Sirotinjske i bogataške suze u Vitini

Vijest nije ni po čemu atraktivna. Ne gostuje nikakva pjevaljka, nitko nikog nije ubio, nema krvi, nitko nije izložio pikanterije iz vlastitog ili tuđeg kreveta da bi pošto poto postao "poznat", čak nitko nije opljačkao banku, trgovinu niti je ćaćinim novim bolidom vozio "dvista" na sat i to snimio na mobitel...!

Ne, vijest je obična, svakodnevna, dosadna do bola! Dvije žene od pedesetak godina, vjerojatno već i biološke bake dobile su otkaz u maloj provincijskoj tekstilnoj tvornici u Vitini pokraj Ljubuškog.

Pa šta onda! Tko ih je tjerao da rade! Da nisu radile ne bi ni dobile otkaz! Važno je da neka tamo Simonica, starleta koja zabavlja za(b)ludjelu naciju, u nekoj "farmi" sa zgražanjem gleda na sve oko sebe gledajući kako stvarno izgleda život "kod bake na selu", važno je da naforcani europljani, domaći "galebi" i sponzoruše oštre "alatke" za orgijaške partyje na Zrću, važno je da je u prodaji novi "stimulativni" gel za sve impotentniju naciju, itd. Netko će reći da nije malo previše sarkazma na početku priče!

A kako ga izbjeći kad je on naša stvarnost?! Koliko takvih kao te dvije sirotice melje žrvanj današnjeg vremena? Žene su radile u toj tvornici više od dvadeset godina, s prekidom tijekom rata, a nakon rata su "prvoborci" privatizacije uletjeli sa svojim "kapitalom" i uz svesrdnu pomoć struktura „jamili što se jamiti može“ i danas glume gazde, biznismene, plemenite velikaše koji se, eto, žrtvovaše kako bi "narodu bilo bolje"! Radnice su, kako piše, samo tražile svoja prava, da im se uplate zaostala dugovanja po osnovi mirovinskog, a zauzvrat su dobile radne knjižice uz obrazloženje kako je kriza i recesija stigla i u naše malo misto i kako se mora kresati radnu snagu, smanjivati troškove...! Kriza, šta ćeš!!! Mizerija od plaće od 400 maraka koju su do tad primale za ropski rad sad je za njih samo misaona imenica.

Toliko otprilike za jednu noć na nekom partyju potroši neki tajkunski tatin sinčić! Ali taj isti "uzorni" poslovni čovjek, otac, suprug i redoviti posjetitelj prvih klupa na nedjeljnoj misi nije samonikla pojava! Dat će on koliko god treba za predizbornu kampanju stranke koja bi mogla zasjesti na tron, a zna se tko će to biti , dat će on za uređenje crkvenog dvorišta ili istaknuti svoju reklamu na lokalnom nogometnom stadionu jer, treba znati komu dati! Onom tko ti je omogućio da možeš dati, je l'! Ne, ne obazire se on na radnu snagu koja će i onako dobiti "upute" za koga se treba glasati, tko će "braniti naše nacionalne interese i opstojnost na vjekovnim ognjištima"! A to što radnica, mlada majka ne može odgajati svoje dijete jer ga, pobogu, treba hraniti, mora kruha kući donijeti, što se ne smije razboljeti, što mora potpisati ugovor (ako išta i potpisuje?!) da neće zatrudnjeti, što ne smije ni pomisliti na bolovanje, na godišnji odmor...to je ionako zabranjena tema, jer, "ima ih koji jedva čekaju da uskoče na posao"!

A tko će sad na posao primiti te dvije fine, dobre žene koje su pola života i radnog vijeka ostavile u tom poduzeću ili kako se u nas voli reći , kosti ostavile! Danas vidimo u novinama, plaču neki bogataši jer je kriza od po nekoliko milijardi eura "odgrizla" od njihova bogatstva. Vladar Dubaija izgubio 6 milijardi gradeći umjetne, egzotične otočiće u obliku palmi! Malo tko zna da je te otočiće gradila jeftina radna snaga, radnici koji su posredničkim tvrtkama morali platiti po tri tisuće eura da bi uopće dobili posao za mjesečnu plaću od 180 (stotinu osamdeset eura!)! Dakle dvadestak mjeseci će raditi samo da bi povratili taj novac! Ali tu priči nije kraj! Nema pravo tražiti nikakva prava, radi prekovremeno, poslodavci ih maltretiraju, čak fizički zlostavljaju, ima i samoubojstava, a ukoliko prekine ugovor, po automatizmu dobija izgon iz zemlje jer, jadan, poptisao je ugovor da nema pravo tražiti posao u drugoj firmi!

To mu je klauzula od države! I eto dođe (Božja) recesija i rasplače sultana jer je izgubio 6 milijardi zarađenih na krvi i suzama sirotinje! Malo utješno za ove naše dvije dobre žene iz Vitine! Ali, naši stari mudri dobri Hercegovci nisu uzalud znali reći, očito iz bogatog životnog iskustva-stiže sirotinjska suza!

Ilko Barbarić [ Republika ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari