Komemoracija i sveta misa za 50.000 Hrvata, poginulih u ratovima

ljubuski.info

Obilježavanje 71. godišnjice Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma održat će se danas na Bilima kod Mostara na Groblju mira.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat te Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Sveta misa održat će se u 12 sati, a predvodit će je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić.

Ove godine dovršena je mala crkva koju će blagosloviti mjesni biskup Ratko Perić, izgrađena je kosturnica, čatrnja za budući pomoćni objekt, dijelovi budućeg zida s ulaznim vratima, poboljšan je prostor za parkiranje...

Više tisuća ljudi

I ove godine, kao i prethodne, na dan obljetnice na Bilima očekuje se dolazak nekoliko tisuća posjetitelja iz BiH, Republike Hrvatske i inozemstva.

Predsjednik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Ile Vrljić istaknuo je kako je sve spremno za obilježavanje godišnjice dodajući kako se radi o malom vraćanju duga žrtvama svih totalitarizama.
Kako je ranije potvrdio fra Miljenko Stojić, koji istražuje komunističke zločine te je dopredsjednik i povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju, najkasnije za dvije godine na Bilima trebali bi biti postavljeni bijeli križevi.
"Obitelji će na jedan unificirani križ imati mogućnost ispisati podatke, koje ćemo još definirati, te njegovim postavljanjem na Groblje mira na simboličan način pokopati svoga bližnjega. Naravno, nakon toga to će biti i mjesto gdje će moći dolaziti zapaliti mu svijeću i moliti se za njega", objasnio je fra Mića.

Čović, Kovač ...

Zamišljeno je da se u sklopu Memorijalnog centra Groblje mira na Bilima podigne više od 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, uglavnom Hrvata.

Svečanosti će nazočiti član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač te predstavnici Crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života BiH, ali i Republike Hrvatske.

Prvi TV i Radio Herceg Bosne preko svojih medijskih platformi prenosit će komemoraciju žrtvama koja će se održati na uzvišenju Bilima koje se nalazi između općina Mostar i Široki Brijeg. Kako je predviđeno, kulturno-glazbeni program započinje u 11 sati.

Misno slavlje i blagoslov crkve predvodit će mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, a pjevat će zbor "Studenac" iz Kruševa.

Večernji list

Glas naroda

kada cemo vec jednom nauciti
da budemo pravi krscani i katolici
crkveni poglavari tata se na vas ljuti
zbog vasi ideja mnogi su ljudi glavu izgubili

UDBA ima jednu pomalo neobičnu praksu. Naime pokažu se kraj svojih žrtava. Pozdrav Bariši

pozdrav barisi vise nepali

Ni ovi u svetim haljinama nisu cisti , dkk njima dozvoljavaju pristup ,ali to vec znamo samo nista ne mozemo promjeniti .

Prolit će komunist dragan krokodilske suze za žrtvama komunizma. Dadnite mu malce i oltar da rekne koju predizbornu, vi to znate, zna se. hdz=kpj

Jadno je ovo zasto vitezovi dadose svoje zivote da opet udbasi vladaju mi smo stvarno proklet narod kletva Dmitra Zvonimira i dan danas traje

znaju mostarci tko je ile vrljić a znaju i tko je dragan čović

Drugog znamo sta je sve ,a za prvog pojma nemam ,ali kada je s njima svima je jasno samo se pitam dokle ovako...

Ja bih pitao fratre je li demokracija pohrasti vlastiti narod i drzavnu imovinu poubijati politicke neistomisljenike drzati ih na birou ili protjerati u inozemstvo to sve cini HDZ BiH 25 godina

neko ce nekada da odgovara
za naseg novina pokojneg nizica
nikada se zlocini nisu sakrili
tata zna ako neznaju ljudi

Komemoracija i sveta misa za 50.000 Hrvata, poginulih u ratovima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari