Vijeće branitelja u FBiH: Otvoreno pismo upozorenja

ljubuski.info

Vijeće branitelja u FBiH čine predstavnici Udruga demobiliziranih branitelja (potpisnika Rezolucije branitelja u FBiH) preko 70 Udruga proisteklih iz Domovinskog/oslobodilačkog rata u BiH.

Vijeće branitelja čine predstavnici 10/deset županija/kantona u FBiH i svi članovi su u jednakopravnom položaju, a njih je u Vijeću branitelja 11/jedanaest članova. Procjenjuje se kako Vijeće branitelja zastupa i predstavlja cca 75000 demobiliziranih branitelja koji nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Naprijed navedene Udruge proistekle iz Domovinskog rata su ujedno i Potpisnici Rezolucije branitelja u FBiH u kojoj su koncipirani svi zahtjevi demobiliziranih branitelja a ona su:

 1. Pravo na mjesečni braniteljski/borački dodatak,
 2. Izrada jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga u FBiH,
 3. Formiranje jedne jedinstvene braniteljske/boračke organizacije,

Demobilizirani branitelji su u više navrata pokušavali ishoditi usvajanje Rezolucije branitelja preko resornog Ministarstva za Pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata sastajući se u više navrata s fed.ministrom branitelja Salkom Bukvarevićem, no nisu uspjeli.

Demobilizirani branitelji su zbog opstrukcije tog ministra u nekoliko navrata organizirali masovne prosvjede pred Vladom FBiH i na graničnim prijelazima i važnijim prometnicama i to:

 1. 25.4.2016. godine pred Vladom FBiH,
 2. 19.5.2016. godine kada su blokirali i sve granične prijelaze u FBiH, i sve važnije prometnice u FBiH.
 3. 26.7.2016. godine u ŽZH,
 4. 1.8.2016. godine kada su opet blokirali sve granične prijelaze i važnije prometnice u FBiH.

Konačno 1.8.2016 godine predstavnici Vijeća branitelja su pozvani na sastanak u Parlament FBiH na kojem su bili pored predstavnika Vijeća branitelja i predstavnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čelu s Edinom Mušićem i gdje su usvojeni određeni zaključci a oni su:

 • Rezolucija branitelja se prihvaća kao zakonita, provediva i Poslovnički ispravan akt demobiliziranih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjeovanja u Domovinskom ratu u BiH.
 • O Rezoluciji branitelja će se kao prvoj točki dnevnog reda raspravljati na idućoj sjednici Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH (istog dana je dogovoreno u periodu od 01.09. - 06.09.2016. godine),
 • Nalaže se formiranje radne skupine od 13/trinaest članova (3 daje Vijeće branitelja, 3 Zastupnički dom Parlamenta FBiH, 3 Dom Naroda Parlamenta FBiH dok 4/četiri daju i to po 1 predstavnika: Federalno ministarstvo branitelja, Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, te federalno ministarstvo pravde), najkasnije za pet dana od dana tog sastanka 1.8.2016. godine.

Dokazi: Zaključci sa sastanka u Parlamentu FBiH od dana 1.8.2016. godine, te tonski zapis s tog sastanka,

Vijeće branitelja je u roku od nekoliko dana u protokol Parlamenta FBiH dostavio imena svoje 3/člane radne skupine dok Parlament FBiH do dana današnjeg to nije učinio.
Dokazi: Uvid u protokol Parlamenta FBiH,

Imajući u vidu ozbiljnost situacije i reagiranja naših demobiliziranih branitelja obraćamo se ovim otvorenim pismom svima vama predstavnicima gore navedenih institucija da u okviru svojih političkih, međunarodnih i vjerskih ovlasti utječete na odgovorne da koliko je god to moguće prije krenu u realizaciju Rezolucije branitelja u FBiH kako je to dogovoreno u zaključcima sa sastanka u Parlamentu FBiH dana 1.8.2016. godine.

No, prije nego li krenete u svekolike aktivnosti prema odgovornima dužni smo vas izvijestiti s kakvim osobama, političarima i neljudima demobilizirani Branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH imaju posla:

 1. Slagali su nas milijun puta dajući nam lažna obećanja dok im nismo blokirali sve granične prijelaze i važnije prometnice, no i tada su donosili zaključke mimo dogovorenog protokola kako je to učinio Federalni ministar Salko Bukvarević dana 31.5.2016. godine nakon sastanka s Vijećeom branitelja u zgradi Vlade FBiH, i koje zaključke je Vijeće branitelja jednoglasno odbio dana 3.6.2016. godine na sastanku u Srebreniku,
 2. Predstavnici aktualne političke vlasti su pokušali u nekoliko navrata razbiti Vijeće branitelja preko nekih članova Vijeća branitelja koje je Vijeće branitelja jednoglasno izbacio iz svojih redova na sastanku u Srebreniku o čemu je izvijestio i ministra Salku Bukvarevića kao i Premjera Fadila Novalića, te sve važnije medije u BiH i FBiH.
 3. Parlament FBiH je u nekoliko navrata izigrao Vijeće branitelja kada je dana 13.7.2016. godine Odbor za pitanja branitelja tog Parlamenta na sastanku s Vijećem branitelja obećao predložiti kao prvu točku dnevnog reda iduće sjednice Zastupničkog doma tog parlamenta predviđene za dan 26.7.2016. godine Rezoluciju branitelja, no opstrukcijom vladajućih stranaka u FBiH ta sjednica je odgođena i do dana današnjeg nije održana.
 4. Parlament FBiH je prevario Vijeće branitelja jer do dana današnjeg nije dao svojih 10/deset članova u radnu skupinu za implementaciju Rezolucije branitelja to je bio obvezatan učiniti najkasnije do 6.8.2016. godine sukladno zaključcima s tog sastanka održanog 1.8.2016. godine.
 5. Parlament FBiH je prevario i izigrao Vijeće branitelja jer do dana današnjeg nije potpisao i protokolirao zaključke s tog sastanka što je Vijeće branitelja sukladno dogovoru učinio za par dana.
 6. Parlament FBiH preko svojih predstavnika u potpunosti ignorira Vijeće branitelja dajući kolektivni odmor svojim uposlenicima koji je trajao neprekidno do 22.8.2016. godine dok je Vijeće branitelja radio punim kapacitetom očekujući isto od njih a oni se kupaju u moru i odmaraju dok se najčasniji sinovi ove države kupaju u znoju lica svog kopajući po svojim i tuđim njivama kako bi prehranili sebe i svoje najmilije, a većini od njih je pun kufer, te mnogi od njih pomišljaju i čine sebi ono najgore, te kopajući i prebirući papire vezane za Rezoluciju branitelja koja za preko 75.000 branitelja život znači a ovi što se kupaju i odmaraju šutaju je kao zadnje smeće u koš.
 7. Parlament FBiH preko svojih predstavnika koji se igraju šutljivih telefona, i ponašaju kao mali bogovi preusmjeravju predstavnike Vijeća branitelja s jednog lika drugom i koji ih uporno zovu trošeći i zadnju marku kako bi dobili pravovaljanu informaciju kada će Rezolucija branitelja u proceduru sukladno dogovoru s njima, ali do dana današnjeg te informacije Vijeće branitelja još nije dobio.
 8. Federalni ministar branitelja Salko Bukvarević u svoju radnu skupinu za izradu nacrta Zakona o demobiliziranim Braniteljima prima dvojicu isključenih članova Vijeća branitelja Murata Silajdžiju i demobiliziranog branitelja Nermina Bisu iz Stoca a obojica su isključena iz Vijeća branitelja i obojici je zabranjeno javno istupanje u ime i za račun Vijeća branitelja sukladno zaključcima i odlukama Vijeća branitelja iz Srebrenika od dana 3.6.2016. godine o čemu je Salko Bukvarević u više navrata pismenim putem obaviješten kao i Federalni premijer Fadil Novalić.
  Dokazi: Zaključci i odluke iz Srebrenika,
 9. Federalni ministar branitelja Salko Bukvarević čini kazneno djelo podstrekavanja na lažno predstavljanje i zastupanje navedenog dvojca, no on unatoč upozorenjima Vijeća branitelja i dalje to čini i dopušta navedenim osobama lažno predstavljanje i zastupanje u ime i za račun Vijeća branitelja što je vidljivo sa sastanaka te radne skupine koje su održane dana 16.8.i 25.8.2016. godine u Sarajevu.
 10. Unatoč kaznenim djelima lažnog predstavljanja i zastupanja Murat Silajdžija i Nermin Bise se i dalje neovlašteno i nezakonito pojavljuju na sastancima te radne skupine što je nezabilježeno u modernom svijetu, dok se to u FBiH pod dirigentskom palicom Salke Bukvarevića svakodnevno događa, čime se on izruguje Vijeću branitelja, vama gore navedena gospodo, te predstavnicima pravosudnih tijela FBiH gospodo ali Vijeću branitelja - budite sigurni neće dugo jer su podnijete kaznene prijave protiv Salke Bukvarevića i navedene dvojice isključenih članova.

Mnogo toga je poštovana gospodo ostalo nezabilježeno poput pritisaka koje političke vlasti vrše na Vijeće branitelja preko svojih podaničkih medija poput Večernjeg lista ili Dnevnog avaza kada demobilizirane branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjeovanja u ratu prikazuju kao teroriste, mrzitelje ili rušitelje ove države a to ničim nikada nisu dokazali niti će dokazati, iako ih dovode u kontekst paljevina u BiH iz 2014. godine, te donose po hitnom postupku zakone kojim zabranjuju blokade važnijih prometnica i graničnih prijelaza, udarajući nogama i palicama naše demobilizirane branitelje na mirnim prosvjedima (u Travniku dana 1.8.2016.), godine kršeći sve međunarodne konvencije o ljudskim pravima, te o slobodi javnog okupljanja, te zakone o pravima branitelja ali svejedno nikada neće ugušiti prava demobiliziranih branitelja, jer demobilizirani branitelji će se ubuduće znati obraniti od takvih napada bilo koga a poglavito od izdajnika i kukavica u policijskim redovima.

Stoga poštovana gospodo učinite sve kako bi se Rezolucija branitelja u Parlamentu FBiH što prije usvojila i realizirala jer Branitelji su iscrpili sve svoje mentalne i ljudske potencijale strpljivosti jer situacija nije nimalo zgodna. Kako to netko od političara kojima nimalo ne vjerujemo nedavno reče: "Biti će ugrožena sigurnost cijelog regiona" jer svaki dan netko od 75.000 branitelja pita nas u Vijeću branitelja: "Gdje smo?" misleći pri tome na Rezoluciju branitelja.

Na koncu sve me neminovno podsjeća na BiH film "Ničija zemlja" kada cijelo vrijeme filma jedan vojnik leži na nagaznoj mini a nitko ga ne smije pomaknuti jer će i taj koji ga pomakne zajedno s njim letjeti u nebesa. Stoga moja gospodo shvatite ovo krajnje ozbiljno. Postoji u FBiH barem 10.000 branitelja koji će pomaknuti tog vojnika s njegove nagazne mine a biti će im posve svejedno tko će s njima letjeti u zrak jer im je voda došla do grla umjesto da im je grlo došlo do vode u mirnom moru njihovih zasluženih prava.

dostavljeno:

 • svim medijima u FBiH i BiH
 • Vladi FBiH
 • Parlamentu FBiH
 • Predsjedništvu BiH
 • Predsjedniku FBiH gosp. Marinku Čavari
 • Ustavnom sudu BiH i FBiH
 • Visokom predstavniku za BiH gosp. Valentinu Inzku
 • Kontigentu mirovnih snaga EUFORA u FBiH (Švicarskom bataljunu)
 • Vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću
 • Reis ulemi Kavazoviću
Vlado Marušić, kontakt osoba Savjeta branitelja i Član radne skupine

Komentari

Citajuci ovo pismo sto si napisao gos. MARUSICU srce jace kuca idemo dalje , a vladajucim porucujemo ne ponovila se 92 a.hvala ti Vlado

Tresla se brda, rodio se miš.Lezi[ * neprimjereno * ]vići šta je,došlo iz glave u guizicu.Vi ste paraziti ovoga društva!!!

Svaka čast predstavnicima ZB iz ove kronologije događaja vidi se koliko je tu posla i borbe sa neodgovornom vlasti.
Nelegitimna vlast ( znamo da prevarama dolaze na vlast zato su nelegitimni) na sve načine a samo lažima i prevarama ovih poštenih branitelja pokušava zaštititi svoje političke uhljebe koje su uhljebili kroz vojnu evidenciju i dali im lažne statuse i to : invalidninu , činove , odlikovanja , jednokratne pomoći godišnje više puta ,traktore , freze, luksuzna kola , građevinski materijal , stanove ,plus posao u državnoj ili stranačkoj privatnoj firmi itd. itd..
Sve kad se sabere ima tih lažnih koji na mjesečnoj razini primaju 4-5 000 KM ima ih takvih čak 2-3 iz iste kuće tako da ima slučajevada u jednu kuću mjesečno dolazi 10 - 15000 KM mjesečno.
Sve vas pitam :
- je li to pošteno ?
- ko je odgovoran za ovakvu nepravdu prema Braniteljima?
- ko vlada svih ovih godina ?
- ko je odgovoran za nezaposlenost ?
- ko je odgovoran za iseljavanje ?
- ko odgovoran za mito i korupciju ?
- ko namješta izbore ?
- ko se bogati i na koji način se obogatio ?
- šta dalje i kako dalje , ima dosta pitanja na koje znamo odgovor al ništa nepoduzimamo zašto ?
- bojimo li se i koga se bojimo i zašto ?
Pisati će povijest kako je u ovim vremenima živio kukavički i bezobrazni narod koji je dopustio nekolicini da ga uništi , da ga raseli da nestane.
Jesmo li mi kukavički , [ * neprimjereno * ]čki , narod bez m.ud.a ?

Moramo nešto poduzeti dok još nije kasno , moramo se mijenjati za dobrobit naše djece !!!
Bog i Hrvati !!!

Sve kad

Dobro pitanje ! tko namjesta izbore ?? tko je namjestio nedavno izbore ( mozes mislit ) za predsjednika mjesne zajednice Dole .

Zar je to neka funkcija?

VETERANI 317 Sbbr sa vrata Bosne godinama su u ovom projektu DEMORALISANA PIJEŠADIJA ali sa velikom razlikom od članova komisija neprimamo ni felera a kamoli Hediju kao ova politićka udruženja.Zato naš stalni apel da samo REŠETO donosi DODATAK te uvođenjem članarine jedinstvene i jedne kao za sindikat svi zaposleni donosi rezultat .Pozdrav domovini do Opšti ove preskoćiti 2018 godina .

osamdeset posto lazni branitelja
ima potpis od istog doktora
njihova diagnoza piti isti a nista neraditi
jedino sto moraju izic na izbore
hadezeovoj mami dati glasove

[ * neprimjereno * ]ti Hdz mater [ * neprimjereno * ]e

dedo velika je tvoja penzija
dok si se ovako naljutija
dedo ima ljudi sto su stariji postanu pametniji
dado a ima ljudi ko ti da budu lu dji

Što je Dedo, došlo vrime pucate po šavovima, toliko ste se iskvarili da ste se "naduli" k'o krava kad se naž-dere štira, da od svoje pokvarenosti i nadutosti morate pući ili dobiti pr-oljev.

Ma jebes sarajevo i fbih.mise nismo za njih borili nego za herceg bosnu.trebamo ta prava trazit u zagrebu i sirokom.zds.

Vlado i sam znaš sa kakvim ljudima pregovaraš da su to vukovi. Zato mi moramo biti LAVOVI.
PAMETNOM DOSTA ...

Nije nicija do zore gorilapa nece ni njihova.Lavovi samo naprijed pravda je dostizna al treba izdrzati i preuzeti vlast te sudstvo i tuziteljstvo nstjerati da rade svoj posao i na odgovornost sve ove silne prevarante i lopove poslati.Napraviti drustvo po mjeri COVJEKA Za dom spremni

Vrlo dobar tekst! Na ovom primjeru se vidi sva bešćutnost vlasti!Hebe se njima za branitelje!To su ljudi bez obraza!Lažu ,petljaju!Guraju stvari pod tepih!Njihova riječ -braniteljima ne znači ništa-nema težinu!Međunarodna zajednica,iako zna, kako je BIH-bure baruta ne čini ništa!Ipak,zajedno smo jači! Podrška savjetu branitelja! A ovima što stavljaju netočne i zlonamjerne komentare poruka -kolo sreće se okreće!

Ja se slažem sa pismom. Mi trebamo čvrsto jedinstvo oštećeni ovi što primaju dobre mirovine i odličja šute njima paše ovako st. Nas ima pravih branitelja 20.000 tisuća mi moramo istrljati niti jedan branitelj nebi trebao ostati oštećen nismo trebali politici dati da tura prste gdje nije učestvovala mi smo im dali slobodu da nas prave [ * neprimjereno * ]ma samo jedinstven registar bor.organizacije ida borci odlučuju o svojoj sudbini izdajice zamijenit ima ih puno i čitava vlast je [ * neprimjereno * ]cka prevario nas je Alija sa knjižicama a ovi sad izabrali sebi podobne birace njima daju mi slozno ako treba borit ćemo se i život dati dosta vise lopovluka 4g.nisu male u ratu majku im ko god rekne riječ protiv boraca do pobjede.

Vlado hoće li se glasat u parlamentu o rezoluciji šesti 9 je rok ? Djeca mi polaze u školu peti 9 oni pitaju za knjige, patike,odjeću,kartu i pitaju me zašto ja nemam mirovinu invalidninu kao drugi od 300 do 1500km. Kakav odgovor da im dam?Zašto ja nemam nikakva prava a onaj ko nije vidio rata uživa sve povlastice i razne mirovine. Ja čekam do 6 devetog ako ne usvoje i izglasaju rezoluciju sutra 7 znam što mi je činiti.Ovim [ * neprimjereno * ]ma, lešinarima i uhljebima neka im Bog bude na pomoći.
VLADO MOLIM TE ZA ISKREN ODGOVOR

Iskreno mislim da ce potrajati duze od 9 mjeseca.
Al daj boze i do Božica da se rjesi bilo bi dobro.
Savjet Branitelja bori se svaki dan putiju i zovu odgovorne da se drze dogovora i zakljucaka .
Da Branitelji nebi poduzimali radikalnije korake bolje im je da ne odugovlače.
Branitelji su spremni !!

pozz ljubuskom iz prozora
uz vas mo

Vijeće branitelja u FBiH: Otvoreno pismo upozorenja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto