Civilni invalidi ne mogu živjeti od svoje invalidnine

ljubuski.info

Osobe s invaliditetom, odnosno civilni ili neratni invalidi, te osobe ometene u tjelesnom i duševnom razvoju na području Federacije BiH, ostvaruju svoja prava na temelju Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom.

Prema tom zakonu, imaju pravo na osobnu invalidninu, dodatak na tuđu pomoć i njegu te ortopedski dodatak.

Međutim, 2009. godine na snagu je stupio novi zakon s izmjenama i dopunama, kojim su utvrđeni uvjeti, načini i postupak za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, prema kojem ta prava mogu ostvariti samo osobe koje imaju 100-postotno i 90-postotno oštećenje organizma.

Novčana sredstva za te oblike skrbi osigurava Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, visina naknade se određuje shodno stupnju oštećenja organizma i kategoriji te utvrđenoj potrebi za ortopedskim pomagalom, kao i tuđom njegom i pomoći.

Tako je za invalide sa stopostotnom invalidnosti invalidnina 110 KM i sa svim dodacima može iznositi 390 KM, dok invalidi s 90 posto invaliditeta primaju 82 konvertibilne marke, a najviše mogu dobivati 396 konvertibilnih maraka.

Prema dosadašnjoj praksi i na zadovoljstvo korisnika, isplate su redovite. Ukupno se u FBiH mjesečno isplaćuje nešto manje od 14 milijuna maraka. Za posljednju isplatu civilnih invalidnina i invalidnina za civilne žrtve rata, tj. za kolovoz Federalno ministarstvo financija osiguralo je 13,766.686 KM, za srpanj 13,756.158 KM, a za lipanj 13,832.722 KM.

Mjesečne isplate u općinama su različite, ovise o broju korisnika. U općini Ljubuški trenutačno je 516 korisnika civilnih invalidnina. Od tog broja, 100 posto invalidnost ima 279 osoba, a 90 posto 237 osoba. Dodatak za tuđu pomoć i njegu primaju 273 osobe, a ortopedski dodatak 165 osoba. U 2015. godini u općini Ljubuški na ime civilnih ili neratnih invalida ukupno je uplaćeno 1,396.019 maraka.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Veliki broj ove populacije ima pravo glasa i nije ih gospodin Paponja ni jedan put spomenuo, duk je gospodin Barbarić pokazao veliku dozu razumjevanja.

Ma da pa evo vidimo sta se napravilo za ljude i djecu s posebnim potrebama.Da nije udruge "Duga" nikad se ne bi ništa pokrenulo,baš načelnika briga.Pozdrav predsjednici Skoko i njenoj ekipi!!

poštovani uredniče tekst je dobar ali netreba nas samo koristiti pred izbore jer mi smo tu cijelu godinu a malo pročešljajte kronologiju od 2005 i borbi za malo ove crkavice da narod zna koja je borba bila u zgradi vlade 2005 za primjena i dopunazakona o civilnim invalidima a vama komentatori poručujem da ovi što ih spominjete u komentarima će doć kad sipa i dorh im pokucaju na vrata

Civilni invalidi ne mogu živjeti od svoje invalidnine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari