Organizirani kriminal i zloporaba položaja i u Čapljini?

ljubuski.info

Federalna uprava policije Županijskim tužiteljstvu HNŽ-a dostavila je dva izvješća o organiziranom kriminalu i zloupotrebu položaja i ovlasti. Radi se o javno dostupnim informacijama na internet stranici FUP-a, a klasificiranim kao Izvještaj o radu u 2015. godini. Među ostalim aktivnostima navedeno i prije spomenuto i to pod imenom 'Neretva - energija', a informacije govore da se radi o načelniku Čapljine Smiljanu Vidiću i njegovim suradnicima.

Izvještaji su upućeni zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela Organizirani kriminal iz čl. 342. st.1 i st.3..KZ F BiH BiH u vezi s krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl.383. st.3. KZ F BiH i krivičnim djelom Pranje novca iz čl.272.st.1.i st.2. KZ FBiH, drugoosumnjičeni počinio krivično djelo Organizirani kriminal iz čl.2.342.st.2. KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelom Zloupotreba položaja iz čl.383.st.3.KZ F BiH, trećeosumnjičeni počinio krivično djelo Organizirani kriminal iz čl.2.342.st.2. KZ FBiH u vezi sa kaznenim djelom Zloupotreba položaja iz čl.383.st.3.KZ F BiH i krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave iz čl. 389. st.1. i st.2.istog Zakona, a četvrtoosumnjičeni počinio krivično djelo Organizirani kriminal iz čl.342.st.2. u vezi sa krivičnim djelom Pranje novca iz čl.272.st.1. i st.2.KZ F BiH, a petoosumnjičena pravna osoba "Neretva energija" d.o.o. Čapljina počinila krivično djelo Pranje novca iz čl.272.st.1 i st.2. u vezi sa čl. 128. Točka c.KZ F BiH.

FUP-ov izvještaj govori da su četiri osumnjičena lica, nakon prethodnog dogovora, u namjeri da za četvrtoosumnjičenog (naknadno i pravnu osobu "Neretva energija" d.o.o. Čapljina) pribave protupravnu imovinsku korist u vidu nezakonitog raspolaganja građevinskim zemljištem na području općine Čapljina i da se se osumnjičeni udružili u grupu za organizirani kriminal u smislu člana 2.stav.17. Kaznenog zakona Federacije BiH u sastavu: prvoosumnjičeni S. V., drugoosumnjičeni P.K., trećeosumnjičeni D.Š. i četvrtoosumnjičeni V.V., u čijem su sastavu zajedničkim djelovanjem prekršili odgovarajuće odredbe Zakona o građevinskom zemljištu Federacije BiH, Zakona o pravobranilaštvu HNK-a, Zakona o javnom pravobranilaštvu HNK-a i Zakona o principima lokalne samouprave F BiH, u postupku dodjele građevinskog zemljišta, svako na svojoj poziciji iskoristili i prekoračili povjerena ovlaštenja u organima lokalne samouprave Općine Čapljina, čime su četvrtoosumnjičenom V.V. i naknadno registriranom poduzeću "Neretva energija" d.o.o. Čapljina omogućili protupravno raspolaganje, prikrivanje i korištenje građevinskog zemljišta, označenog kao k.č.202/1 "Nakovanj", K.O.Hotanj u površini od 143.159 metara kvadratnih.

capljina.info

Glas naroda

Znači i Musa koju informaciju donese

Ma molim te pogledaj ti ovih naših dotura

Šta bi radija da je vişi

je svojoj ženi sredio da preko noći postane ratni vojni invalid. gadarija.

Šta je Smiljan tek radio sa štetama od snijega i leda ljudi moji

Potrošija pare pa Jelka uskočila

Organizirani kriminal i zloporaba položaja i u Čapljini?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari