Rješenje za hercegovačko smilje leži u Švedskoj?

ljubuski.info

U Širokom Brijegu je upriličen prijam za Veleposlanicu BiH u Švedskoj (Stockholm) Vesnu Ćužić. U svojstvu domaćina veleposlanicu Ćužić dočekao je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, a u izaslanstvu su još bili Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH i Predrag Kožul, zastupnik u Domu naroda PS BiH.

Nakon što je veleposlanica Ćužić domaćine upoznala s obvezama i problemima koje susreće u svome poslu u Švedskoj, izdvojila je dvije teme koje su joj se učinile zanimljive za ŽZH, odnosno o kojima je htjela upoznati domaćine i čuti njihovo mišljenje.
"Izdvojila bih dvije stvari koje bi nama ovdje mogle biti interesantne i na kojima bi se moglo poraditi. Prva stvar: ja sam gore naišla na jednu organizaciju koja se bavi vodama, financira projekte iz područja vodoopskrbe i zaštite voda. Riječ je o jednom velikom sustavu na svjetskoj razini koji je podijeljen po regijama u kojem samo pravne osobe mogu biti članice, od nevladinih organizacija preko lokalnih zajednica pa sve do cijelih regija. Mene je zanimalo kako izvući neku korist od toga za naše krajeve i naše projekte, odnosno dobiti nekoga odavde kao stalni kontakt gdje bih kontinuirano mogla dobivati informacije o stanju projekata koje imamo spremne, kako bih ja te projekte mogla gore predstaviti i kandidirati. Ja sam gore već dobila kontakt osobe, koja je u toj organizaciji zadužena za Mediteransku regiju.

Druga stvar: ja sam se gore u gospodarskim komorama malo zainteresirala za smilje i saznala sam da oni smilje uvoze iz Turske. Inače, njihove su gospodarske komore organizirane po regijama, a najjača je naravno ona u Stockholmu. Držim da bi bilo ne samo zanimljivo nego i korisno napraviti jednu prezentaciju, doći gore i predstaviti našu proizvodnju smilja, budući da je ovdje proizvodnja smilja naglo porasla, da već ima i dosta uljara, ali da plasman smilja još uvijek nije osiguran, odnosno nije zadovoljavajuće riješeno pitanje plasmana. I u ovom slučaju potreban bi mi bio neki kontakt gdje bih u svakom trenutku mogla dobiti potrebne informacije s kojima bih mogla stupiti u razgovore ili pregovore. Dobro bi bilo da ja tim jednim pregledom stanja raspolažem tamo negdje do sredine ili kraja rujna", ispričala je veleposlanica Vesna Ćužić.

Domaćini su pozdravili nastojanja veleposlanice Ćužić i izrazili zadovoljstvo jer se radi o temama koje su, svaka na svoj način, vrlo aktualne. Poznato je da sustavi vodoopskrbe i otpadnih voda još uvijek nisu u cijelosti riješeni u ŽZH, poglavito sustavi otpadnih voda. Stoga je svaka prilika za pronalazak sredstava za dovršavanje navedenih projekata više nego dobro došla. Jednako tako potrebno je tražiti i pronalaziti nova tržišta za plasman smilja čija je proizvodnja u ŽZH u velikom porastu.

"Obje ove teme koje je istaknula Ćužić za nas su vrlo zanimljive. Što se tiče voda, dosad se u BiH nastupalo isključivo kroz razvojnu agenciju. U svemu tome hrvatski su prostori prolazili vrlo loše, dobivali su nekakvih 5-10 posto sredstava, a sve drugo je odlazilo na druga područja. Kad je riječ o vodoopskrbnom sustavu, a pogotovu kad je riječ o sustavu reguliranja otpadnih voda, svi imamo velike potrebe. Možda bi bilo najbolje da naše tri općine i grad Široki Brijeg naprave prikaz trenutnog stanja u obje navedene oblasti, da naprave objedinjenu informaciju koja bi Vama koristila u budućim kontaktima i razgovorima. U tom pravcu odmah i predlažem da mi pripremimo te materijale koje će potom Županija objediniti i vama dostaviti, kako biste mogli argumentirano i utemeljeno nastupati u budućim razgovorima i eventualnim pregovorima.
Što se pak tiče smilja, mi možemo dostaviti precizne podatke kolike su površine zasađene tom kulturom, koliko su trenutni godišnji prinosi te koliko u ovom trenutku imamo uljara za preradu u našoj županiji. Zanimljivo je da površine zasađene tom kulturom svakim danom bivaju sve veće, što bi u budućnosti moglo dovesti do poremećaja u otkupu. Također možemo u cijelu tu priču uvesti i naše najveće proizvođače, kako bi oni osobno ostvarili kontakte i osobno postali dijelom te priče. Kad bi smo otkrili novo tržište na sjeveru Europe, uvjeren sam da bi se površine zasađene smiljem na ozemlju naše županije u kratkom vremenu udvostručile", kazao je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić između ostalog je kazao:
"Bilo bi dobro da se tim skandinavskim komorama prezentira naše trenutno stanje u proizvodnji smilja, a onda sačekati da oni izađu s eventualnim pismom namjere o svojim potrebama za tom kulturom. Jedini način kako mi tu možemo pomoći jest da mi tražimo načina kako povezati naše proizvođače s tim skandinavskim tržištem. Ono što bismo mi mogli napraviti, to je da u dogovoru s našim proizvođačima napravimo jedan promotivni film koji biste Vi onda mogli distribuirati kao konkretan prikaz o stanju proizvodnje smilja u ŽZH. Mi dosad nismo ni imali ovakvih projekata na razini Županije, nego je to uglavnom bilo na razini općina odnosno grada".

Zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Predrag Kožul je naglasio:
"Mislim da je vrijeme, a s obzirom na opseg proizvodnje smilja koji je stalno u porastu, da se naša županija preko ministarstva gospodarstva uključi u taj proces kako bi dodatno pomogli našim proizvođačima i olakšali im sigurniji plasman. Mi moramo raspolagati preciznim podacima o danim koncesijama u svrhu sadnje smilja, a jednako tako i o ukupnim dosada zasađenim površinama, koje svakako nisu male. Neke su naše dane koncesije već u fazi ubiranja prvih prinosa, dok su druge daleko od toga, još su u fazi pripreme. U najkraćem vremenu mi moramo raspolagati preciznim podacima o ukupnim površinama zasađenim smilje u našoj Županiji".

Na kraju sastanka gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević sugerirao je veleposlanici Ćužić:
"Kad je riječ o vodama, bilo o sustavima vodoopskrbe ili o sustavima otpadnih voda, poznato je da svi mi u ŽZH imamo manje-više velikih potreba i svaka inicijativa koja bi omogućila nekakva sredstva za tu namjenu više je nego dobrodošla. Kad je pak riječ o proizvodnji smilja, treba kazati da je to nova pojava na našem ozemlju i što se nas tiče Vi možete organizirati prezentaciju, ili ovdje za njih, ili gore za nas, i mi ćemo se svakako rado odazvati".

Glas naroda

to vam je pričo jedan što je gledo a šupljeglavci skupa sa veleposlanicom

Ovo su izrodi ljudskog roda na slici obicni kriminalci kojih nije briga za narod mozes umrit pored njih nebi se okrenuli fujjjjjjj

Barba ko da je u zivom zidu cuva jajasca

ja sam ja sam ja sam koje samo ego
vesne dame nebi mogla biti ni seoska ucitejica
ona veleposlanica dobro ova drzava funkcionir
ko je sve prestavlja

Vesnu u mup tamo ima zastiv od dragog!

Ja kakav bombastičan Naslov, pomislih već je tu nešto, dogovoreno, pa i mi toliko znamo što ste sada ispričali, "dobro bi bilo..." dodajemo dobro bi bilo da prestanete sa tim šupljacima pred izbore. Predpostavka je da je gosp. Ćuže od Širokoga, pa to oni nama malo kao...nek narod misli kako se pred izbore brinemo!
Pa kada ste tako poduzetni eto bio vam je Stiv Bubalo na Hardomilju a i naš Načelnik pa dobro bi bilo da su pokušali nešto, ali...

ovi svi skupa na slici

Djeca bi im od gladi umrla da im moraju žuljima svojim zaraditi kruh

Sadite ga vas 4-ica a ne 16 god na tuđoj grbači živite

To je čista predizborna farsa, kad je Turska imala smilje (nikad) i kad je i koliko Švetska uvozila ulja (5kg)godišnje - to je čista laž, varka i obmana jadnog običnog čovjeka.

Jao ekipe....

ekipa za ocevid

dama se okitila ogrlicom oko vrata
Iznad vrata nista sjena seikova

Ovi inekako ali kožulj to je komad drveta i to bukve :-)

može li bake za svoje pumpe to preuzimati,taj se namlatio love, to je najveći lopina u županiji. zamislite koliku je on plaću imao, "zaradio" 2-3 pumpe,2 stana u hrvartskoj...

Rješenje za hercegovačko smilje leži u Švedskoj?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari