Debeli minusi javnih poduzeća u Ljubuškom

ljubuski.info

Javna poduzeća u općini Ljubuški nisu uslužni servis za poboljšanje ukupnog standarda života u onoj mjeri u kojoj bi trebala biti. U zadnjih 12 godina služila su većinom za provođenje interesa politike i načelnika Nevenka Barbarića osobno.

Prije dva tjedna je dao ekskluzivnu izjavu o stanju u općini Ljubuški sarajevskom novinaru Davoru Obrdalju. Dotakao se teme komunalnih problema i kada rezimiramo poslovanje javnih poduzeća pođimo od JP Parkovi d.o.o..

Već tri godine Parkovi posluju s gubitkom

Nevenko Barbarić je u izjavi za medije kazao kako je JP Parkovi d.o.o. najbolje poduzeće iz oblasti komunalnih usluga u BiH. To nije točno, jer ima mnogo komunalnih poduzeća, koji posluju bolje od ovog novoregistriranog ljubuškog poduzeća.

Kako bi potvrdili tu činjenicu donosimo ekonomske podatke i analizu LRC inženjeringa d.o.o. iz Sarajeva, koje poslovanje JP Parkovi ocjenjuje lošijim u oblasti komunalnih usluga od prosjeka u BiH.

JP Parkovi d.o.o. posluju s gubitkom iz tekućeg poslovanja, ne samo za 2014., već i za 2015. godinu. Točnije da nema prihoda od financiranja iz općinskog proračuna, koji su za 2014. i 2015. godinu iznosili oko 440.000 KM JP Parkovi bi bili u debelom minusu.

2014. godine je imalo 23 uposlena, a 2015. godine 38. No, i pored malog broja uposlenika s obzirom na broj djelatnosti i velik prihod od usluga s Kravice, parkinga i općine, ovo poduzeće nema dobar financijski rezultat. Za izgradnju vodovoda dobilo je dva kreditna zaduženja.

Iz izvješća za 2015. godinu, a objavljeno je prije nekoliko mjeseci na portalu, JP Parkovi imaju velike rashode i mnoštvo nepotrebnih troškova, a uprava na čelu s Vedranom Markotićem je izabrana nezakonito.

Samovolja Nevenka Barbarića

Da apsurd bude veći u tijeku je spor s JKP Ljubuški oko imovine, koju su JP Parkovi prisvojili nezakonito i vraćanja djelatnosti vodoopskrbe. To je rezultat nepoštivanja zakona od strane Nevenka Barbarića, koji je Općinskom vijeću predlagao, nakon uništenja JKP Ljubuški s 10,2 milijuna KM gubitka, osnivanje novog poduzeća.Barbarić je preuzeo princip Lijanovića oko registriranja poduzeća i proveo ga u općini Ljubuški.

Dokazano je da JP Parkovi nezakonito koriste imovinu JKP Ljubuški, nelegalno troše električnu energiju i nemaju dozvolu za vodozahvat na izvorištu Vrioštice.Sve se nalazi u vlasništvu JKP Ljubuški, ali to Nevenka Barbarića ne interesira, jer provodi samovolju u općini Ljubuški. Komunalno poduzeće u Ljubuškom ne treba sufinanciranje iz općinskog proračuna.

Načelnik Barbarić je u izjavi novinaru Davoru Obrdalju najavio da će poštovati odluku suda, kakva god ona bila i da će kredit prema Razvojnoj banci na otplatu prebaciti na JP Parkove d.o.o. u visini cca 2.700.000 KM. O tom kreditu godinama nije govorio ništa, a krivotvorio je dokumentaciju općine pri traženju suglasnosti od OV Ljubuški za njihovo podizanje..  

Može li takvo javno poduzeće pružiti maksimum kvalitetnih usluga za građane? Ne.

KŠC Ljubuški

Oko funkcioniranja sportskog kompleksa na Babovcu mnogo toga nije jasno, ali oko knjižnice u Ljubuškom jeste. Prije nekoliko mjeseci podignut je kredit od 60.000 KM da se zatvore dugovanja prema djelatnicima. Za direktora je izabran Ivan Bebek, čovjek koji kroz knjižnicu svojoj udrugom Info klub izvlačio novac. Sve potvrđuje dokumentacija, a nezakonitosti su utvrđene od strane županijskih inspekcija. Može li takvo javno poduzeće pružiti maksimum kvalitetnih usluga za građane? Ne.

Radio Ljubuški

Na čelu radija se godinama nalaze nekompetentne osobe nezakonito izabrane, poput Drage Vukojevića, bez VSS-a. Upravo takve su podobne za stvaranje optimalne razine programa stranci na vlasti.Radio nije dovoljno informativan, nema slobodu stvaranja programa i objavljivanja istine. Politički je obojen, a djelatnici nisu dovoljno obrazovani da se upuste u kvalitetno iznošenje općinskih problema, već samo potvrđuju, kako stranci na vlasti odgovara. To je ta optimalna razina programa.Može li takvo javno poduzeće pružiti maksimum kvalitetnih usluga za građane? Ne.

Dječiji vrtić Ljubuški

Nema zakonito izabranog direktora, čije je obrazovanje također pod upitnikom. Međutim, Viktora Grbavca treba pohvaliti za entuzijazam i borbu za što bolje usluge vrtića. Međutim, zbog dubioza i sudskih procesa i Dječiji vrtić je podigao dugoročni kredit za vraćanje dugova.  

Kada se sve rezimira, poslovanje javnih poduzeća općine Ljubuški je katastrofalno loše, s velikim gubicima, lošom uslugom prema građanima općine i organizacijom , koja bi mogla donijeti uz optimizaciju i mnogo veće prihode, ali ne na štetu građana općine i nezavlačenje duboko u njihove džepove.

Tko je kriv za takvo stanje?

Glas naroda

joj majko božija odkud vadite ovu dokumentaciju-ima kondora u općini ima

joj izgleda propjevaIi hadezeovci cure podaci sve u šesnest-još sedan dana mediterana pa kud kud koji mili moji

a di je taj minus za 2015. godinu?

Ako je istina da ce se kredit prema Razvojnoj banci iznos 2.7 miliona maraka prebaciti na Parkove to nema nigdje taj Barbaric je manipulator kakvog Ljubuski nije vidio

Barbarica treba smijenit pa procesuirati

Pa svakom tko se malo razumi Parkovi ne mogu poslovati pozitivno, tom čovjeku nemožeš stat u kraj uvjek neke druge izjave
A svi mi vidimo stanje na terenu koji ovdje živimo.
Ako želimo istini u oči pogledati ta ne trebaju nam ničiji skupovi da nam predstavljaju stanje u općini
Stanje je tako dobro da i sa 60-set godina bi ljudi išli za NJemačku kada bi imali gdje raditi

Znaci Parkovi su uhrali imovinu JKP-u a zna se kakva je kazna za to

Zenica te ceka Nevenko a s tobom ide i Vedran

Koja ekipa Viktor Grbavac Ivan Bebek Drago Vukojevic Vedran Markotic Nevenko Barbaric recite mi molim vas ima li privatnika koji bi ikoga od navedenih uposlio

ne bi ni ovi kinezi sto dolaze beli nisu za nji nikad culi

Drago Vukojevic zvani Curo, obični HDZ ov uvlakac, propalica, neradnik, ne školovan, patološki kockar, kladionicar, i takve tipove staviti za ravnatelja Radija, ludilo ljudi...

svi likovi koji su sefovi drzavnih firmi u ljubuskom ne bi ni kod jednog privatnika bili portiri ni nevenko

Zloporaba polozaja i nesavjesno poslovanje su kazneno djelo

nevenko odlazi

Bez brige niko od njih neće odgovarati
Zašto?
Zato jer su oni dobro upoznati sa zakonom i gdje se zakon može izigrati
Načelnik nije ništa protivzakonito radio tu odluku donosi OPĆINSKO vijeće a u PArkovima UPravni odbor
Pričajte vi šta hoćete ali tako je to i oni znaju da im se ništa nemože dogoditi

aj ti uradi nesto protuzakonito kad je to tako

culi u parkovima 38 zaposlenih nema se koga vise zaposlit iz kuce puj mater vam

Tko placa najskuplju vodu

u parkovima ima trenutno 70-ak zaposlenih, to vam je dok izbori prođu, a poslije kud koji mili moji

Debeli minusi javnih poduzeća u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari