Dug od 302.172 KM za smještaj Ljubušaka na skrbi

ljubuski.info

Smještaj i skrb u ustanovama socijalne skrbi mogu ostvariti odrasle osobe kojima su potrebne stalna skrb i potpora u zadovoljavanju socijalno-zaštitnih prava i drugih potreba, a ne mogu je ostvariti u vlastitoj ili srodničkoj obitelji ili na neki drugi način.

U općini Ljubuški u različitim ustanovama smješteno je 47 takvih osoba. Najviše njih, ukupno 15, boravi u Zavodu za mentalno-invalidne osobe u Bakovićima, dok su ostale smještene u domovima i centrima Ljubuškoga, Mostara, Stoca, Višegrada, Pazarića i Fojnice. U prošloj godini doneseno je pet odluka o prestanku prava na smještaj, od toga četiri zbog smrti korisnika i jedan sporazumni raskid ugovora o smještaju. Centar za socijalni rad Ljubuški lani je zaprimio šest zahtjeva za smještaj u neku ustanovu socijalne skrbi, od toga su četiri osobe smještene, jedan podnositelj zahtjeva je umro u tijeku postupka priznavanja prava na smještaj, a jedan je odustao od zahtjeva.

Prema zakonu, odrasla osoba smještena odlukom centra za socijalni rad, dužna je plaćati cijenu smještaja svojim prihodima i novčanim sredstvima kojima raspolaže.

Korisnik smještaja, čiji prihodi i novčana sredstva nisu dostatni za plaćanje troškova, dužan je u svrhu plaćanja otuđiti svoju imovinu koja ne služi članovima njegove obitelji za podmirenje osnovnih stambenih i drugih osnovnih životnih potreba.

Ako sredstva korisnika nisu dovoljna za plaćanje cijene smještaja, razliku snosi Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije. U prošloj, 2015. godini, troškovi smještaja u ustanovama za 47 osoba iz Ljubuškog plaćeni su samo za dva mjeseca, siječanj i veljaču, u iznosu od 62.134 KM, a ostao je dug za preostalih deset mjeseci u iznosu od čak 302.172 konvertibilne marke.

Ivan Kaleb | Večernji list

Komentari

To je i posteno,smjeste clanove obiteji u ustanovu neka drustvo plaća a obiteji njegova imovina.
To tako ne ide,ako covjek ima imovinu il primanja tim treba platiti!

Dug od 302.172 KM za smještaj Ljubušaka na skrbi

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto