Sutra povećanje cijena goriva?

ljubuski.info

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u ponedjeljak, 1. kolovoza, trebao bi razmatrati u prvom čitanju set zakona kojima se akcize za pogonsko gorivo povećavaju za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva i pet za izgradnju puteva.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH o povećanju akciza raspravljati će odmah na početku sjednice, odnosno nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i zastupničkih pitanja.

Riječ je o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prvi put akcize za pogonsko gorivo bile bi primjenjivane na biodizel.

Predloženim izmjenama i dopunama navedenih zakona predviđeno je da se sredstva od dodatnih akciza uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Iz Vijeća ministara navode da bi usvajanje ovih zakona omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Iako se predlaže povećanje akciza za 15 feninga po litru, zbog PDV-a građani će gorivo, ako prijedlog bude usvojen, plaćati skuplje za 17,5 feninga.

Dnevni list

Glas naroda

Zašto onda plaćamo za puteve prilikom registriranja automobila. Sve da uzmu novac od i onako siromašnog naroda u BiH, dok svoje plaće i za odvojeni život ne smanjuju.

...sta ti imas sa mojim odvojenim zivotom...napravicete mi put sa svojim param i opet cete placat vozanje...[ * neprimjereno * ] sitnog zuba

Sutra ne poskupljuje gorivo. Prenijeli ste neprovjerenu informaciju. Odluka nije prošla upravni odbor uprave za neizravno oporezivanje, niti svu proceduru parlamentarnoj skupštini. Moguće da će do Božića poskupit.

Sutra povećanje cijena goriva?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari