Kako je oporezivanje kladionica paraliziralo cijelu Federaciju?

ljubuski.info

Politička kriza u Federaciji, narušeni odnosi vladajuće koalicije HDZ BiH - SDA - SBB iz dana u dan dobiva nove obrise pa su tako jučer otkazane planirane tri plenarne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Odgoda je uslijedila nakon zahtjeva HDZ-a BiH iz kojeg danima upozoravaju na neprincipijelnost i preglasavanje hrvatskih zastupnika kod donošenja nekih zakona u ovom Domu (primjerice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, kao i činjenica da s dnevnog reda nisu maknuti Nacrti zakona o šumama FBiH i Prijedlog zakona o organskoj i poljoprivrednoj proizvodnji).

Političke krize u BiH nažalost nisu nikakva iznimka, ali ova prijeti daljnjim usložnjavanjem ionako složenih hrvatsko-bošnjačkih odnosa kao i paralizom sustava ako znamo kako slijede godišnji odmori pa Zastupnički dom neće zasjedati do rujna. Ostaje jedino vidjeti hoće li stranački lideri vladajućih stranaka idućeg tjedna na sastanku uspjeti "ispeglati" odnose.

Bez "trulih kompromisa"

Ismet Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u ZD PFBiH, potvrdio je kako su tri sjednice odgođene na zahtjev Kluba zastupnika HDZ-HNS. Mišljenja je kako je uzrok nezadovoljstvu HDZ-a usvajanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću te se želi zaustaviti prolaz tog zakona na Domu naroda, rekavši kako se nada da se to neće dogoditi i kako će se navedeni zakon naći na sjednici Dom naroda. Uz to, iako se ulazi u sezonu godišnjih odmora, uvjeren je kako se navedene sjednice mogu održati u kolovozu. Bez obzira na očitu krizu vlasti, kategorički je odbacio tvrdnje da je vladajuća koalicija ugrožena.
"Opredijeljeni smo za očuvanje koalicije. Iako su određena pitanja teška za koalicijske partnere, sve što idu u pravcu izgradnje sustava u FBiH i u pravcu rješenja važnih pitanja za građane, mi ćemo predlagati i usvajati u Parlamentu FBiH bez obzira kako to drugi gledali. Otvoreni smo za uvažavanje svih prijedloga i sugestija kao i dogovara s partnerima o svim zakonima i uvijek ćemo biti na poziciji kompromisa tamo gdje on daje dobar rezultat. Prihvaćat će pozitivne kompromise, a štetne, trule kompromise, nećemo", kazao je Osmanović.

Nasir Beganović, predsjednik Klupa SBB-a u ZD PFBiH, kaže kako je vidljivo da zastupnici HDZ-HNS traži da se pojedini tehnički problemi riješe na najvišoj razini, to jeste na razini predsjednika stranka.
"Što se koalicije tiče, želje oporbe su da ona postane krhka, ali što se tiče SBB-a, koalicija je neupitna. Izjave oporbe smatram tendencioznim", kazao je Beganović.

Jozo Bagarić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u ZD PFBiH, navodi kako koalicija nije upitna ali da ovakav rad nije kvalitetan i sada je potrebno naći rješenje. Zastupnici HDZ-HNS-a, su mimo svoje volje, kako kaže, "progutali" mnoge stvari svjesni kako treba čuvati koaliciju, raditi kompromise i raditi za opće dobro građana. Uz već navedene za HDZ problematične prijedloge zakona o šumama i poljoprivredi, ističe kako su imali nesuglasice u vezi Prijedloga zakona o kontroli revizije branitelja.
"Oko važnih zakona smo preglasani dok su neki prijedlozi iz oporbe prošli iako nije bilo takvih stavova na Kolegiju ZD PFBiH. Zbog mislimo kako nije dobro da se tako sjednice održavaju i treba sjesti i definirati tko je pozicija, tko je parlamentarna većina. Ako je to nova parlamentarna veći, neka se to jasno obznani", poručuje Bagarić.

Kada je u pitanju Zakon o igrama na sreću, kaže da to nije bio razlog odlaganja sjednice, kako su oni željeli prigodom izglasavanja Prijedloga tog zakona samo da se tekst zakona poboljša rekavši kako će vrijeme pokazati tko je bio u pravu.

Oporba ogorčena

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u ZD PFBiH, smatra kako se radi o fingiranoj političkoj krizi koja je ranije dogovorena.
"Ono što danas imamo je umjetna politička kriza između SDA, SBB-a i HDZ-a. Ne radi se ovdje ni o kakvoj političkoj krizi. Sve ovo je inscenirano prije lokalnih izbora i nema nikakve veze sa navodnom svađom između koalicijskih partnera", tvrdi Đonlagić, koji dodaje kako parlamentarna većina vrlo dobro funkcionira po svim osnovama i podjelama javnih resursa.

"Ovo je predizborna igra SDA i HDZ-a. Ponovo će se zagrliti bratski nakon izbora. Očigledno sada treba malo podići tenzije. U konačnici, zašto je SDA pristao da se odgodi današnja sjednica?", poručio je Damir Mašić iz SDP-a.

Prema njegovim riječima, na sceni je čista parlamentarna kriza i potpuni krah parlamentarne većine koju čine SDA, SBB i HDZ zbog čega su izgubljene dvije godine. Naglašava kako od najavljenih famoznih reformi nismo vidjeli ni slovo "r" te da je ova većina uspjela u potpunosti zaustaviti novi pristup EU i raspoloženje koje je vladalo početkom britansko-njemačke inicijative.

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u ZD PFBiH, ističe kako je vlast u FBiH nestabilna te kako očigledno nisu kompetentni i ne mogu rješavati probleme koji su akutni.
"Sada postoji i veliki raskol između SDA i HDZ-a po pitanju Zakona o igrama na sreću. Najmanje se bave problemima koji se tiču svih građana i građanki BiH", navodi Gratz.

Dragan Bradvica | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari