Nema povećanja proračunskih sredstava za branitelje

ljubuski.info

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jučer je sa domaćim dužnosnicima razgovarala o realiziranim aktivnostima iz Pisma namjere i planovima za naredno razdoblje. Najavljen je i skori dolazak MMF-a u prvi pregled po novom aranžmanu iako se novac od prve tranše još uvijek u Federaciji nije počeo ni trošiti.

Nakon sastanka izaslanstva koja je predvođenja šefom Misije MMF-a za BiH Nadeemom Ilahijem s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem priopćeno je kako realizacija dogovorenih zadataka iz Pisma namjere predstavlja pitanje ozbiljnog uređenja financijskih i fiskalnih sustava i da je u sljedećem razdoblju nužno raditi na provođenju strukturnih reformi na svim razinama vlasti u BiH.

Zvizdić je informirao Ilahija o reformskim procesima koji se provode u BiH i rekao da upravo strukturne mjere koje su definirane Pismom namjere daju snagu aranžmanu sa MMF-om. On je rekao da u sljedećem razdoblju očekuje dolazak tehničkih timova koji će pružiti podršku realiziranju dogovorenih mjera.

Ilahi je sa druge strane izrazio zadovoljstvo progresom u realiziranju dogovorenih reformi.

Branitelji

Iako novac od prve tranše MMF-a Federacija još nije povukla zbog neusvajanja odluke o zaduženju pred Parlamentom FBiH to nije spriječilo MMF podsjetiti vlasti u ovom entitetu na ono što su obećale uraditi.

Izaslanstvo MMF-a obavila je razgovore i u Vladi Federacije. Dva ministarstva bila su najzanimljivija MMF-u i to Ministarstvo za pitanje branitelja i Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Nakon sastanka sa ministrom branitelja Salkom Bukvarevićem rečeno je iz vlade kako je tijekom sastanka bilo govora o ključnim rezultatima revizije braniteljsko-invalidskih naknada, izvršenju Proračuna u dijelu naknada za ratne vojne invalide i nositelje ratnih priznanja i o provođenju Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju pripadnika posljednjeg rata. Bukvarević je upoznao MMF za dodatnim zahtjevima braniteljskih kategorija koji se odnose na određena prava iz nekoliko braniteljskih zakona, te ponovio stav kako dostignuti stupanj prava braniteljskih kategorija neće biti umanjivan. Također je kazao kako je namjera resornog ministarstva da nove zahtjeve braniteljskih kategorija rješava unutarnjom preraspodjelom iz ušteda postojećih sredstava.
"Članovi Misije MMF-a su na stajalištu da ne može biti povećavana dosadašnja razina proračunskih sredstava koja se izdvajaju za braniteljske kategorije u Federaciji", rečeno je iz Vlade.

Izrada zakona

Nakon sastanka Misije MMF-a s ministrom rada i socijalne skrbi Veskom Drljačom rečeno je kako je Drljača predstavnike MMF-a upoznao sa reformama u oblasti mirovinskog sustava, radnog zakonodavstva, civilnih invalidnina i civilnih žrtava rata, kao i s novim zakonu o državnoj službi.

Istaknuto je kako reforma mirovinskog sustava obuhvaća set propisa koje je potrebno donijeti, Zakon o MIO, Zakon o uvezivanju radnog staža, Zakon o dobrovoljnom osiguranju, izmjene i dopune propisa kojima se reguliraju oblasti poreza i doprinosa, te mjere i aktivnosti u cilju stabilizacije MIO.

Iz Vlade FBiH su kazali i kako je ukazana potreba za uspostavom jedinstvenog Registra korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi.

Razgovaralo se i o aktivnostima na reformi radnog zakonodavstva, te o brojnim zakonima koji se u kratkom roku moraju usvojiti u ovoj oblasti. Misija MMF-a boravit će u BiH od 19. do 22. studenog da bi obavila pregled po novom aranžmanu.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Glas naroda

Who fucking MMF! To je dogovor !Ili ti ga urota!Prodane duše!

Ova slika snimljena je iz prostorija VLADE prepune "kornjaca"i specijalaca na dan prosvjeda POTPISNIKA REZOLUCIE(kad su Federalna TV i Vecernji List objavili da je "manja grupa"protestirala pred vladom . Salko Bukvarevic sve laze! Neka izbaci vise od 300 000 laznjaka(glasacke masinerije HDZa i SDA .i neka prestane financirat vise od 1600 (stranackih udruga)zvanicno vise od 1800000000 km godisnje,tada ce dobit ovi sto nemaju nista ono sto zasluzuju vise od 20godina i ostat ce jos novca! Za sve ovo imaju pismeni dokazi88

Nema povećanja proračunskih sredstava za branitelje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari