Obiteljima poginulih branitelja u ZH županiji uplaćeno 400.000 maraka

Obiteljima poginulih branitelja u ZH županiji uplaćeno 400.000 maraka

Trideset i četiri obitelji poginulih branitelja s područja Zapadnohercegovačke županije ovaj tjedan dobile su novčanu pomoć za stambeno zbrinjavanje. Prema riječima ministra financija u Vladi ZH županije Tonija Kraljevića, za ove svrhe u ovogodišnjem proračunu planirano je 400.000 KM, što je i isplaćeno ovaj tjedan.

Dogovor s udrugama

"Raspodjela je vršena u dogovoru s nadležnim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, tako da su Ljubuški i Široki Brijeg ove godine dobili po 120.000 KM, dok su Posušje i Grude dobili po 80.000 KM", kaže Kraljević.

Dodaje kako su iznosi koje su pojedinci dobili različiti, odnosno onoliki koliko je dogovoreno u nadležnoj udruzi.
Tako su u Ljubuškom četiri obitelji stradalnika Domovinskog rata dobile po 20.000 KM, a četiri po 10.000 KM. U Širokom Brijegu je šest obitelji stradalnika Domovinskog rata dobilo po 20.000 KM, a u Grudama četiri obitelji po 20.000 KM. U općini Posušje dogovoreno je da šesnaest obitelji dobije po pet tisuća konvertibilnih maraka.

Inače, riječ je o nastavku programa stambenog zbrinjavanja obitelji stradalnika Domovinskog rata, koji je Vlada Zapadnohercegovačke županije započela prošle godine. Kraljević ističe kako će se Vlada Zapadnohercegovačke županije i u predstojećem razdoblju nastaviti brinuti o braniteljskoj populaciji, naravno u skladu s financijskim mogućnostima.

Ministar za pitanja branitelja Domovinskog rata ZHŽ Mladen Begić potvrdio je kako su ove godine sredstva uplaćena na način kako su to inzistirale općinske organizacije i po zamolbi županijske organizacije Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja.
"Ovo je druga godina kako provodimo ovaj postupak, međutim, ovo nije konačno rješenje stambenog zbrinjavanja, nego pomoć pri stambenom zbrinjavanju svih onih koji nisu riješili svoje stambeno pitanje na neki drugi način", kaže Begić.
Dodaje kako se kroz ovaj program ostaje zbrinuti još oko četrdeset obitelji smrtno stradalih.
"U nekim općinama uspjeli smo zbrinuti više obitelji, međutim, u nekim kasnimo jer imaju više smrtno stradalih osoba. Do razlike je došlo jer smo se trudili podjednako izdvajati sredstva za sve općine", ističe Begić.

Ljubuški i Široki u zaostatku

Naglašava kako su u najvećem zaostatku u općini Ljubuški i gradu Širokom Brijegu.
"Moram naglasiti da mi nemamo zakonsku obvezu sve branitelje stambeno zbrinuti, ali sada imamo ovaj program stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih branitelja. Mi se brinemo i brinut ćemo se i u predstojećem razdoblju za ostale kategorije branitelja kroz druge vrste pomoći", navodi Begić.

Naglašava kako ne može govoriti o tome hoće li program stambenog zbrinjavanja biti nastavljen i iduće godine.
"To će ponajprije ovisiti o stanju u proračunu. Mi ćemo s programom nastaviti u skladu i mogućnostima koliko to županija može financijski podnijeti", zaključio je Begić, dodavši kako je stambeno zbrinjavanje nadležnost viših razina vlasti, odnosno Federacije BiH.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Ministre samo da nebude tegljenja za rukav živ bija

Obiteljima poginulih branitelja u ZH županiji uplaćeno 400.000 maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari