Legalna devastacija prirodnih ljepota Trebižata

ljubuski.info

Sjeća li se itko onih davnih vremena kad smo se s razlogom hvalili da Ljubuška općina ima više kupališta i plaža od Makarske rivijere?!
Nedugo nakon toga ta su kupališta do nedavno postala ne upotrebljiva, zarasla u trnje i šašu kao i gotovo cijeli obalni dio uz rijeku Trebižat.

U naše je vrijeme bilo atraktivno kupalište na "Sastavcima", tamo gdje se sastaju Vrioštica i Trebižat, a samo nekoliko stotina metara uzvodno protezalo se nekoliko bistrih kupališta koja su imala svoja poznata imena, poput imena: "Mali brzaci", "Veliki brzaci", "Humačko", a s druge strane Trebižata "Lisičko kupalište". Nizvodno od Sastavaka, počev od Cicina vira pa do Zelića mosta, bilo je na desetke kupališta koja su uređivana i stalno održavana zahvaljujući skupinama i pojedincima vezanim za to područje.

Iza tih slavnih kupališta na kojima se rodiše mnoge velike ljubavi, ili se dogodiše prvi pogledi u lijepa tijela kupačica, nastupiše tužna vremena legalne devastacije svih tih prirodnih ljepota. Možete li zamisliti kako su tužno izgledali prizori, u ono ljeto prije 35 godina, kad su u Trebižat utjerali bagere da ravnaju one kaskade i brzake? Prije toga su mineri minirali sedrene barijere da bi bageri brže i lakše zatrpavali one prirodne bistre široke bazene. Sve su te poslove izmislili drugovi na vlasti kako bi pravdali utrošeno vrijeme i sredstva, i na taj način dolazili do novčanih sredstava, jer se takvi zahvati razumom ne mogu objasniti na drugi način.

Znam da mi mnogi od vas ovo neće povjerovati, ni ja se toga vremena ne želim sjetiti, u to sam vrijeme okretao glavu od tužne slike kupališta na Trebižatu, ali ipak mi jedne prilike pogled uhvati nekakav veliki žuti bager u sred Trebižata ispod mosta na Otunju, često se sjetim tog prizora i svaki me put prožmu ružna sjećanja.

Ta su vremena daleko iza nas, Trebižat je kroz minule godine izgradio nove kaskade i bistre široke bazene, opet se pojaviše neki drugi mladi ljudi koji prepoznaše čari i ljepotu kupališta na Sastavcima i drugdje. Stadoše iz godine u godinu uređivati sva ta mjesta, planirano ostavljaše mladice divlje smokve, neke topole ili vrbe koje kroz nekoliko godina stvoriše hladovinu i ukrasiše okoliš svojom ljepotom.

Ali isto tako, opet se pojaviše neki drugi ljudi, koji dobiše koncesiju da navodno "uređuju" i održavaju prirodni okoliš uz rijeku Trebižat, ali na žalost oni ne vide ništa drugo već nastoje što prije sve sasjeći uz rijeku kako bi što prije naplatili svoj trud.
Zamoljen sam od prijatelja i istomišljenika objaviti ovih nekoliko fotografija o ljepoti i ponovnom umiranju naših kupališta ovoga ljeta. Najžalosnije je što su sve ono sasječeno ostavili uz rijeku i eno već je osušeno i danima plamti, i, najlakše je prozivati nekog nestašnog tko sve to pali, a nitko ne spominje one koji ih opskrbljuju materijalom za paljenje jer ga nisu nigdje maknuli.

Još sam zamoljen napisati i pozvati druge zaljubljenike, koji godinama održavaju svoja kupališta da u buduće nikome ne dopuste ovakvu i sličnu devastaciju naših prirodnih ljepota.

Neka podignu svoj glas i pozovu odgovorne da skupa sa ljubiteljima prirode planiraju i dogovaraju uređivanje naših prirodnih ljepota koje se danas drugdje rijetko mogu vidjeti!

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Krešo Vujević

Glas naroda

A tek septičke iz ugostiteljskih objekata na čeveljuši i dalje uzvodno i nizvodno....neka je sramota inspekcija što to sve dozvoljavaju...

Di su sanitarne ispekcije. Dadu im gazde lokala uz Trebižat 200-300 Eura i zažmire na nepravilnosti.

Zovni miru milicevica gagu da pokupi grane i zamoli ga da nepali

Ma sve će to naš kra de ze uredit...evo, čim dobije izbore...nema problema...sanitarna/komunalna inspekcija u OPŠTINI je samo fikcija...neka ženska sjedi i skuplja plaću, nikada na teren ne izlazi...neka bude sram načelnika radi takove neodgovornosti i nerada!

dirnili su dno dna

ma ne toće paponja rešit sa inspekcijom u kumu dva svakako su tamo po cili dan

Pokraj nashe male rjecice pasli su janjci krave i telad..no pojavile su se neke pismene budaletine
nametnuli su zakon veterinara te metiljavost se pojavila od niotkud.
Malo pomalo nestade nashih janjaca i teladi i krava ali sad jedete staru tudju govedinu staru po 40 godina gore nego kad je Isus Krist jeo skakavce u pustinji za 40 dana.
Nema vishe Janjaca ali nema ni Hrvata rastjerashe ih politika krivokletnika i onih koji su vam rekli da je sve tudje bolje u nekog tudji mana jer misle da mana pada sama sa Nebesa.
A zashto bi mana i padala kad nece imati vishe kome padati.
Ugovor sa djavlima zavjet na crnu ruku i crnu krpu i staru zmiju nemere biti gore proklestvo eto neko ih mora i kleti da bi imali prokletih kuna za josh 1000 prokletih godina.

Legalna devastacija prirodnih ljepota Trebižata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari