Uvjetna kazna za pranje novca

ljubuski.info

Odlukom vijeća Općinskog suda u Ljubuškom, kojim je predsjedao sudac Marin Zadrić, Slađan Dropuljić iz Ljubuškog pravomoćnom je presudom osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine za kazneno djelo pranja novca, odnosno gospodarskog kriminala.

Dropuljića se teretilo za pranje novca preko fiktivnog poduzeća SD-Komerc koje je Dropuljić otvorio s jedinim ciljem pribavljanja materijalne koristi kako za sebe, tako i za poduzeća za koja je vršio legalizaciju nezakonito stečenog novca. Preko svoje tvrtke SD-Komerc Dropuljić je otvorio transakcijske račune u ljubuškim poslovnicama UniCredit Zagrebačke banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe-Adria banke i Nove banke te LT Gospodarske banke - poslovnica Čapljina u kojima je tijekom 2004. i 2005. vršio pologe gotovog novca u ukupnom iznosu od 506.213 maraka za nekoliko poduzeća s područja BiH.

Preko SD-Komerca i Slađana Dropuljića ilegalno stečeni novac “oprala” su tako tri posuška poduzeća, četiri širokobriješka, po dva grudska, sarajevska i čitlučka te po jedno iz Tomislavgrada i Ljubuškog.

Uhodano pranje novca išlo je preko narudžbenica SD-Komerca kojima je Dropuljić fiktivno naručivao robu za daljnju prodaju od spomenutih poduzeća, a primljeni novac za navodno prodanu robu u maloprodaji vraćao je preko virmanskih uplata, uz svoju proviziju, na račune poduzeća - navodnih dobavljača robe.

Tim nezakonitim transakcijama Dropuljić je dobavljače oslobađao plaćanja poreza na promet proizvoda čime su ukupno “utajene” 90.032 marke. Utajenim porezom proračun ZHŽ-a ostao je “kraći” za 62.814 maraka, proračun HBŽ-a za 14.814 maraka te proračun Sarajevske županije za 12.403 marke.

Iako se radi o kaznenom djelu pranja novca i gospodarskog kriminala, pri izricanju presude sudac Zadrić uzeo je u obzir Dropuljićevo priznanje djela i teško materijalno stanje, kao i bolest vlastitog mu oca o kojem Dropuljić skrbi te mu izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu s trogodišnjim rokom kušnje. Usto, presudom se Dropuljiću oduzimaju i nezakonito stečene 90.032 marke koje je dužan uplatiti na račune oštećenih županija.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari