USAID daje novac za sadnju smilja

ljubuski.info

Proizvodnja ljekovitog bilja u posljednje dvije godine bilježi veliki porast na području Hercegovine. Osim kadulje, lavande, metvice... koje se već tradicionalno beru po hercegovačkom kršu, smilje je biljka koja je pobudila najviše zanimanja i zbog koje su iskrčene tisuće hektara neobradivih površina od Ljubinja i Trebinja pa sve do Tomislavgrada. Tijekom iduća dva mjeseca očekuje se druga ovogodišnja berba, a cijena bi trebala ostati i dalje 3 konvertibilne marke po kilogramu, piše Večernji list BiH.

Da ova priča ima budućnost, govori i činjenica kako je najavljeno otvaranje novih destilerija diljem Hercegovine, zbog čega problema s otkupom zelene mase ne bi trebalo biti.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako se radi o neistraženom tržištu, zbog čega bi moglo doći do problema s otkupom samog ulja, te da je nužno ovu oblast urediti kako bi ista uistinu imala budućnost.

S ciljem poboljšanja i uređenja proizvodnje i prerade u sektoru voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i meda USAID/Sweden FARMA II raspisao je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava.

Naime, USAID/Sweden FARMA II projekt otvorio je tri nova javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u sektoru poljoprivrede, po sljedećim oblastima: poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, podrška ekonomskom osnaživanju žena kroz dodavanje vrijednosti u sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja i meda te poboljšanje konkurentnosti kroz dodavanje vrijednosti u sektoru voća i povrća.

"Zainteresirane organizacije legalno registrirane u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine mogu preuzeti pakete javnih poziva na web-stranici USAID/Sweden FARMA II projekta. Zahtjevi moraju biti dostavljeni elektronički (preko e-mail adrese grants [at] farmabih.ba) te u tiskanoj formi u jedan od ureda USAID/Sweden FARMA II projekta (Sarajevo, Tuzla, Banja Luka ili Mostar), ne kasnije od 16 sati na dan 19. listopada 2016. godine. Aplikanti trebaju pratiti upute za apliciranje predstavljene u RFA dokumentima", navodi se u natječaju.

Dalje ističu kako će USAID/Sweden FARMA II organizirati informativne sastanke u Mostaru 5. listopada u 11 sati za javni poziv za poboljšanje konkurentnosti za proizvodnju i preradu smilja, te u Sarajevu 6. listopada u 11 sati za preostala dva javna poziva.

Na ovim sastancima zainteresiranim organizacijama bit će pružene sve informacije i upute za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva.

Također, svi oni koji žele nazočiti ovom sastanku moraju se ranije prijaviti.

Glas naroda

svi oni koji zele dobit poticaje
nak izidju na izbore i glasaju za hadejazavce
nemoj te mislit da je ovo patka
hadeze vas nikad nije vara

Ha ha ha ha svaka ti je na mistu moj škiljo iz zagvozda ha ha ha

USAID daje novac za sadnju smilja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari