Sumnje u ažurnost biračkog popisa zabilježene i u Ljubuškom

ljubuski.info

"Dosadašnji tok izborne kampanje pokazuje da je veliki broj političkih subjekata usmjeren na manipulaciju izbornom voljom birača", poručuju iz Koalicije Pod lupom.
Ovo se očituje kroz pritiske na birače, kupovinu i podjelu različitih poklona biračima kao što su baklave, čokolade, brašno i dr. na kojima je istaknuto ime i prezime kandidata/političkog subjekta, višestruko je povećan broj prijava za glasovanje poštom i mobilnim timovima, te su masovne prijave i odjave birača u pojedinim sredinama.

Birači nude glas

"Posebno zabrinjava veliki broj oglasa u kojima birači nude svoj glas na prodaju što pokazuje da je praksa kupovine glasova nažalost široko rasprostranjena u BiH", navodi se u priopćenju koalicije Pod lupom.

Tijekom promatranja 208 predizbornih skupova, Koalicija je primijetila i dokumentirala 10 slučajeva govora mržnje i/ili nepotrebnog dizanja tenzija (npr. predizborni skupovi SDS-a u Banja Luci, Gradišci i Istočnoj Ilidži, SNSD-a u Šekovićima i Tesliću, te skupovi Stranke za BiH u Prijedoru, BPS-a Sefer Halilović u Tuzli, Ujedinjene Srpske u Novoj Varoši, NDP-a u Banja Luci i SDA u Vitezu), 34 slučaja zloupotrebe javnih resursa koje se najčešće očituju u upotrebi službenih vozila i osoblja za potrebe kampanje, te 16 slučajeva drugih zabranjenih aktivnosti (npr. plakatiranje na nedopuštenim mjestima).

Izborna administracija, navodi se u priopćenju Koalicije, uglavnom provodi odgovarajuće pripreme za održavanje izbora.

Sumnje u ažurnost popisa

"Koalicija ima zaista dobru suradnju s većinom lokalnih izbornih povjerenstava dok negativno iskustvo u radu ima s Općinskom izbornom komisijom Centar Sarajevo koja odbija provesti odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o akreditiranju dugoročnog promatrača Koalicije", navode u priopćenju, gdje ističu i sumnje u ažurnost biračkog popisa.

"Sumnje u ažurnost biračkog popisa zabilježene su u ukupno 20 općina i to u općinama Bosanska Krupa, Brod, Busovača, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf, Istočni Drvar, Jablanica, Jezero, Konjic, Ljubuški, Neum, Novi Travnik, Odžak, Stolac, Šipovo, Travnik, Vareš, Vitez, Vukosavlje i Zenica i uglavnom se odnose na broj umrlih osoba na biračkom popisu", priopćili su iz Koalicije, dodajući da su se u čak 45 lokalnih izbornih povjerenstava dogodile izmjene u članstvu biračkih odbora od dana njihovih imenovanja, zbog odustajanja imenovanih članova/zamjenika.
"To dodatno ukazuje na sumnje u trgovinu mjestima u biračkim odborima koje su zabilježene u 14 općina. Iako je Koalicija podnijela Središnjem izbornom povjerenstvu informaciju o svim zabilježenim nepravilnostima, nažalost moramo primijetiti da su sankcije od strane SIP-a izostale te će Koalicija istu informaciju proslijediti i tužiteljstvima na svima razinama", navode iz Koalicije.

Potrebne sankcije

"Koalicija apelira na izbornu administraciju i nadležne institucije da kazne prekršitelje jer se pojedine nepravilnosti u izbornom procesu ponavljaju godinama upravo zbog izostanka odgovarajućih sankcija", naglasio je direktor projekta Koalicije Dario Jovanović.

Koalicija također izražava zabrinutost zbog sve većeg broja pokušaja infiltracije stranačkih aktivista u promatrače Koalicije 'Pod lupom' sa ciljem kompromitiranja građanskog nadgledanja izbora.

"Koalicija će učiniti sve da osobe za koje postoje saznanja da su stranački pristrani odstrani iz kampanje nestranačkog, građanskog promatranja izbora, te poziva političke subjekte da se suzdrže od ovakvih slučajeva", navedeno je iz Koalicije, najavljujući da će sve nalaze promatranja predstaviti u Drugom preliminarnom izvještaju koji će biti objavljen 29. rujna.

Glas naroda

vladajuci se svim i svacim sluze samo da ostanu na vlasti a ljubuski je u svim kombinacijama

Naša Herceg Bosna, a posebno LJubuški, treba samo paziti na šverc-komerc glasovima komunjara i ISIL-ovaca, kao i njihova nusprodukta.

Dok HDZ-ovcima ne treba kupovati glasove jer će ih imati od aposlutne većine svojih birača - hrvatskih domoljuba, banitelja i katoličkih vjernika.

Zovi, samo zovi...!

Samo duševni bolesnik može glasati za ovo hdz zlo koje se predstavlja kršćanima i hrvatima.
Jadna ne bila kani se branitelja vidi dokle ste nas dotrali ološi uhljebljena u guzhici jedno drugom uvuchena.

covvic ce ove sredit sto kradu b,dale ovi nisu vise na vlasti da pomazu narod nego da k.adu zajedno sa ovim kriminalcima sto prodaju ddrogu i kradu auta sirottinji

Danas iznebuha pojavi se u gradu nakon tri mjeseca izbijanja u centru grada.Iziđoše iz auta Vedran Markotić sa crnim cvikama nabildan na trbušnom stomaku,Viktor Grbavac Lijan koji je dobio petnaestak kila od kada je zadnji put viđen sa podvoljkom kao u Stane Dolanca,David Grbavac bradati i bradati Mladen Bebek lažni svjedok.Pojaviše se i drugi i spremni sjedoše okupljeni ok voljenog idola Tonija Barbarića.Svi su u kafićima komentirali ovu pojavu ali u negativnom kontekstu.Šta rade kako ih nije sram pojaviti se pred licem naroda pred izbore.Ujedno tužna scena olinjale gubitničke ekipe koja odbrojava sa Barbarićem svoje zadnje dane.

Toni Kraljević okupljač olinjale mladeži pune sala želje da budu još teži.Samo ih Paponja zabrinjava broji im zadnje dane

zato izaci na izbore zaokruziti paponju i nekog kandidata za vijecnika nek nije do tebe

Viktor Grbavac Lijan odebljo dobio podvoljak valjda dobra hrana u vrtiću
Vedran Markotić razvio trbušne mišiće crna majica puca
David Grbavac vječiti presjednik i savjetnik sa Isil bradom
Mladen Bebek ima četnik bradu
Olinjala mladež nije ipak spremna za izbore
GUBITNICI
Ante pobijedi ove zlotvore

ko ih ne bi pozelio za zetove

Toliko je beznadje i neimastina da se u oglasima nude glasovi na prodaju jadna drzava

Sobzirom na okolnosti, pravi i istinski HDZ-ovci će u interesu stranke glasati za gosp. Paponju jer nastavak Barbarićevog načelnikovanja okupljen ljudima od osobnog interesa i pustošenja svega mogućeg nebi se pozitivno odrazilo na budućnost Ljubuškog a samim time i političkog djelovanja HDZ-a.

Ovo je vrijeme za razum tko ga nema on ce za Barbaricevu ekipu da nas dokusure

da nas pobijede oni koji nikad nisu od kuce otisli na teren oni koji su kupili diplome i oni koji su perfidnom politikom potjerali staro i mlado iz ljubuskog jer ste im ugasili radna mjesta e ovaj put necete

Ostanak Barbarica znaci odlazak i ovo malo Ljubusaka u bili svit

to se ne smije dogoditi inace ljubuski ode u sto pm

pa ove hdz-ovce ne voli nitko ziv heba ti takav zivot

A sve je to snimao diler i osudjeni kriminalac najpoznatiji podrumas, ratni dezerter, sakuplja humanitarne pomoci za svoj dzep, itd. itd, koji ce nas povesti u svjetlo! Nas dragi ministar iz Radisica!

Tko si ti da sudis evo ti Viktora Lijana Davida Grbavca sa bradom Isila Vedrana Markotica sa nabildanim stompakom Sove sa lepim licem nek te oni vode u bolju buducnost

Ovi će i sahraniti Paponju politički, najjača su ekipa!

neka oni posjete sovinog bratu kazu da je veliki biznismen u njemackoj

tko kaze da adz nije organizira proizvodnju primjer su seve i sove

da ove hriminalne radnje rade nehdzovci deset godina zatvora bi dobili odmah

nikom nije još uspilo ko njima da i mrtvi izlaze za nje(jadeze )glasat,glasanje traje do 19h oni glasaju većinom iza 19h,ako vide da gube nije im problem ni struju ištekat-štati je organizacija i sposobnost

Dragi Ljubusaci bacim pogled na ovaj portal i vidim u komentarima da zavidite Sirokom pa u nas prijeratni pomocni skladistar gradonacelnikuje godinama i radi sta ga volja to je taj HDZ zelim vam srecu

Kolega iz Sirokog vjerujem ti cim je HDZ na vlasti sto oni imaju kadrovsku politiku tu im ni Antun Vrdoljak nije do koljene kad je biro glumce za Prosjake i sinove ali Ljubuski je trenutno najjaci u gupanima

Zrtva naseg novinar snagu nam je dala
žara tako bi volija da si sada sa nama
hrabrost urednika ljubuskog infa
pomogla da narod istinu upozna
paponjina kandidatura postenog covika
sve ovo je dio tatina plana
molitve iskreni dusa tata je nagradija

Pokojni Zarko nam je govorio ne dajte Barbaricu da zadnji cavao zabije u lijes Ljubuskog zato cemo svi normalni razumni posteni 2.10. glasovati za promjene i Antu Paponju

Stranka kojoj su na celu hrvatine i moralne vertikale Dragan Covic i Barisa Colak mogu imat samo ovakve lokalne kandidate

Nikad u povijesti Ljubuški nije imao goru garnituru na vlasti.NIKAD!

pajdo ničija nije do zore gorila pa neće ni ovima

Ko u nedilju da glas za adz hopove sam je ko i oni-bez obraza i ikakva karaktera.

Ta ekipica iz bell amia ce poseban tretman uskoro dobiti!

ljudi moji glasajte zase ako je vama dobro biće imeni no nemojte glasat za njih koji nas množe nulom

bleso,svaki broj pomnožen nulom= 1

tako te seve uce e bar si triba matematiku polozit

Uzalud vam trud svirači,HDZ opet pobjeđuje...

od jadeze ovnova samo su gluplje adz koze

Sumnje u ažurnost biračkog popisa zabilježene i u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari