Političari najkorumpiraniji, slijedi pravosuđe

ljubuski.info

Dojam građana je kako su političari najkorumpiraniji dio društva, na ljestvici od jedan do deset građani su političare prikovali za sami vrh, a odmah do njih, po percepciji korupcije, slijedi pravosuđe, utvrđeno je istraživanjem koje je objavila Misija USAID-a u BiH.

Prema općoj percepciji, korupcija se smatra jednom od najvećih bolesti bh. društva. Teško ju je otkriti ili dokazati, ljudi se boje govoriti o njoj i prijaviti je, opasna je, a prisutna je u svim sferama društva. U BiH se korupcija čak često i ne smatra kaznenim djelom, već nečim što je potrebno ili čak normalno te u skladu s običajima. Postojanje korupcije u pravosuđu upućuje na to da građani nisu zaštićeni od nepravde ni u drugim područjima života. Općenito, građani BiH nisu uvjereni u poštenje u pravosuđu ove zemlje.

Tužitelji i suci među najkorumpiranijim

Oko 84% ispitanika ne slaže se s tvrdnjom da suci i tužitelji nisu podložni korupciji. U okviru ovog istraživanja, od ispitanika je zatraženo ocijeniti poštenje predstavnika različitih javnih i privatnih institucija. Ispitanici su ocjenjivali ove institucije na ljestvici od 1 do 10, gdje 1 znači "vrlo pošten", a 10 "vrlo korumpiran". Rezultati za ovu skupinu pitanja prikazani su kao aritmetičke sredine.

Ispitanici su ocijenili da tužitelji i suci zauzimaju peto odnosno šesto mjesto na popisu od 20 institucija prema razini korupcije koja je prisutna u ovim institucijama, što znači da su ove institucije među najkorumpiranijim na listi.

Prema mišljenju ispitanika, čelnici političkih stranaka dobili su "visoku" ocjenu 8,46 od 10, a njihovi ministri u entitetskim vladama te Vijeću ministara 8,18 odnosno 8,17. I oni su, po toj percepciji, najkorumpiraniji. Slijede predstavnici Parlamenta te, kako je prethodno spomenuto, tužitelji i suci. Školski nastavnici i vojska smatraju se najpoštenijima. Manje od 50 posto anketiranih tako misli.

Mediji protiv korupcije

Građani BiH nemaju previše povjerenje ni u nevladine organizacije. Tako misli 66,4 posto ispitanih, a ni mediji ne stoje najbolje s 59,8% osoba koje tako misle. Iako ih trpaju u koš s korumpiranima, ipak ispitanici vjeruju da su policija, mediji i NVO najposvećeniji borbi protiv korupcije. Slijede međunarodne organizacije.

Pravosudne institucije gotovo su na samom kraju u redu institucija koje se bore protiv korupcije, odmah prije političkih stranaka koje su na posljednjem mjestu.

Glas naroda

Narod kao masa najviše sklon korupciji. Sve ostalo je posljedica toga.

Političari najkorumpiraniji, slijedi pravosuđe
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari