Potpisan Sporazum o ujedinjenju Hrvatskog pravaškog bloka i Hrvatske stranke prava

ljubuski.info

Večeras je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom potpisan Sporazum o ujedinjenju između Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH) i Hrvatskog pravaškog bloka Bosne i Hercegovine (HP blok BiH), kojeg su, u nazočnosti stotinjak članova, prijatelja i simpatizera potpisali predsjednici Stanko Primorac (HSP BiH) i Željko Koroman (HP blok BiH).

Potpisanim sporazumom, koji je ocijenjen kao nastavak ostvarenja politike okrupnjavanja pravaša, HP blok prestaje postojati kao politička stranka i nadalje djeluje u sastavu HSP BiH.

Skup su, pored dužnosnika, članova i simpatizera, između ostalih uveličali i gosti: general Željko Glasnović, zastupnik u Saboru RH, Željko Josić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH (HDZ 1990), prof. Ante Paponja, kandidat za načelnika općine Ljubuški, te predstavnici Udruge Zaboravljeni branitelji.

Nakon kratkog uvoda Ivice Miličevića, predsjendika podružnice HSP BiH Ljubuški, skupu se, prije svih, obratio Željko Koroman koji je pojasnio dugogidišnja nastojanja za okrupnjavanje pravaša, kroz povijest Inicijalnog odbora za ujedinjenje pravaša, u čijem osnutku su 2001. godine, pored njega, sudjelovali i Stanko Primorac i Berislav Elez (dopredsjednik HSP BiH). Inicijalni odbor je nastavio djelovati kao stranka HP blok, kroz vrijeme dok je HSP bio okupiran od strane raznih struktura.
"Vodstvo HSP-a danas više nije ono što je bilo i nakon smjene su se stekli uvijeti za gašenje HP bloka i nastavak rada u sastavu HSP BiH", kazao je Koroman.

Poručio je svim pravašima, pa i onima u R. Hrvatskoj kako moraju raditi na okrupnjavanju jer "HSP mora biti snažno oružje u rukama hrvatskog čovjeka".

Kazao je i kako je nužno maknuti politikante i uključiti se u rješavanje ključnih životnih problema, od lokalne razine naviše, te istaknuo punu podršku prof. Anti Paponji u predstojećoj borbi za načelnika Općine Ljubuški, u kojoj, kako je kazao, oporba ima veliku šansu promijeniti vlast u Ljubuškom.

Potom se skupu kratko obratio i prof. Ante Paponja, kazavši kako je političko okrupnjavanje zdravih političkih snaga hrvatskog naroda u BiH nužnost, budući da stranke ne mogu rješavati nacionalno pitanje, to mogu samo pokreti. Istaknuo je kako je pravaštvo ishodište hrvatske političke misli, jer da možemo zamisliti hrvatsku politiku bez svih stranaka ali ne i bez pravaša.

Uz veliki pljesak nazočnih, general Željko Glasnović je kazao kako u ovom vremenu imamo priliku napraviti modernu hrvatsku desnicu i da prioritet svake politike u RH mora biti položaj hrvatskog naroda u BiH, izjednačavanje HV-a i HVO-a te sustavnije uključivanje dijaspore u političke, gospodarske i društvene procese. "Bitka još traje, moramo biti vukovi, kazao je na kraju general Glasnović.

Zastupnik u Domu naroda parlamenta FBiH Željko Josić je kazao kako je ovo ujedinjenje veliki korak pred izbore u R. Hrvatskoj, lokalne izbore u BiH a posebno kao priprema za opće izbore u BiH 2018. godine, kada bi šansu mogle dobiti politike koje će konačno raditi na zaustavljanju negativnih trendova a posebno iseljavanja hrvatskog naroda iz svih krajeva BiH.

Skupu se kratko obratio i Vlado Marušić, predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji ZHŽ koji je pozdravio nazočne i pozitivne političke procese te predstavio ciljeve za koje se zalažu Zaboravljeni branitelji.

Na kraju se nazočnim obratio i predsjednik HSP BiH Stanko Primorac kazavši kako je ovo iznimno važan trenutak za pravaštvo, posebno se osvrnuvši na nadnevak potisivanja Sporazuma, noć uoči 9. kolovoza kada se navršava 24. godine od mučkog ubojstva generala Blaža Kraljevića i 8 vitezova, kazavši kako je Sporazum davno dogovoren ali je u spomen poginulima, za potpisivanje, odabran današnji dan.
Podsjetio je na riječi pokojnog generala Kraljevića, na posljednjem sastanku pred ubojstvo, kada je, upozoren na mogućnost napada, pa čak i likvidacije, kazao: "Ako će moja glava doprinjeti bar milimetar ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa, evo vam je!", te pozvao sve nazočne na sutrašnju misu i obilježavanje tužne objetnice.

Primorac se osvrnuo i na potpisivanje Sporazuma o ujedinjenju između HSP BiH i HP bloka BIH, kao jednom koraku u putu ka ujedinjenju pravaša, nakon kojeg slijede i koraci s drugim pravaškim strankama.
"Vraćamo ponos i snagu pravaštvu, nema više kompromisa i politikanstva, vraćamo HSP tamo gdje mu je i mjesto!", kazao je, na kraju Primorac.

Po potpisivanju Sporazuma, Koroman i Primorac su svečano smotali zastavu Hrvatskog pravaškog bloka, koju je Koroman predao Primorcu.

Između ostalog, večeras je povjerenikom pravaške mladeži za Republiku Austriju imenovan Stipo Meter.

Glas naroda

Sila su?!!

da nije smiješno bilo bi žalosno stvarno ste jad obični koliko prljavosti jedan na drugoga i sad se se ljube samo je pitanje kad će ga opet neko nekom šukniti jer su oni takve osobe ni obraza ni karaktera.

Udarit ce na Putina koja je to snaga...evo da su se udruzila dva Hdz-a nesto bi to znacilo a ovako umjesto 12 glasova imat ce 13 ...extra...loool

Koji principijelni političari. Kada se, ne tako davno, na Glavnom stanu HSP-a BiH razgovaralo o ujedinjenu pravaša, na spomen HPB i Željka Koroman, Ćane je ultimativno kazao, "ako je on tu, onda nisam ja", a vidi sada. Sačuvaj nas Bože od ovakvih!

Poznavatelj politicke situacije rece mi nedavno ima li itko da Koromanu kaze da je kontra efekat za onoga koga on javno podrzava ne zracite se previse vec djelujte na terenu

Ćane je proda koga je god stiga,pa i Koromana jednom a za očekivati je da će opet.

vidi ti zaboravljenih kako su oni čistunci njih ne interesira politika,šaraju malo tamo malo vamo...

razlika izmedju hdz-a i pravasa je sto prvi igraju na interesnu kartu a drugi na cistu emociju to se vidi iz svemira netko bi trebao reci pravasima da nije devedeseta i da smo u hurcu radi ekonomije inace generalu i paponji ja i moji blizi i dalji dacemo glasove

Koliki je ego u ovih pravasa moze sporazum suradnja ujedinjenje zajednistvo al nek sam ja predsjednik

pa zar pravasi u citavoj bih ne mogu naci obrazovanu osobu koja bi vodila stranku

Potpisan Sporazum o ujedinjenju Hrvatskog pravaškog bloka i Hrvatske stranke prava
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari