Hoće li političari dokazivati porijeklo svoje imovine?

ljubuski.info

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a predložila je, a Zastupnički dom Parlamenta BiH donio odluku da se formira interresorna radna skupina sa ozbiljnim i zahtjevnim zadatkom - u roku šest mjeseci izraditi prijedlog zakona o porijeklu imovine dužnosnika u institucijama BiH. Neće biti iznenađenje da odluka ostane na papiru i završi zaboravom. Zastupnica Pandurević najavila je da osobno to neće dopustiti bez obzira tko imao takve namjere.

Provjera i oduzimanje

Iza njenog prijedloga koji je Zastupnički dom većinom glasova usvojio stoji jednostavan red poteza - ukoliko se u imovinskom kartonu državnih dužnosnika pokaže nerazmjer između prihoda i imovine koju posjeduje, Tužiteljstvo BiH automatski otvara istragu i provjerava porijeklo imovine. U slučaju da je ono mutno, slijede sankcije - oduzimanje imovine. Da li bi ta vrsta sankcija zakačila i rodbinu dužnosnika, još nije jasno iako nije nikakva tajna da mnogi od njih prebacuju svoju imovinu na roditelje, bračne partnere, punčeve, svekre…

Da bi ovo bilo do kraja zakonski regulirano, interresorna grupa dobila je nalog i da predloži eventualne promjene Kaznenog zakona BiH i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje kako regulirati imovinske kartone - dužnosnicima je ostavljeno na volju da ih popunjavaju kako hoće, a nije rijedak slučaj i da ih ne predaju i nikome zbog toga ne odgovaraju.

S druge strane, bez obzira što je Zastupnički dom kao vrhovni zakonodavni državni organ donio odluku da se formira radna skupina, izgleda da će sve zavisiti od političke volje stranaka na vlasti i njihovih šefova. Također, osporavanja odluke već su počela što znači da treba očekivati raznorazne vrste blokada i odugovlačenja.

Otpori i nova kriza

Jedan bitan dio SDA bar za sada šuti o svemu, a drugi insistira na donošenju zakona o porijeklu imovine dužnosnika u institucijama BiH "kako bi svako položio račune o tome odakle mu i na koji način je stekao imovinu". Navodno, upravo na tome bi moglo doći do novih polariziranja u rukovodstvu ove stranke, a u toku je "ispitivanje pulsa i odnosa snaga", odnosno tko će sve ovo nazvati čistim populizmom i demagogijom čime bi razotkrio "nepostojanje osobne političke volje". Zanimljivo je da u HDZ-u o svemu šute, a znakovito je da zastupnici te stranke u Parlamentu BiH nisu uopće sudjelovali u raspravi o prijedlogu Aleksandre Pandurević.

U PDP-u koji je u koaliciji sa SDS-om smatraju da provjera porijekla imovine mora obuhvatiti sve izabrane i imenovane dužnosnike na svim razinama što je , kako saznajemo, poprilično iznenadilo Klub zastupnika SDS-a Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Iz redova SDP-a stigla je javna poruka da nijedan dužnosnik ne smije biti pošteđen, da posao koji je dobila radna skupina mora biti što prije završen i da je rok od šest mjeseci nepotrebno dug.

U SNSD-u nisu raspoloženi prema odluci Zastupničkog doma - javno su ovog tjedna poručili da se samo troši vrijeme i da se sve može uraditi na temelju važećeg Kaznenog zakona BiH. Da li se ovdje radi o još jednoj kontri SNSD-a svom najljućem političkom neprijatelju SDS-u, moglo bi biti jasnije narednih dana.

Prema svim očekivanjima, tek će doći do žestokih političkih sukoba, otpora i krize u odnosima stranaka zbog još uvijek samo namjere da se donese zakon koji bi stavio pod lupu Tužiteljstva BiH porijeklo imovine državnih dužnosnika.

M. Osmović | Dnevni list

Glas naroda

Ne samo političari, nego svi. Gledaj po Ljubuskom nesrazmjer izmedju sluzbenih zarada + isplate dobiti i velicine imovine - nekretnine, vozila, brodice i način života.

Na koga si tocno mislio, na neke drzavne sluzbenike i namjestenike ili "gazde" koje iskoristavaju svoj katolicki rvacki puk???

Na sve. I gazde i obicni hrvatski puk. Sve je to licemjerno. Odnosno ne zna se ko je gori - narod, gazde ili politicari uz casne izuzetke. Sve to krade kad ima priliku.

Barbaricu prodaj stan u zagrebu ionako neznas doc donjeg kucu na hvaru i stan u makarskoj

Kad on ne zna doć do njega odvedi ga ti.

is,pr,dak, nemoras se ti javljat nek se on javi,tebi je dobro tu di jesi

Nemogu nebi da smetam

A što bolan ne moreš ili ni ti ne znaš, rado bi se ti propuva da znaš više od njega.

Barba je reka da ce se obisitbako mu najdu imovinu izvan Ljubuskog zato ne sehrite

Znaš da oće nevoli ti on lagat.

Sta je rekao gospodin Covic o ovome ili se njega hebe sve je na biznismenu puncu

Šta imaju dokazivat ZNA SE kako je stečeno.Oduzeti njima i svoj rodbini u deseto kolino

Za 20 godina od rata do danas mogli su najvise zaraditi 500 tisuca maraka ako nista nisu trosili to je maksimum a koliko imaju neka se bave institucije i istrazivacko novinarstvo sve iznad je kriminal

Jeste ljubomorni sto ljudi imaju .radili pa zaradili

eto crknucemo od ljubomore ima boga vidices kako ce zavrsiti

glasali smo za lopine oni iskoristili polozaje
sad ocekujemo da lopine vrate sto su capile
dokle gad za nji budemo glasati
njihovo se porjeklo imovine nece znati

gospodine u pravu ste zakazale drzavne institucije u njima rade banbitosi koje smo izabrali

Hoće li političari dokazivati porijeklo svoje imovine?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari