Zdravstveno osiguranje i liječenje branitelja prelazi na županije!?

ljubuski.info

Do sada je sedam županijskih skupština dostavilo Federalnom ministarstvu za braniteljska pitanja svoja mišljenja o Prednacrtu zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, a Prednacrt su dobili 9. lipnja.

Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, najviše ozbiljnih primjedbi je prema stavci da svi branitelji moraju imati zdravstveno osiguranje i liječenje, a za što novac moraju osigurati županije.
"Većina županija podržava predloženi Prednacrt zakona o demobiliziranim braniteljima. Naravno ima prijedloga da se jasno definiraju neke stvari. Ima i ozbiljnih primjedbi. Naime, po ovom zakonu podijeljena je nadležnost na županije u Federaciju BiH. Ovim zakonom tražimo da se definira da svi branitelji imaju zdravstveno osiguranje i liječenje. Tu će biti vjerojatno osporavanja od određenih županija jer treba za to osigurati sredstva" - naglašava Bukvarević.

Dodaje da će se 16. kolovoza kada će se održati sastanak Radne grupe, odnosno, Povjerenstva za izradu Nacrta zakona, razmatrati prijedlozi županijskih skupština.
"Do tada su dobrodošli prijedlozi ostalih županija kao i prijedlozi za proširenje Povjerensta. Nakon sastanka Povjerenstvo će dobiti vrlo kratak rok da pripremi Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji i proslijedi Vladi FBiH" - rekao je Bukvarević.

Podsjeća kako je još jedna od značajnih stavki budućeg zakona o pravima branitelja novčana naknada za najugroženije branitelje koja bi iznosila 25 posto od prosječne plaće u FBiH.
"Za to će se novac morati osigurati iz federalnog proračuna. Naše procjene su da je oko 1.000 branitelja koji nisu ostvarili nikakva prava i koji se nalaze u teškoj situaciji bez ikakvih primanja, a stariji su od 60 godina. Svaki od branitelja iz te kategorije će morati podnositi osobno zahtjev za ostvarenje tog prava" - govori Bukvarević.

Objašnjava da se na osnovu smanjenja broja korisnika RVI i osobnih i obiteljskih invalidnina, mogu osigurati odgovarajuća sredstva za ove branitelje.

faktor.ba

Glas naroda

Ministar Bukvarević a i oni koji ga savjetuju, uporno žele zaobići istinu, a istina je da raspodjela novca iz državnog proračuna prema braniteljima, zapovjednim dužnostima, ratnim zaslugama itd., onih koji se nalaze u bilo kojoj kategoriji, osim one iz - obitelji poginulih, nije u potpunosti poštena od strane države. U svakoj od ovih kategorija (osim one koja predstavlja obitelji poginulih branitelja) ima velikih prevara (ovdje se ograđujem od ratnih invalida). Samim registrom branitelja, sa popisom od vodova prema gore, sve te prevare bi bile ispravljene. Uštedjela bi se ogromna sredstva na nivou države, a mjesečni ratni dodatak i zdravstveno osiguranje za branitelje bi bio lako izvediv posao. Ne mogu se oteti dojmu da političari i dalje žele producirati nezadovoljstvo kod najzaslužnijih koji smo bili po crtama bojišnice.
Nekad je mudro šutjeti......, ali se stvarno čudim vođama velikih stranaka,..... da ne progovore baš ni jednu riječ po pitanju zaboravljenih branitelja. Mislim da njihova šutnja u ovom trenutku nije baš mudrost! ... Puno su nas godina pred izbore znali "zableušit", ... više sigurno to neće moći činiti. Znat ćemo im vratiti "ljubav" !

To je to Amen.

Ukratko ,nema zaboravljenih branitelja.Sada kada su izbori uvjek se angažira neka skupina jugokomunistički ostataka da bi bacala javnosti prašinu u oči,BA GRO zasuči rukave i radi nema socijale.Bukvareviću nemoj pokleknuti ba gri nedaj se tim udb ašima. žIVIO BUKVAREVIĆ

Zašto te je strah registra branitelja koji će se sigurno objaviti u kratko vrijeme. Nazivaš nekoga udbašem a udbaši su doveli do ovoga, samo vam vrijeme prolazi. Još ima Grga osim tebe.

VETERANI 317 Sbbr grada Heroja vijeruju da će ministar imati sluha i uvrstiti u zakon član 50 DEMORALISANA PIJEŠADIJA mijesec 3 KM te penzionisanje BRANITELJA sa 4 godine rata bez radnog staža i 60 godina života .Nadaju se do Izbora vraćanje člana 3 šizofrenog Helezovog gdje bi svi iz radnog vojnog osiguranja imali iste PIO - MIO koeficijente dobar 1,485 vrlo dobar 1,60.Pozdrav domovini do potencijonalni 30 000 -40 000 glasaća ???? .

Za "puka 59".
Demoralisani borci bi mogli imati redovne penzije uz dodatak od 8 KM po mjesecu, kada bi onima što rade u našim javnim preduzećima, srezali plate u nekakve realne okvire, npr. prosječne u federaciji ili još manje. Još bolje bi bilo kada bi te iste s nama zamjenili tj, da oni idu na zavod za zapošljavanje a mi preuzeli njihova mjesta a plate ostale iste. E za takve prijedloge ministar bi bio pohvaljen. Šta na ovo kažu VETERANI IZ 317- te? Naravno iluzorno bi bilo očekivati da ministar sam sebi smanji platu!

Ti bi nekom otimao,javna poduzeća nisu socijala nego servis građana.Pajdo zasuči rukave i radi ,linčino nemoj razmišljati kako otimati ekom da živiš kao parazit doprinesi nešto zajednici

Ma, ja doprinosim ako ništa plaćajući PDV na kruh kako bi tebi bilo dobro. A šta ti radiš "linčino"

VETERANI 317 Sbbr za borca dost daju odgovor.Mi i ja kao njihov predstavnik i ratni zapovjednik smo dugo u ovom projektu taćno 7 god i 7 mijeseci od moratoringa na stari boraćki zakon i 156 km .Stalno gdje imam priliku diskutujem da ima riješenja ali bez dobre volje stožerni volili in ili ne moramo to priznati. Gos -p Bakiri i Dragan trebaju krenuti od sebe najveća plata njima 2500 plus toplotni udar -bonovi 250 km te svi ostali ispod realne- normalne plate 2000 -1500- 1000 kmi eto berićeta za sve a prvobitno DEMORALISANOJ PIJEŠADIJI 326 KM uz Penzionisanje .Tu nastaje iluzija ali se netreba predavati borba traje demokratska bez politike ićije do cilja .Pozdrav domovini sa kapije Bosne .

Zdravstveno osiguranje i liječenje branitelja prelazi na županije!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari