U ZHŽ sve manji standard stanovnika

U ZHŽ sve manji standard stanovnika

Prosječna plaća zaposlenika koji radi u sarajevskoj općini Centar u prošloj godini iznosila je 1234 KM, dok u tuzlanskoj općini Gračanica prosječan radnik naplati 534 KM. Prevedemo li to na dane, radnik u Sarajevu je plaću djelatnika u Gračanici zaradio već 13. dan u mjesecu. Ili, pak, jedan zaposleni u Sarajevu vrijedi kao 2,3 u Gračanici,

Premda su oduvijek zaposleni bolje plaćani u Sarajevskoj u odnosu na druge županije Federacije BiH, tolika razlika je zaista i više nego upitna.

Napomenimo kako je prosječna isplaćena mjesečna neto plaća ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine tijekom ove godine iznosila oko 845 KM.
Zanimljiv je podatak da se odmah iza Centra nalazi općina Ravno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj prosječna neto plaća iznosi 1126 KM. Trend zatim slijede i sarajevske općine Novo Sarajevo (1087 KM) i Stari Grad (1000 KM).
Prema analizama Federalnog zavoda za programiranje razvoja, najviše su plaće u Sarajevskoj županiji i one u prosjeku iznose 1024 KM. Iza Sarajevske nalazi se Hercegovačko-neretvanska (890 KM), Hercegbosanska (839 KM), Unsko-sanska (808 KM), Zapadnohercegovačka (759 KM), Bosansko-podrinjska (740 KM) i Tuzlanska (733 KM).

Najmanje su plaće u Zeničko-dobojskoj (718 KM), Posavskoj (711 KM) i Srednjobosanskoj (673 KM). 
Posebice zabrinjavajući je podatak da je veliki broj općina u Federaciji BiH u kojima prosječna neto plaća iznosi nešto više od 550 KM.
S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječni mjesečni izdaci za potrošnju iznosili su 1569,33 KM po kućanstvu. U prosjeku, jedno kućanstvo mjesečno troši 511,60 KM za hranu i piće, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 1057,73 KM.

Dakle, jedna trećina ukupnih mjesečnih izdataka u kućanstvima odnosi se na hranu i piće, zatim 23,9 posto na održavanje stambene jedinice i režijske troškove, 14,6 posto na prijevoz i komunikacije, 4,9 posto na namještaj, kućanske uređaje i redovito održavanje, 4,7 posto za odjeću i obuću, 3,6 posto na zdravstvo i preostalih 15,7 posto na druge proizvode i usluge (duhan, rekreacija i kultura, obrazovanje, ugostiteljske usluge, usluge hotelskoga smještaja itd.).
Ako se zbroje osnovni mjesečni izdaci kućanstva (hrana, režijski izdaci, zdravstvo, prijevoz i obrazovanje), može se vidjeti kako su gotovo 3/4 (71,9 posto) izdataka osnovni izdaci koji se ne mogu izbjeći i oni mjesečno iznose 1129,61 KM za prosječno kućanstvo u Bosni i Hercegovini.• 

Večernji list

Glas naroda

Zašzo djelatnik ,koji radi u Sarajevskoj županiji, isti posao,(državna firma ) ima 213 KM veću plaću od mene u ŽZH?

Ovi "jasličari" bi išli na "posao" i za 300 KM mjesečno. Svakako ništa ne rade a zimi uštede na grijanju jer nisu kući..

U ZHŽ sve manji standard stanovnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari