Bošnjaci osporavaju zavod za obrazovanje u hrvatskim županijama

Bošnjaci osporavaju zavod za obrazovanje u hrvatskim županijama

Pred Ustavnim sudom, ali ovaj put federalnim nalazi se još jedna inicijativa u kojoj predstavnici Bošnjaka osporavaju potez kojim bi tri županije s hrvatskom većinom kao i općine Žepče i Usora osnovali zavoda za odgoj i obrazovanje.

Naime, nakon provedene javne rasprave očekuje odluka u predmetu U-23/16 a koji se odnosi na zahtjev Kluba Bošnjaka u Skupštini Posavske županije za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Skupštini ove županije, a povodom Prijedloga odluke o prihvaćanju Sporazuma o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanje.

Klub Bošnjaka u svojem ja zahtjevu naveo kako osnivanje zavoda za odgoj i obrazovanje, koji bi bio zajednički za Posavsku, Zapadno-hercegovačku i Hercegbosansku županiju te općine Žepče Usora, protivno bošnjačkom vitalnom interesu. Tijekom javne rasprave predstavnici Bošnjaka su tvrdili kako postoji bojazan da bi ovaj potez u kojem bi osnivači zavoda bile županije i općine s većinskim hrvatskim stanovništvom išao u smjeru stvaranja institucije temeljene na etničkom principu i političkom dogovoru, a također smatraju da bi se ovdje radilo o paralelnoj instituciji.

Županija ima pravo

S druge strane predstavnici Kluba Hrvata u Skupštini Posavske županije ističu kako osnivanjem zavoda za odgoj i obrazovanje ne bi bio povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda naglasivši i kako ne stoje teze koje se tiču ocjena da je ovdje riječ o instituciji zasnovanoj na etničkom principu i političkom dogovoru, da bi taj zavod bio paralelna institucija kao i financijsko opterećenje proračunu Posavske županije.

Stajalište ovog Kluba obrazložili su predsjednik Kluba Hrvata Željko Čošković, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ-a Mario Pejić i predsjednik Skupštine PŽ-a Joso Marković, koji su pritom objasnili kako je odredbom Ustava PŽ-a (član 11. st. 2) propisano da, radi učinkovitijeg obavljanja poslova iz djelokruga županija, županija može osnovati zajedno s drugim županijama zajedničko tijelo u skladu s posebnim sporazumom.

Također, hrvatski su predstavnici naglasili kako u tekstu sporazuma nije moguće zaključiti da bi zavod preuzeo bilo koju nadležnost već postojećih institucija, ustvrdivši da predložena rješenja nisu diskriminirajuća u odnosu na bošnjački narod, odnosno da zavod predstavlja stručno tijelo u funkciji potpore obrazovnom sustavu. Istodobno, ovaj bi zavod trebao raditi na pripremi udžbenika čije bi usluge koristile svima, dok bi sama Posavska županija koja bi sudjelovala u financiranju u iznosu od 14 posto ostvarila uštede.

Namjera unaprijediti sustav školstva

Podsjećamo, tijekom sjednice Skupštine Posavske županije u srpnju Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, a nakon što je postalo jasno da prijedlog Sporazuma o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje nije dobio potrebitu većinu u oba Kluba naroda on se temeljem Amandmana LXXX na Ustav Federacije BiH uputio Ustavnom sudu Federacije BiH na vjerodostojno tumačenje i postupanje.

Pritom treba naglasiti kako su predstavnici Vlade Posavske županije objasnili kako odluka o prihvaćanju sporazuma o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanja ide u smjeru uspostave tijela koje treba unaprijediti sustav školstva na prostoru županija i općina. Odnosno, to je stručno pedagoško tijelo. Inače, objašnjeno je kako bi svaka županija trebala imati svoj zavod, ali to košta, te je ovo, naveli su, prilika da 14 posto udjela Posavska županija dobijemo 100 posto usluge. Time bi djeca dobila kvalitetniju nastavu, odnosno intencija je unaprijediti školstvo i kvalitetu nastave, a nastavni kadar bi dobio stručnu pomoć kako bi što bolje unaprjeđivali sve segmente nastave.

Dario Pušić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari