Novi nositelj liste za dijasporu prof. Zoran Tomić?

ljubuski.info

Izborna lista za dijasporu trebala bi biti osvježena, a takva ne bi podrazumijevala dr. Božu Ljubića, Miju Crnoju ili Ivana Šukera, nego prof. Zorana Tomića, jednog od predstavnika HDZ-a 1990 kao i bh. pravaša.

Novoizabrani predsjednik HDZ-a susjedne Hrvatske Andrej Plenković kazao je da izborne liste za prijevremene izbore za 11. rujna za zastupnike u Hrvatski sabor neće biti iste kao one tijekom izbora 8. studenoga prošle godine, kada je predsjednik te stranke bio Tomislav Karamarko.
"Nije realno da liste budu iste kao što su bile 8. studenog 2015.", kazao je on medijima pojasnivši da će liste biti "dobar spoj iskustva i mladosti te ljudi koji će svojim dokazanim radom privući birače".

Ukoliko Plenković vjerodostojno potvrdi svoje izrečene riječi, to će značiti znatne promjene na svih 11 izbornih lista, među kojima je ova posljednja za dijasporu, a najviše se odnosi na tri buduća saborska zastupnika iz BiH.

Glasnović: Hrvati iz BiH još uvijek nisu ostvarili svoju ravnopravnost

Izborna kampanja u susjednoj Hrvatskoj počinje 16. kolovoza i trajat će svega 25 dana tijekom koje će, kako se doznaje, Bosnu i Hercegovinu posjetiti i novi predsjednik HDZ-a, želeći dati podršku kandidatima iz 11. izborne jedinice.

Iako je prerano govoriti o imenima na listi za 11. izbornu jedinicu-dijasporu, već sada je jasno da ona neće biti preslika prošlogodišnje. Prema neslužbenim informacijama, na njoj se ovaj put neće naći dr. Božo Ljubić, nositelj prošlogodišnje liste, koji je osvojio tek 2.914 glasova, dok je apsolutno iznenađenje bio general HVO-a i HV-a Željko Glasnović s osvojenih 7.287 glasa dijaspore, a tek 8. na listi.

No, iz HDZ susjedne Hrvatske se neslužbeno doznaje da se mjesto na listi ozbiljno 'drma' i Ivanu Šukeru, koji je bio na visokom drugom mjestu, a po rezultatima izbora u Sabor se provukao kroz 'iglene uši', iznenadno se 'provukavši' ispred ljubuškog načelnika Nevenka Barbarića.

Na listi neće biti niti Mijo Crnoja, nesuđeni ministar branitelja u bivšoj Vladi Republike Hrvatske.
"Prerano je govoriti o izbornim listama za 11. izbornu jedinicu. Još je sve neizvjesno, ali ja se nadam da ću biti na njoj, a ponajviše jer Hrvati iz BiH još uvijek nisu ostvarili svoju ravnopravnost ni u jednom pogled", kratko je za Dnevni list komentirao Glasnović.

'Devedesetka' traži jedno od prva tri imena, iz HDZ-a 'u igri' prof. Tomić?

Međutim, o ovogodišnjim izbornim listama već počinju razgovori s dvije najjače hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH i HDZ 1990.
"Mi ćemo svakako tražiti da jedno od prva tri imena na listi bude iz HDZ 1990. Ako se tu bude mogao postići dogovor, zasigurno da ćemo ići samostalno sa svojim partnerima, odnosno, cjelokupnom hrvatskom oporbom iz BiH. Uvjeren sam da će predsjednik Plenković ponuditi osvježene liste", potvrdio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Iz HDZ-a BiH još vlada šutnja oko mogućih imena, tim više što se izbori, ovaj put općinski, održavaju i u BiH, točnije 2. rujna. No, s obzirom na Plenkovićevo obećanje, već se uvelike govori o prof. dr. Zoranu Tomiću, dekanu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kao nositelju liste za dijasporu.

Također, i pravaši se nadaju visokim pozicijama na listi, a s obzirom da u Hrvatskoj još nisu iskristalizirani pregovori HDZ-a s krajnjom desnicom ostaje za vidjeti tko će iz BiH biti njihov favorit.

Koroman: Čekamo dogovor

"S obzirom na pregovore koji još uvijek traju kao i na suradnju sa sestrinskim strankama, očekujem da će Pravački blok imati svog kandidata za listi za 11. izbornu jedinicu", kazao je predsjednik Pravaškog bloka Željko Koroman. On nije mogao potvrditi kao ni demantirati informacije da će upravo on biti taj kandidat. "Treba još sačekati rezultat dogovora", kazao je Koroman.

No, u BiH je na posljednjim izborima, na četiri biračka mjesta, glasovalo tek nešto više od 20.000 birača od registriranih 22 tisuće dok je više od 250 tisuća s biračkim pavom, što govori o stupnu zainteresiranosti za izbore u susjednoj Hrvatskoj.

Smanjena kvota od tri mjesta u Saboru Hrvatske rezervirana su za tzv. dijasporu, a hoće li sva trojica biti Hrvati iz BiH, ostaje za vidjeti nakon potvrđenih izbornih lista, tj. rezultata izbora u rujnu.

Dnevni list

Glas naroda

General HVO-a i HV-a Željko Glasnović = no1

kakav tomić on ima previše posla koromana u zagreb poslat

I o Sandokanu bi se moglo razmislit.

Tomić bi bio odličan izbor, nacionalno svjestan intelektualac, sigurno da je opće prihvatljiv.

Zoran Tomic sudionik rata ranjen u Vakufu nakon rata naglo se obrazovao po meni vrlo diskutabilno ili sumnjivo sada sto radi dobro radi ali ja bi da sam na mjestu vrha HDZ-a na listu stavio (optuzene)generale HVO-a koji su sad u Zagrebu dosta je muslimanskog zuluma i hrvatske politicke iz .aje u BiH

Fra skoko prvi tomić drugi tolj treći eto prijedloga

Plenkovicu na listu stavit HVO optuzenike od strane Sarajeva

Glasnovic Siljeg Jelic Cilic Dodig ...

ovo su najgori komentari kada se mišaju kruške i jabuke , odnosno u jednoj se rečenici spominju nespojivi likovi

Ovaj gore komentar je napisao neko iz službe

Tomić je bolji izbor od muljatora Barbarića.Nevenko će ostat u Hercegovini popušit izbore a potom u Zenicu doživotno jer je uništio Ljubuški.

a tko odredi boj između ta dva mulca , bolje dvi bandere poslat

Misliš još će on 4 godine načelnikom se zvati.

Ako KPZ Zenica ima nacelnika onda ce biti i to 2 mandata

Šta je s Nevenkom? Sigurno ti prebacio malu jednokratnu pomoć. Mislio si da ce bit više? Šteta sto ne unovčiš tu svoju vidovitost, jači si od bane Vange. Ta ti znaš di će bit ko... De malo nam napiši o gadostima iz svoje šire obitelji. [ * neprimjereno * ] zli !!!

Oklen Nevenki novčanik od jednokratnih pomoći , i kome ju je dodjeljivao proteklih godina , a priča kako Lijan kupuje glasove
Spiskove od svog posla crno na bijelo pa onda od drugog tražiti isto

Došlo vrijeme da i Koroman ode u HR sabor da nas protuvazdusno zaštiti.Bolje išta nego vako.Ajmo svi za Željka i Hrvatsku do Drine.

Da članak piše dnl nije baš vjerodostojan a i ima previše pogrešaka u samome članku po pitanju datuma....I slično. Ako je tomic nacionalni svjestan onda smo hrvati Hercegovine svi odreda partizani ako je naš glavni čoek Fra skoko i fra sevo onda smo mi veći vjernici od pape....toliko...hvala što ne blokirati moje komentare vise pitanje cemo nekad kažu skupa sa mnom kafu

ali hajde , ako Tomić bude na listi nisu onda HDZ-u zagarantirana ni dva mandata

U svakom zlu poneko dobro

Ja sam ga u počtku rata opominjao dane navodi neprijateljske granate na Cim i Iliće!!
Mislim na novinarčića i glasnogovornika Zorana Tomića

Novi nositelj liste za dijasporu prof. Zoran Tomić?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari