otvara mnoštvo pitanja od kojih je ovdje spomenut samo neznatan dio, te traži odgovore i rješenja. Za odgovaranje na sva pitanja bi bilo potrebno više znanstvenih konferencija i simpozija, a ovog puta ćemo tragati za dijelom odgovora i rješenja, za to imamo najbolje, gore spomenute predavače te smo uvjereni da će uvaženi profesori ponudit stručnu analizu i dio odgovora na ovu problematiku, navodi se u priopćenju HKZ Troplet.

HMS

Komentari

lučić znanstvenik aahahahahahahaa

odrzite najprije tribinu
covic galic brkic boras barbaric
mi nezivimo u prslosti
mi zivimo u sadasnjosti

Ma sto Vi znate sta je znastvenik ! samo blebecete po portalima hajdete lijepo u šumu odakle ste i došli !

Izbjelico zaboravio si Izetbegovica i ostalu tursku bagru

nek za nji poturoce drze predavanje

tako je ,neka svak isprid svoje kuće pomete

Stalno nam neki naši popuju iz Zagreba.Lako je stvari gledati sa strane.Oni koji svakodnevno pišu o nama a živjeli su nekad ovdje neka se lijepo vrate i zajedno sa nama izbore bolju budućnost.

e moj momak znamo ga mi dobro on je taj koji je savjetovao brata milana sta da radi pa se sad od sramote ne mogu pojaviti u ljubuskom ali ima povjest od 90-2016 povjesnicaru ivo

E moj Lućiću ti si kontinuitet tog totalitarnog komunističkog režima ista stvar samo drugo pakovanje

kome je medilo u jugoslaviji
medi mu sada i u bosni i hercegovini
neko se sa medim iz cernobila obogatija
onj koga je kupija obolija
jeli tak ili nije tak

Ivo Lučić, šta reći?. Možda samo ovo: na prvom općinskom odboru HDZ-e, kada se trebao birati prvi načelnik, većina je bila da prvi načelnik bude pok. dr. Vukšić. E tada je na silu i uz prijetnju Lučić & co.(naravno manjina, ali uz prijetnju članovima općinskog odbora), izabrali drugog. I od tada do danas je sve otišlo u 3 p.m. u Ljubuškom. Sve istina lako provjerljivo. E nemoj da mi taj isti priča priče za malu djecu.

Znamo kad su rodjeni Ivo Lucic i Zoran Tomic sto oni izbjegavaju datum kad su diplomirali na fakultetu inace za Lucica je brat Milan ljubusko zlato

obojica slika i dusa cacina
cili ljubuski zna kako su dosli do bogastva
sada da mi on drzi predavanja
cernobilski medari

TI ZNAŠ -Imaš li zapisano ili snimljeno ?

Gdje provjeriti?

lučići otrovali na svaki način društvo političkom, poslovnom, etičkom, moralnom paradigmom , a zašto ne bi i medom za ostvarenje svoji ciljeva i punjenje dzepova

vi kao da ziviye u tun[ * neprimjereno * ]ji
pa sa medom su i poceli
njihov med se zva kadulja
pravile ga cele iz cernobila
obogacen radioaktivnim zracenjima
sve je to prodava njihov caca
svojim hrvatima koji sada nema

Na tribini o Totalitarizmima znanstvenici Ančić, Vlaisavljević i Lučić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto