Čuvalo, Barišić i Ševo nezakonito isplaćuju novac u Domu na Bučinama

ljubuski.info

Još prije dvije godine ukazivano je na teški kriminal unutar Doma na Bučinama iza kojeg stoji Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uz upravljačku strukturu nekoliko osoba iz HDZ BiH Ljubuški.

Nakon što se taj kriminal htio prekinuti, točnije članovi Upravnog i Nadzornog odbora imenovani 29.09.2014. godine su odbili postupiti po nezakonitim dopisima iz Federalnog ministarstva, dogodila se smjena odbora, kojeg su činili: Memnuna Mahić (predsjednica) i članovi: Jozo Barišić, Danijela Sabljić, Tihomir Bradvica i Ivana Jukić.

Na mjestu ravnatelja (samo formalno) je zatečen Tihomir Zovak, a upravni i nadzorni odbor su ranije bili raspušteni.

Jurešić i ekipa tražili provedbu nezakonitih radnji

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, pomoćnik ministra Miroslav Jurešić i pravnica Anja Alibegović - Andrić su inzistirali da se Zovaku donese odluka o visini plaće, te ista isplati za vrijeme izvan njegova mandata tj. od 1.3.2012 pa sve do listopada 2014. godine iako isti, što je potrebno ponoviti, nije imao rješenje o imenovanju.

Odluka se nije mogla donijeti zbog toga što je Zovak prema Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima F BiH imenovan na razdoblje od 2 mjeseca, bez mogućnosti ponavljanja i to od 1.1.2012. - 1.3.2012. godine s novčanom naknadom maksimalno 5.000 KM. Mandat mu znači istekao dvije godine prije imenovanja odbora od 29.9.2014. godine. Za donošenje odluke o njegovoj plaći nije bilo valjanog rješenja.

Tihomir Zovak je u nekoliko mjeseci učinio više nezakonitih radnji. Protiv članova Upravnog odbora: Memnune Mahić, Danijele Sabljić, Joze Barišića, Tihomir Bradvice i Ivane Jukić, podnio je kaznenu prijavu. Njegova prijava je odbijana od strane policije i Tužiteljstva, jer je neutemeljena. Navedene osobe nisu bile nikada osumnjičene, već su iskaz dale u svojstvu svjedoka.

HDZ direktori kao na traci

Politička smjena odbora koji je radio zakonito, u organizaciji HDZ BiH, je bila pravno neutemeljena. U javnosti su se izmišljali razlozi o nekakvim pečatima, a sve oko tih pečata je učinjeno sukladno zakonskim propisima, jer je u rješenju o registraciji pisalo da je osnivač Doma Vlada F BiH. Takvo je stanje zatečeno iako je stvarni osnivač Parlament F BiH.

Iako je više puta dobivao nalog da Dom preregistrira, sukladno činjenici da se radi o pravnom nasljedniku Doma za obrazovanje ženske djece i omladine, od prije rata, Tihomir Zovak je sve ignorirao. On nije smio pokrenuti taj nalog, jer više ne bi bio upisan u Sudski registar, jer mu je mandat istekao, a nezakoniti status je crpio upravo iz upisa u sudski registar. Ali, zakon je jasan, imenovan je na dva mjeseca 1.1.2012. godine, bez mogućnosti ponavljanja mandata. Sebi je isplaćivao regrese od 1.800 KM, veliki topli obrok i plaću neto od 2.520 KM, a samo je šetao ulicama grada. Za mandat mu nitko nije mario.

Prvo je 5.10.2015. godine na mandat od tri mjeseca imenovan pravnik Domagoj Matijašević. Nije znao da ne smije sjediti na dvije stolice, pa je odmah dao ostavku nakon što se sve otkrilo i ostao je raditi u Croatia osiguranju. Potom dolazi Ivan Herceg, općinski službenik, koji radi nezakonito i na neodređeno vrijeme zapošljava Tihomira Zovaka, iako nema sistematizacije radnih mjesta u Domu na Bučinama. Nakon mandata Hercega dolazi mlada nada Antonio Radić, savjetnik Nevenka Barbarića.

Radić ne želi u novu fotelju da bi se potom imenovali novi članovi Upravnog odbora u kojem su: Jozo Barišić (predsjednik), Milan Ševo, Ivan Bebek i Ivana Barišić iz Ljubuškog, te jedan član iz Sarajeva.

Milan Ševo se kasnije potrudio da se za direktora doma imenuje Marijan Čuvalo, pravnik, koji je radio u jednoj banci u Mostaru.

Čuvalo za dva mjeseca napravio pravi kaos

I pored toga što je Čuvalo informiran o nezakonitim radnjama u Domu, isti ih je, uz suglasnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, proveo. Tihomiru Zovaku je isplatio nezakonite plaće uz suglasnost upravnog odbora na čelu s Jozom Barišićem, Milanom Ševom i Ivanom Barišić. Radi se o novcu od gotovo 200.000 KM. U tom iznosu su i naknade za Upravni odbor i Nadzorni odbor, koji su također sukladno Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima imenovani na razdoblje od dva mjeseca, bez mogućnosti ponavljanja i to od 27.10.2011. godine do 27.12.2011. godine.Čuvalo je i njima isplatio naknade za 2013. i 2014. godinu, potpuno nezakonito, jer im je mandat istekao još 2011. godine.

Čuvalo je najavljivao reviziju poslovanja, ali ista nije provedena. Sve o nezakonitostima, pa i činjenice oko Zovaka i odbora, utvrđeno je od strane Ureda za reviziju institucija F BiH, i to tako da se radi o nezakonitostima.Sve što je učinio, Čuvalo se brani riječima da je dobio nalog iz Sarajeva. Međutim, on je pravnik i odgovara za svoj rad, a Domom upravlja Upravni odbor. Upravni odbor je do isplate šutio, ali kada se shvatilo da je sve nezakonito sada traže reviziju postupanja direktora Marijana Čuvala.

Jasno je da iza svega stoji Upravni odbor na čelu s Jozom Barišićem, vrlo utjecajni Milan Ševo i njegov, kako doznajemo, kum Marijan Čuvalo. Jozu Barišića ne interesira ništa osim vječne pinke. Ševo misli da će sve posušiti, a Čuvalo se u sve to ufa.

Isti su, zbog izbora, najavili otvaranje Doma za 28. rujna, iako Dom nema uposlenih, nema niti jednog štićenika, a zbog kriminala upada u velike probleme.

Ovo je iscrpna tema o kojoj je pripremljen pravi feljton da pokaže kako vlast, Dom otvara radi novca za svoj džep, a ne javni interes. Stara priča, ali nove uloge.

Glas naroda

hej ti sa slike struja ti je na crno u domu. sta ces sa glavasima kako mislis otvorit nesto a nemas love za otvaranje?

he, haj brigage,hej,haj brigade...

Marijan je običan ljigo. Uvlači o se devedesetki da mu ženu zaposli, još pravo završio i radi kriminalno. U banci bi ga odma potjerali

HSP je doveo dom u rasulo a sada ga treba ponovno dovestzi u okvire da može funkcionirati. Pitajte Ćanu di su pare i koliko mu je koalicija dala doj je bio na vlasti.

Cuvalo je obican nesposobnjakovic koji ce sve radit sto mu se naredi kako bi se domogao fotelje I love... dao je mito za zenu da je zaposli u zavod preko devedesetke, a sad se uvlaci preko Hdz I kuma Seve... da je ista znao I vrijedio ostao bi u banci. Al I tamo su jedva docekali da se nesposobnog rijese... ipak u banci treba imati mozga sto ga on dokazano nema pa se prihvatio bit ravnatelj Doma.... Al sta ce draga mu fotelja pa sad nek se istrazi kriminal I neka institucije odrade svoj posao za nezakonito sprovodjenje poslovanja.

aje marijane ne stranjaj
nemaš veze s vezom
usro si pa sad izmisljas na Canu
šta si isplaćivao kad je cane kriv
mali čuvalo od kriminala postao viroguz

Jozu barišića prate.

Jozo je na zadatku uši mu narasle jezik mu umiljat.

Odnese ovaj marijan jedno mjesto hdz.ko bi se to od njega nada.

Načela registracije; član 4. Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine
6) konstitutivnost - trenutkom upisa u registar faktičke činjenice koje se odnose na subjekt upisa
postaju pravne, odnosno momentom upisa u registar konstituiraju se određena prava kao i djelovanje registracije prema trećim licima.

Pozivam Tihomira Bradvicu da me prijavi kako kaže za "više nezakonitih radnji" baš onako kako sam ja imenom i prezimenom prijavio njega, dva puta.

2012. si potrošio goriva 13 tisuća maraka a nisi se maka iz ljubuškog. sve će stići na naplatu ne sekiraj se ništa. pop je propiva i čekaj samo da izbori prođu. a ti ovo nisi pisao jer ne znaš ni sva slova abecede!:-)

koliko si kirije platio, ko ti je pravio završno izvješće a nije imao ugovor sa ustanovom, koliko si tuđim parama platio sutkinju u lištici, šta si obećao blejavoj anki,...? ti još ne znaš kakva te sudba čeka. čobane.

samo naprid tiša nedaj se tin udbašin

Memnuna sve zakuvala... samo skodi agapeu.. sto prije potrat iz stranke, ovaj udruge

E moj marijane........kako se ono kaže za ljude kao ti?

Godina proizvodnje 1977... proizvodi: marijan cuvalo, tiho zovak , tisa kvesic , toni kraljevic... sve ucila ista profesorica a oni upamtili recenicu ( ponavljanje je majka znanja ).. pa studirali duplo godina..

Izgleda da su glavna pamet hrvatskog korpusa u BiH obitelj SEVO . Gdje god su pare oni u odboru, mijesaju se kao vegeta u sve...

Ma jeli to onaj Zovak sto binga stalno? Pa vidis da u tim parama srice nema ,dobijes na drini a p...na ćupriji

svima paše nered i nerad, valjda ce biti bolje poslije izbora.

čudi me da niste okrivili gospodina Zdravka Borasa za ove mućke

zdravko je za čuvala poštenjačina

slazemse,ovo je novopeceni kriminalac

Njih ne treba nista pitati nego uzeti pravdu u svoje ruke.. necemo bijezati za Njemačku zbog djece komunista to neka vam bude jasno .doci ce vrijeme kada ćete vi mocni pognuti glavu pred postenim gradjanima moga grada .

Tko je bio komunjara lago?

Hajde daj ti dođi pa uzmi pravdu...znaš gdje tko

Zahvaljujući Marijanu dom je postao respektabilna institucija.Medju najorganiziranijim domovima .Nisu bolji ni u Dalmaciji. A pogotovo u BiH.
Bravo Marijane. Ko je radio za banku zna posao.

Ohoho,masala..

Marijan odličan posao obavlja.

Lice s tjeralice,utaja poreza

Ovaj je uhljebio zenu u socijalno ona drska ..bezobrazna i neljjubazna....dok nekome ne prikipi...

prikipilo je

Dosta ga je više i njega i nje.

I šta biii

Ćitam ove komentare pa ovim rvatinam nemože pomoć ni J...Odak

Čuvalo, Barišić i Ševo nezakonito isplaćuju novac u Domu na Bučinama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari