Što su branitelji postigli jučerašnjim prosvjedima?

Što su branitelji postigli jučerašnjim prosvjedima?

Dana 13.10.2016 godine demobilizirani branitelji su na području cijele FBiH održali mirne prosvjede i blokade zbog nepoštivanja zaključaka sa sastanka održanog u Sarajevu dana o1.08.2016 godine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od strane oba doma Parlamenta.

Dio članova Vijeća branitelja na čelu s Esudinom Džafićem je održao sastanak s Predsjedavajućim Zastupničkog doma gosp. Edinom Mušićem gdje su usvojeni, protokolirani i potpisani zaključci kako će se formirati radna skupina od 13 članova najkasnije do 24.10.2016 godine koja će raditi na provedbi Rezolucije branitelja, dok se inicijativa održavanja prvog radnog sastanka te skupine daje Vijeću branitelja, koji će odmah po formiranju te radne skupine inicirati prvi sastanak te radne skupine.

Dokaz: Zaključci sa sastanka od 13.10.2016 godine u Sarajevu (u prilogu članka)

Imajući u vidu kako su jučerašnji prosvjedi održani upravo zbog neformiranja te radne skupine obavještavamo naše članove i druge branitelje kako su mirni prosvjedi uspjeli u cijelosti, jer su demobilizirani branitelji uspjeli dobiti potpisane, protokolirane i ovjerene zaključke potpisane od strane najvišeg predstavnika Parlamenta FBiH Edina Mušića što se čekalo više od 2 mjeseca.

Prosvjedi u ZHŽ

No, poradi naših članova i svekolike druge javnosti dužni smo izvijestiti gdje su i kako naši članovi organizirali i mirno priveli jučerašnje prosvjede u ŽZH.

Članovi UZB Podružnica Ljubuški su održali mirne prosvjede na graničnom prijelazu Bijača, gdje se sakupilo njih preko stotinu, dok su se članovi UZB Podružnica, Posušje, Široki Brijeg i Grude našli kod nogometnog igrališta Posušje u Posušju, njih oko 80, gdje su odlučili kako će se naći na mirnim prosvjedima ispred Vlade ŽZH u Širokom Brijegu.

Dana 12.10.2016. godine predstavnici UZB ŽZH, Podružnica Posušje i Podružnice Široki Brijeg su se, u večernjim satima, sastali u Posušju gdje je odlučeno kako će predstavnici tih udruga koncipirati određene zahtjeve u ime UZB ŽZH i koje će na dan prosvjeda predati u sve općine ŽZH, i Grad Široki Brijeg na ruke Općinskih vijeća i Grada Širokog Brijega, načelnicima i Gradonačelniku Š.Brijega, Vladi i Skupštini ŽZH, Ministarstvu branitelja ŽZH i Grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze svih općina i Grada Širokog Brijega što je i učinjeno. O svim tim aktivnostima obaviještena je i Udruga zaboravljeni branitelji BiH sa sjedištem u Ljubuškom.

U tim zahtjevima koncipirani su zahtjevi UZB ŽZH a koji se tiču svih razina vlasti u ŽZH, općina i Grada Širokog Brijega, Vlade i skupštine ŽZH, te grupa za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze radi dosljedne provedbe Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH, kao i dopunskih prava branitelja u ŽZH jer se ti zakoni nikada nisu provodili u korist istinskih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, poglavito prava na zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, kao i na primarnu i zdravstvenu zaštitu, te izjednačavanje prava UZB i njenih podružnica s pravima drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, što uključuje pravo na dobivanje sredstava iz Općinskih i Županijskog proračuna, dobivanje ureda na besplatno korištenje itd, kao i ulazak 2 člana UZB u vijeće branitelja pri HNS.

Grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze u svim općinama i Gradu Širokom Brijegu predati su zahtjevi za izdavanje popisa pripadnika oružanih snaga FBiH i korisnika prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu koji se nalaze u tim grupama pri općinama u ŽZH i Gradu Širokog Brijegu, a sve poradi izrade jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga u FBiH.

Kada su svi zahtjevi predani na navedene adrese predstavnici UZB ŽZH i njenih Podružnica su se pridružili svojim članovima na mirnom prosvjedu ispred Vlade ŽZH u Širokom Brijegu i tražili sastanak s predstavnicima Vlade ŽZH gdje im je obećano kako će ih nakon određenog vremena primiti Ministar branitelja ŽZH gosp. Mladen Begić i Ministar unutarnjih poslova ŽZH Zdravko Boras koji su već bili na putu iz Ljubuškog ka Širokom Brijegu.

Na tom sastanku koji je održan u županijskoj skupštini u Širokom Brijegu mazočili su svi članovi UZB ŽZH, njenih Podružnica iz Posušja, Širokog Brijega i Gruda i na tom sastanku je bilo preko 70 naših članova.

Sastanak je otvorio Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH, član Vijeća branitelja i kontakt osoba Vijeća branitelja.

Nazočne je u kratkim crtama izvijestio o razlozima prosvjeda i blokada napomenuvši kako je do istih došlo zbog nepoštivanja zaključaka sa sastanka od 01.08.2016 godine u Sarajevu, te kako su članovi UZB upravo dobili vijest iz Sarajeva kako su u Parlamentu FBiH usvojeni zaključci koje smo već naveli.

Zahvalio se je članovima UZB jer se nije dogodio nikakav izgred ni jučer a ni ikada prije jer su članovi UZB organizirana skupina branitelja koja ne želi sukobe, nemire ali su bili primorani izići na prosvjede jer im je voda došla do grla i što se sve hvala Bogu opet završilo dobro na opće zadovoljstvo članova UZB i predstavnika vlasti.

Nakon njega riječ je dobio Ministar branitelja ŽZH koji je nazočnima rekao kako nije zadovoljan što su se prosvjedi održali upravo pred Vladom ŽZH jer je prije dva dana bio na sastanku s predstavnicima UZB u Ljubuškom i nitko nije spominjao prosvjede pred Vladom ŽZH, a ponajviše zbog toga jer je napomenuo kako su vrata njegova ureda otvorena uvijek svim braniteljima, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata pa i UZB, gdje mu je replicirao Predsjednik UZB ŽZH Vlado Marušić koji je rekao kako su branitelji odlučili izići pred Vladu ŽZH kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo s postojećim zakonskim rješenjima za istinske branitelje u ŽZH zbog čega su i predali svoje zahtjeve.

Neki članovi su od ministra Begića tražili da se jasno i nedvosmisleno odredi prihvaća li Rezoluciju branitelja kao legalnu i legitimnu jer bi njegova podrška Rezoluciji kao i podrška Vlade ŽZH toj Rezoluciji imalo velikog učinka ka usvajanju Rezolucije u oba Doma Parlamenta FBiH.

On je potom izjavio kako on kao Ministar branitelja ŽZH nema ništa protiv Rezolucije ali kako želi da sva ponuđena rješenja budu pravedna, provediva i obranjiva na sudu gdje mu je Vlado Marušić opet replicirao kako je ona kao zakonita, provediva i poslovnički ispravna prihvaćena u Parlamentu FBiH dana 1.8.2016, godine. Isto tako Marušić je kazao kako ova Rezolucija nema u sebi primjese diskriminacije prema drugim braniteljima koji su ostvarili neka od prava sudionika Domovinskog rata iako ih isključuje iz braniteljskog dodatka jer je ista usmjerena upravo za branitelje bez ikakvih prava.

Nakon Begića riječ je dobio Ministar u MUP-a ŽZH Zdravko Boras koji je rekao kako i sam pripada braniteljskoj populaciji i kako nikada nije niti će dopustiti primjenu sile prema braniteljima dok je on Ministar iako je dobivao signale iz FMUP za primjenu te sile, sukladno donesenim zakonima, koji ne dopuštaju blokade graničnih prijelaza, zbog čega je dobio pljesak nazočnih članova UZB.

Isto tako napomenuo je kako branitelji trebaju tražiti svoja prava unutar zakonskih institucionalnih rješenja, nadodavši kako bi bilo dobro da branitelje vode njihovi ratni zapovjednici kojih nema nigdje i kako će se na svaki sastanak UZB rado odazvati, bez obzira što trpi neviđene pritiske, laži i obmane od određenih portala s područja ŽZH i Ljubuškog.

Izjavio je također da i on podržava Rezoluciju branitelja jer bi njenim usvajanjem to olakšalo posao i MUP-a Ljubuški na čijem je on čelu jer ne bi bilo prosvjeda branitelja, ali opet napomenuvši kako se rješenja rezolucije branitelja nalaze u zakonodavnim tijelima FBiH a o predanim zahtjevima u Vladu ŽZH i Skupštinu odrediti će se zastupnici te skupštine i ministri u Vladi čiji je on član u skoro vrijeme.

Nakon njegova izlaganja otvorila se javna rasprava gdje su članovi UZB postavljali pitanja ministrima na koje su obojica odgovarali a pojašnjenje nekih pitanja dao je i Vlado Marušić koji je duboko uključen u problematiku Rezolucije branitelja.

Na koncu su se branitelji razišli svojim kućama dok su svi drugi branitelji u FBiH već odavno napustili mjesta svojih prosvjeda i blokada.

Konačno branitelji mogu odahnuti i reći jedno malo i jednostavno:"Hvala ti Bože Oče naš".

Vlado Marušić | predsjednik UZB ŽZH

Glas naroda

Za Minhen bojnu, ole,ole,ole!
https://www.youtube.com/watch?v=F9tv353-y2w

Čuli Borasu pljesak,hahah,čovjek koji radi i prima mirovine. Dok ovakima pljescete uvijek ćete biti zaboravljeni.

istina ce nekim biti bolna

Samo jok Perici Erešu dat blizu ikakvih para.cili život se smuca i vucara na tuđi račun.i nije nikakav branitelj,nije nikad bijo na terenu.Sitni partijaš i komunjara bio i ostao.

opet keže nevole te i bolje ti je koga se oni ščeppe jao njemu proći će kao i njihov sestrić džajo

kakve veze ima kežin sestrić džajo sa zaboravljenim braniteljima

dođi lažove pa mi to reci u lice đ.b.e

Nemadu oni m... doć Petre. Kriju se iza nekakvi imena ,krive tebe što privali kenjac na Treseljevini.

to sve što si rekao vjerovatno si mislio na striku kapetana prve klase onog što je skidao križeve na vojnoj vježbi teritorijalne obrane

VETERANI 317 Sbbr grada Heroja su zadovoljni što se izborilo na komisiji pa če mo se nastaviti boriti do DODATKA ZA DEMORALISANU PIJEŠADIJU .Naš prijedlog je da se kao treči ćlan imenuje - zamjeni sa PLIVOM a pravnica neka bude kao pravni konsultant sa Vladom oko pravni procedura .Pozdrav domovini do cilja sa vrata Bosne .

Svaka čast Zdravku Borasu i svim policajcima, tako treba ne dajte na branitelje!!!

Vi zaboravljeni ste stvarno jad i čemer.Pa ova oba ministra primsju mirovine i rade a vi nemate za germe znači imaju min.plaće oko 3 tisuće i kakakv nadzorni odbor još tisuću dvije.Pa još mirovine a vi hvatajte zjake.Ćosić je vaš nivo ako hoćete riješavsti svoje probleme a ne ove dvije ojebine.

Ti iznad doktoru sto prije dok nije kasno.

kad stupaju zaboravljeni asfalt se trese

Što su branitelji postigli jučerašnjim prosvjedima?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari