Haški sud odbio uključenje R. Hrvatske u postupak protiv "šestorke"

ljubuski.info

Haaški tribunal odbio je zahtjev Republike Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne.

U odluci koju je potpisao predsjednik Haaškog tribunala Carmel Agius odbijeno je da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1994. godine.

Hrvatska je tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostupanjske presude, u kojoj stoji da su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom poduhvatu skupa s prvim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom Obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema navodima Hrvatske, prvostupanjska presuda iz svibnja 2013. godine krši presumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine nad Bošnjacima.

Haaški tužitelji tražili su da se ovaj zahtjev Hrvatske odbaci kao neosnovan.

Predsjednik Haaškog suda Agius je u odluci naveo da uključenost Hrvatske u žalbeni predmet "ne bi bila od koristi Vijeću".

Sudac Agius je u odluci naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi "ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao zemlje".
"Žalbeno vijeće podsjeća da Tribunal ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti", stoji u odluci, javlja BIRN.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je, kako ser navodi u toj presudi, za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti "Velikoj Hrvatskoj".

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

BIRN

Glas naroda

Sto se desilo sa 400 000 Hrvata na povjenom tisucu godina tlu jos od kralja Tomislava 925..tko je ethnicki ocistijo Hrvate BIH?
Sud srama nema na to odgovor i nezeli da cuje jesu li se Hrvati BiH trebali braniti i opstati kao narod!
Sud nepravde dobio je politicko obiljezje a najmanje sud pravde!
2.5 millions Croats outside from BIH because of political policy and injustice!

Primite lijepe pozdrave od nas obespravljenih progonjenih i od onih koji sud pravde trazi novce za nashe mrtve kosti!

nepuštajte bandu iz haga štosu mogli pokralisu ako možete gonite još i ove ostale čovića miju soptu oslobodite narod od zla hdz molimovas narod hercegovine

Haški sud odbio uključenje R. Hrvatske u postupak protiv "šestorke"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari