Homo homini lupus est

ljubuski.info

U današnje vrijeme, kod nas, politika je postala način življenja, promišljanja, zapošljavanja (čitaj uhljebljivanja), opstanka u užoj društvenoj zajednici, a sve radi stjecanja bolje pozicije u društvu. Oni malobrojni, koji to uspiju, mogu smatrati kako su uspjeli pohvatati sve "važne karike" današnjeg sustava funkcioniranja u društvu, koje je prepuno konflikata. S druge strane su oni mnogobrojni, koji nisu uspjeli.

Možda nisu uspjeli zato što to nisu htjeli ili možda što nisu mogli doći na red od ovih prvih. Možda je razlog u činjenici da se "nisu htjeli gurati", nisu htjeli povlađivati. Imali su svoj stav. Možda zbog toga što se zapravo nisu htjeli prodati za judine škude. Oni su u današnjem društvu neprilagođeni romantičari, kojima prijeti istrebljenje. Odlazak u neku drugu zemlju. Jer suživot u društvenoj zajednici s onima malobrojnijima koji su se "uspjeli snaći" nije moguć. Takav suživot je pun sukoba. Baš zbog ovakvog raspadajućeg društvenog i socijalnog sustava, gdje su nas mjere vrijednosti i uspješnosti već odavno napustile teško je biti uspješan, situiran i pošten čovjek koji hoće pošteno raditi i od toga rada pristojno živjeti.

Društvo konflikta

Ovo društvo je nažalost svih nas postalo društvo konflikta, suprotstavljenih interesa s tendencijom pogoršanja. U društvu ne postoji radna atmosfera koja motivira, već upravno suprotno, demotivira pojedinca koji želi neki svoj normalan uspjeh prožet radom i sposobnošću. Ne podobnošću. Zašto je tomu tako današnji politički analitičari, koji se pojavljuju u različitim medijima od TV pa do novina i internetskih portala, nažalost nisu postavili točnu dijagnozu. Ne zamaraju se uzrocima nastanka konflikata u našem društvu, podijeljenosti ne više između različitih naroda, posebno podijeljenosti unutar istog naroda. Naši politički analitičari zapravo promoviraju samo sebe, zanemarujući potrebe javnosti da preko njih prepozna uzroke i bolesti društva u kojem živimo. Ovdje u nas, u našoj maloj, mikro sredini, ali i šire, jer razlike su neznatne, postoji konfliktan odnos između onih, koji su na jednoj strani (političari, kvazipolitičari, uhljebljeni zaposlenici), i onih drugih (obespravljeni radnici, obespravljeni branitelji ...), onih koji uopće nemaju šansu raditi. Nemaju šansu jer su oni prvi premrežili kompletan sustav upravljanja novcem, interesima, zapošljavanjima. Ono između ne postoji (ne postoji srednja klasa kao stup društva), što znači da je konflikt došao do vrhunca. Iako se nalazimo u 2016. godini, kod nas je, za razliku od zapadnih zemalja u kojima je demokracija razvijena, stanje kao da se nalazimo u šesnaestom stoljeću u kojem je robna proizvodnja dovela do antagonizma privatnih interesa, što proizvodi opsesivni egoizam.

Homo homini lupus est

U takvim odnosima koji su kod nas aktualni, zakoni tržišta izražavaju se kao zakoni džungle. To je jedno teško, depresivno socijalno-patološko stanje, slično onom srednjevijekovnom, gdje u toj tržišnoj utakmici, ili bolje rečeno političkoj interesnoj utakmici, vlada zakon "Homo homini lupus est"(čovjek je čovjeku vuk). Ova poznata krilatica engleskog filozofa Thomas Hobbes prispodobiva je i ovim našim vremenima i našim svakodnevnim životima. U ovom vučjem svijetu kategorije dobra i zla, pravde i nepravde, ne mogu se riješiti onog sebičnog privatnog i individualnog i usmjeriti ka općem dobru.

Opće dobro u našem današnjem društvu postalo je nepoznata kategorija koju tek ponekad možemo pročitati u nekim starim novinama u arhivi. Arhivirano opće dobro u našem društvu znači kako je osobni, egoistični interes točka od koje se polazi. To su nas naučili naši dugovječni političari koji su upravo napravili takav premreženi interesno kriminalni sustav u kojem uspijevaju samo oni koji su uključeni u njega, najčešće s orasima u džepovima. Oni drugi koji su vani, nepodobni su stanovnici ovoga društva. Oni su obespravljeni radnici, zaboravljeni branitelji, oni bez posla. Obični ljudi koji od života ne traže previše. Samo mrvu dostojanstva, ponosa. Traže normalan život i normalnu egzistenciju s pravom, koje bi mu trebale omogućiti poluge demokratskog sustava. Te poluge su u današnjem društvu pukle.

Tovari i vlast

Zato nam je svima, kao što je to u šesnaestom stoljeću pisao Thomas Hobbes, nužno potrebna pravna država. Država koja će težiti općem dobru, zanemarujući interes samo manjeg dijela njenih stanovnika. Potrebna nam je država koja će svima biti majka, ne maćeha.

 

Nakon ovih lokalnih izbora ostalo je sve po starom, pa ispada kako je, sudeći po glasačkim listićima, narod odlučio ne dobiti državu. Ispada da su oni mnogobrojniji, socijalno ugroženi, poljoprivrednici, radnici, neuposleni..., glasali (svjesno ili nesvjesno), za one malobrojnije, političare koji će raspolagati znatnom moći i proračunom, kojim će gojiti svoje sljedbenike koji će i dalje zauzimati ključne pozicije.

 

Na taj način mnogobrojniji su, korištenjem biračkog prava ovlastili malobrojnije da ih i dalje "mogu jašiti", jer izgleda da čovjek izdržljiviji od same životinje. Političari su stvorili konflikt da bi nas vječno" mogli jašiti". Za sada u tome uspijevaju, jer nismo dovoljno zreli za kvalitetnu prosudbu. Uspijevaju nas ostaviti u filozofskim razmišljanjima iz šesnaestog stoljeća i ne daju nam, upravo zbog stvorenog konflikta, kretati se naprijed. Homo Homini lupus est - čovjek je čovjeku vuk!

T.B.

Komentari

Naši političari dugovječne partije su pravi vukovi iako pojedini njihovi nadimci asociraju na noćne ptice
Zavadili svoj narod pa se svađaju između sebe oni to koriste fino žive sa službenim mobitelima,automobilima karticama
Političari oskudna znanja velike političke moći sve nas dobro jašu odnosno ....

Ovi zadnji izbori, izborni inženjering, su pokazali na što su sve spremni nasljednici kpj, današnji hdz. Na njihovom čelu je nedodirljivi vožd, komunista draganče. Njihova politika nije samo antirasistička nego je netolerantna i prema vlastitom narodu ako kojim slučajem pokušaju pridonijeti demokratizaciji u društvu. Takova politika je vođena u Njemačkoj prije IIWW, znamo sa kojim katastrofalnim posljedicama. Ništa se ne može uraditi bez blagoslova crkve i partije hdz, interesantna je ta sprega. U crkvi su komunisti u prvim redovima iako su se do nedavno borili protiv crkve i religije, progonili svećenike i vjernike. Hdz partija vodi pogubnu politiku za Hrvate, preuzima plansku ekonomiju, ševino školstvo, bizonovu policiju i čolakovo sudstvo. Sve je podređeno interesima partije i njihovih vođa koji vlast koriste za svoje bogaćenje. Neukima se serviraju slatke priče, obećanja koja nikako da dođu. Oni koji nisu u hdz-u, koji žele zadržati slobodu mišljenja i govora, školovani neopterećeni, polako napuštaju ove prostore tražeći za sebe i svoju obitelj jedno normalno društvo gdje nema političke protekcije, samo se traži rad, stručnost i znanje. Hdz će protjerati sve neistomišljenike kao što su to radili komunisti prije njih. Još je jedna bolna istina a to je da Hercegovačka inteligencija šuti.

Ko o cemu baba o ustipcima,vi stalno istu pricu,jestto je tacno,kapitalizam je surov a on dolazi kod nas,svatko za sebe,novac i interes je prvo a sve ostali poslije i sto prije to nwtko shvati bolje za njeg,ne treba biti naivan jer covjek je najgora zivotinja ubija i.kad nije gladan,kakav zapad vi spominjete,ako gazda nema korist od vas pravilo je cast izuzecima napolje e sad imaju drzave uredjene koje daju tom covjeku da prezivi ali samo to a pogledajte recimo sj.Ameriku daju narodu ucrvano meso u bankama hrane probaju ljekarije nove ,sve ovo vidjeh vlastitim ocima,na zapadu se kao zibi.ma ne prodajite maglu ljudima jer ovdje se radi i radi i radi i ima god.odmor a zivot prolazi i vecinom ste u nekom stanu tj gajbi u siromasnom kvartu a jos to morate masno platit,to je tako covjek covjeku i jest vuk a posebno na zapadu,da li znate da se u prebogatoj ch,pola studentica prostituise da bi platile studije i k tomu jos sa starcima koji bi im mogli dede bit ma normalno da hdz voli i gura svoje ta nece mene zvat i svatko od vas najprije sebi i svpjim ukucanima veceru da a onda ako sta ostane .....svaka vlast je ista samo se za svoje bori...zasucite rukave i radite...

čovječe komu je amerika uzor gledaj austriju dansku finsku pravna država pravični natječaji posao sposobnima , školovanima i na kraju socijalno potrebnima u javnoj i državnoj upravi .
kriminal, korupcija krađa prevara se kažnjavaju zatvorom,
stipendije za siromašne studente i na kraju zar je ovo previše za nas kršćane katolike. NIJE
SAMO TREBAMO SVI RAŠČISTITI SA SOBOM I SVOJOM SAVJEŠĆU.

Ali ni u tim zemljama nije nista bajno,kad nije u ch sigurno.nigdje nije,vidjeh dosta svijeta bar polovinu i zakljucih da je moj dedo Mate bio jako jako bogat covjek,imo kuce kakve su da su bile,svoja polja,ovce krave i vinograde,zivilo se tesko i radilo ali pok.dusi dozivio 88 i ko to svoju kucu ima vani,svoje dvoriste,svoj vinograd a ono.o cemu vi pricate je cista utopija

ma kakva utopija ja pričam o socijalnoj državi , pravnoj državi državi jednaki mogućnosti jednaki prava sve su to gore navedene države sjevera evrope ali nažalost nisu katoličke nego protestanske i bojim se da je tu veliki dio problema.

Naravno da je utopija kao te zemlje sjever Europe i njihova socijalna politika,poznam ljude koji se bore da dodju na jug najprije zbog klime onda pijandura koliko hocete i zena i muskaraca a ima i tih socijalnih pa zar je uspjeh ici da ti sta ko da i da upravlja i komanduje tvojim zivotom,auto se ne moze imat a ni koju paru na racunu pa eto to je zivot ma to ne postoji nesto nizasto i pravda jednaka za sve,onaj u koga je novac i moc diktira a protestanti su isto posebna vrsta ljudi,cini mi se koliko ih poznam,imaju kuce,auta,itd a kukaju kako su jadni i siromasni,ono o cemu.vi pricate je par izuzetaka a ja radim i znam i zasto nitko nikad nista ne kaze o ljudima koji se vracaju ili se zele vratiti a zbog politike kod nas nemogu a neki i to dosta njih nemaju ni za bus i gdje da uloze novac kad kod nas vlada mafija i vlada kult nerada a eto vani je super znam ljude sto svaku vecer i noc bez subote i nedelje i bez praznika odmora rade i kakva oni prava imaju eto zivi su cujem a takav tempo neznam koliko dugo se moze izdrzat

Družina fra Ike Skoke i ekipe iz Stirije

Iskreno mislili smo da Hercegovina i nema istinski intelektualaca, a eto vi kažete da ima , pa koji su to?

hdeze je uzasno loša kopija komunističke partije uzas!

koje zapošljen posle rata a da nije član ili rodbina hobotnice hdezea

Ljudi moji cemu se cudite pa svatko svoga voli i gura tako je bilo,takp je i sad i tako ce i biti

do pisla
samo preko barbarica ili zupnika
ali se moras zakleti
da ces do zmrti za hadeze glasati
u crkvi svake nedilje biti i redovno mise placati

Pobegel,kaj ti.ni ni tam dobro,kolko lajes na fratre ko da si ih ti na svit donija

za vrime turske pravi franjevci su pobijeni
ostali su samo abeti u kojima su ovi neciati

Ja sam samo jedno odlucio nakon ovih izbora ,tko mi kaze nesto protiv vlasti,slijedi nokaut jer u kafani svi isto pricaju sehru a vlast uvjjek ista znaci NOKAUT ili u prijevodu ,prirodna nesvjestica

Borba se ne vodi za kavanskim stolom nego djelovanjem svatko na svoj način
jedino tako možemo iz ovog gliba i kaljuže

Slažem se prijatelju.Puno ih za stolom priča,raspravlja o svjetskim problemima.Sve pametni i školovani zatim odu kući i sve se rasprši u prah.Što znači da od priče ništa nema.

ma problem je što kod mnogi misli zadnjica a ne glava

Di je naš Australac ne piše više komentare

Valjda su ga u Bakoviće otrali

Ma fali ono pishem .....

Da li je Australac porijeklom iz Vašarovića....naglashak mu thamo naghinje

Molim lijepo sta cu gledat, chuke e pa i od chuka netko zivi odgojish svaku vrstu pasmine lijepo ih dresirash i na svejtsko trzishte sa njima!
A mozete i mesaru za meso Vijetnamezi ih jedu znash kako!
Moze biti da i vama uvoze mljeveno meso od pasa!
Ako ga nevidite tako neznash kako smrznuto u burgama izgleda!

see Vasharaovichi = varosh Lion=7 godina star angel gabriel ostavio pismo napisano zlatnim slovima na cijem grobu, koliko je puta krist bio tucen i kako mucen, vasha muka je muka cijelog Hrvatskog naroda kojem je isto svugdje se sa obicnim pukom manipulira!

by sluge mnogih gospodara a izdajice svoga naroda i svakog dobra

Bog je razapet na kriz i svi pravednici sa njime po kojima vi plujete i vrijedjate i ponizavate!

zbog takvi prvednika nestade mog naroda
veliki svecenici isto su mislili da su pravednici
pa su priko naroda tatu razapeli

Ma stvarno covjece kakav rijecnik imas i kakvim sve rijecima punim mrznje i zlobe nazivas svecenike,fratre i da ne spominjem uzalud,???!!!!,daleko bilo

Tako su govorili mojsiji kad im je rekao ja cu vas izvesti i biti cete izvedeni narod do na kraj svijeta
ah on ih izvede u pustinju te da bude josh vecha muka odkud sad ovo tu ih docekashe stipavci i zmije trnje i sva druga muka..i Lord je rekao nebrinite ja cu vas vratiti i okupiti opet u zemlju vashih otaca..koliko ima sa tih pridjela iz bivshe yu vanka rasasutih vishe nego unutra!
Sve ovce idju na dobru ispashu a vukovi na izvore bistre vode see vidi kad dodje prosperitet nad tim predjelima onda ce dochi i oni koji odoshe njihova pokoljenja!

Homo homini lupus est

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari