Zasađeno 55.000 maslina!

u uredu

U Zapadnohercegovačkoj županiji, prema podacima Udruge voćara i vinogradara „Maslina“, u ovom trenutku ima oko 55.000 stabala masline!

Glavnina od 95 posto se nalazi na području ljubuške, a ostatak na području grudske općine, dok se u općinama Široki Brijeg i Posušje iz razumljivih razloga, hladnije podneblje, nalazi zanemariv broj stabala ove mediteranske uljarice, doznali smo od predsjednika Udruge ing. Branka Rogića.

„Većina stabala posađena je zadnjih godina, međutim ima i starijih pa se već osjeća potreba za manjom uljarom. Do sada su se maslinari snalazili u obližnjim dalmatinskim mjestima koja imaju uljare, ali to su bile manje količine. Povećanjem proizvodnje nameće se potreba za gradnjom uljare. Ima nekoliko najava, a za sada je najdalje odmakao projekt u naselju Dole, pa se nadam da bi ako ne ove onda sigurno iduće jeseni Hercegovina mogla dobiti prvu uljaru“, obrazlaže ing Rogić.

Na osnovu dosadašnjih iskustava ing. Rogić preporuča da se prije sadnje ipak konsultiraju stručnjaci.

„Već je bilo šteta na području Vašarovića i Crvenog Grma, gdje se pokazalo da osim nekih mikro lokacija maslina zbog niskih temperatura, ne može uspijevati“, kaže ing Rogić.

Inače, u udruzi „Maslina“ ističu da je primjetan pojačani trend sadnje voća u prvom redu na području Ljubuškog, gdje su uz ostalo, zadnjih nekoliko godina na kršu podignuto i 25 ha vinograda.

D. Musa

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari