Borba za porodiljne naknade - grijeh struktura

ljubuski.info

Ve duže vrijeme u tišini, bez mnogo medijske pompe, prolazi borba majki iz Zapadnohercegovačke županije koje zahtjevaju redovitu isplaćutu zakonom propisanih odobrenih porodiljnih naknada.

S malo crnog humora, mogli bismo reći kako se barem imaju za što boriti, jer za rodilje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji niti nema porodiljne naknade, osim jednokratne koja se dobiva po porodu.

Što su to porodiljne naknade?

To nije novac koji mama čeka da bi ga spiskala u Zari u Mepasu na svoje haljinice i štiklice. To je novac (kao i alimentacija!) namijenjen osnovnim dječjim potrepštinama, a za koji svakog mjeseca svi mi zaposleni odvajamo od svoje plaće. To je jedna konkretna demografska mjera koja pomaže obnovi za kojom svi tako čeznemo i vapimo, što sa političkih govornica, što s oltara.
Ako statistike kažu da prosječna plaća u BiH iznosi oko 800-900 KM mjesečno, a iznos potrošačke košarice je oko 1800 KM, i predškolac može izračunati kakva sudbina čeka obitelj u kojoj je došlo na svijet novorođenče, a radi samo jedan roditelj.

Kaže se kako stupanj civilizacije nekog društva odražava njegova briga za najslabije. Mi Hercegovci se često volimo deklarirati kao vatreni domoljubi i vjernici, ali praksa nam očito zapinje, pa umjesto porodiljnih naknada, dječjih parkova, pedijatrijskih ordinacija, pedagoških radionica, niču kojekakve neukusne vile i skupocjeni automobili vrlih nam političkih elita.

Ne može se niti zamisliti kolika je drskost i bešćutnost potrebna da bi se oduzelo najmanjima, najslabijima, budućnosti našeg roda i zemlje, za svoje sebične egoistične prohtjeve koji nadilaze i osnovne egzistencijalne potrebe.
Mi, umjesto da se brinemo za svoje najslabije, zaštićujemo one najjače! Velik nam je stupanj civiliziranosti, nema što!

Grijeh struktura

Postavljam pitanje našim političkim elitama, pogotovo najvišim predstavnicima hrvatskog naroda - mogu li se ujutro pogledati u ogledalo i sa zadovoljstvom reći da će svome narodu ostaviti neko naslijeđe umjesto pustoši, otimačine i praznine?
Smatram da opisujući njihovu vladavinu, sasvim sigurno možemo upotrijebiti sintagmu "grijeh struktura" koju je kardinal Bozanić upotrijebio prije dvadesetak godina kritizirajući hrvatski politički vrh.

Iako nevoljko pišem o politici na vjerskom portalu, držeći se one Isusove "caru carevo, a Bogu Božje", budući da u ovom slučaju politika direktno utječe na opstojnost našeg naroda, izražavam nadu da će se dogoditi jedan od dva raspleta:
Ili će u našim čelnicima proraditi kršćanska savjest kojom se po potrebi (najčešće u predizborne svrhe) busaju u prsa i da će početi zaista raditi na dobro svoga naroda ili da će naš narod ubuduće pametnije davati svoj glas onim ljudima koji ga istinski zaslužuju.

B.V. | radio-medjugorje.com

Glas naroda

veci poticaj na stoku i masline nego na novorođenče a to uzimaju zna se ko

Eno oni što se slikaju uz Kolindu sve milijunaši za druge ih briga nije.Toni teret pporodiljnih pribacija na privatne poslodavce

Toni je promašen slučaj izgubija se u financijama

Majko moja cudim se kako su vam to dopustili objaviti pored medijskih kriminalaca koji mrzu sve sto je Hrrvatsko.Sta ce kazat pravnopoliticki kriminalci koji sude vasem narodu..trebate li se roditi uopce da ijedan postoji na tim prostorima.Cudo moje kako vam nisdu sterilizirali majke da se neradjate!Nace oni i zato nacina kroz vacinu i zastitu hranu i medicinu.Kad budete shvatili da se na tim narodom vodi mirnim putem rat i da su setirane elite vashi ministri politicari pravnici trgovci novinari i ostala bagra po redu u sluzbi sotone onda ce te znati da ste sami jer se vishe stanovnistvu nesluzi.Ako niste naucili lekciju za tisucu godina osude nad vama od vashim neprijatelja onda necete nikad! Vise od 50% poslijeratne 91' nije ozenjeno udato a ostali odlazi potpuno obespravljeni politicki ekonomski financijski i svakako kako okrenute..dakle jedna generacija unishtena a druga odlazi gdje su otisli i ostali Hrvati.
Najteze je viditi Bogu svecenike i crkvu sa propalim politicarima medijskim i pravnim kriminalcima..ti su osudili Isusa Krista.
Kriste ljubim ti sandale i svaku tvoju stopu moderni svecenici nose sad lakirane cipele i side u prvim klupama i po prvim mjestima a najmanje su sa ovcicama o izgubljenima i nesretnima i nevode racuna ..zato Kriste djavlije moderne struje nevole majku jer majka je symbol zivota i roditeljica i nositeljica svog indetiteta i svog naroda..zato se Kriste svak moli svetoj majci.
Kod Hrvata na tom kamenjaru majka je sve bit zivota i nositeljica i pobjednica u vrimenu i kroz vrijeme sa svojim porodom pobjedila je sile tame a najvishe one koji vam zele da vas nema i upotpunosti nestanete..

Borba za porodiljne naknade - grijeh struktura
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari