Vlada uvjerava umirovljenike kako će mirovine biti isplaćivane do 5. u mjesecu

ljubuski.info

Premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te predstavnici Federalnog ministarstva financija danas su održali sastanak s izaslanstvom umirovljenika u FBiH, koje je predvodio predsjednik Udruge penzionera/umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić, a na kojem su razmotreni zahtjevi Izvršnog odbora Saveza udruga penzionera/umirovljenika u FBiH od 11. kolovoza.

Cilj sastanka bio je predstavnike Saveza upoznati s aktivnostima Vlade FBiH na tom planu i prije rujna, kada je planirano donošenje novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH te otkloniti nedoumice ako ih ima.

Ocijenjeno je da su zahtjevi umirovljenika kompatibilni s nastojanjima Vlade FBiH da stabilizira mirovinski fond a mirovine redovno isplaćivane.

Ministar Drljača je u odgovoru na prvi zahtjev umirovljenika, kojim se traži da mirovine budu isplaćivane do petog u mjesecu, rekao kako će ubuduće sredstva za tu svrhu biti osigurana do tog datuma i da će to pitanje biti regulirano i novim zakonom. Dano je i uvjeravanje da će mirovinski fond biti stabiliziran uvođenjem trezorskog način poslovanja i da će isplate mirovina biti osigurane na temelju realnog rasta bruto društvenog proizvoda i stope inflacije, koji će biti dijeljeni s dva.

"Za nas je korektan i zahtjev o isplati posmrtnina za umirovljenike, što je previđeno i Nacrtom zakona o MIO/PIO. U novom zakonu je ostavljen prostor i za pružanje pomoći umirovljenicima za liječenje, sukladno raspoloživim sredstvima", rekao je ministar Drljača.

Razmotren je i zahtjev umirovljenika za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva prikupljena od njihovih članarina te dogovoreno da se radi na iznalaženju prihvatljivog rješenja izmjenom zakonskih propisa iz te oblasti.

Kada je riječ o eventualnom povećanju mirovina, rečeno je da će ono biti moguće nakon stabilizacije mirovinskog fonda i u suradnji sa Savezom udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH.

Podsjetimo, ranije je predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruga penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa izjavio da će neispunjavanje samo jednog od njihovih zahtjeva rezultirati prosvjedima zakazanim za 22. rujan.

NINA

Glas naroda

VETERANI 317 Sbbr grada Heroja konstatovašmo odkad dože ministar Drljača da pravo NADRLJAŠMO,Umori smo se objašnjavati članstvu da isplata kreće od petog a ne završava tog datuma .Zato od gosp Omerefendića . Kožul - Rapa oćekujemo sutra upr- odbor da sjašu sa grbaće naše te biramo nove ne ćekajući ove da biološki nestanu .Pozdrav domovini do izmjene i dopune šizofrenog zakona član 3 .

Vlada uvjerava umirovljenike kako će mirovine biti isplaćivane do 5. u mjesecu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari