Školu MNK "Futsal" Ljubuški pohađa skoro stotinu članova

ljubuski.info

Četiri godine na futsal sceni Bosne i Hercegovine boravi MNK "Futsal" iz Ljubuškog, gradića na jugu Bosne i Hercegovine.

Osnivač kluba je Milan Vučić, profesor fizičke kulture, i nekadašnji nogometaš Sloge iz Ljubuškog, koji je već sa 24 godine bio kapetan i trener ove ekipe. Prije četiri godine je odlučio da napravi jednu školu futsala, jer je i sam zaljubljenik u ovu igru, i sudionik brojnih turnira.
"2012 godine sam odlučio pokušati ostvariti svoju dugogodišnju želju, a to je pokretanje škole futsala u Ljubuškom. Pošto je u Hercegovini futsal popularan već dugi niz godina bio sam uvjeren da bi škola futsala mogla zaista dobro funkcionirati. Od samog početka broj članova nam je stalno rastao tako da smo se 2013. godine zvanično registrirali kao MNK "Futsal" Ljubuški. Danas klub ima između 90 i 100 članova, i to je zaista jedna respektabilna futsal škola", počeo je razgovor osnivač kluba, Milan Vučić.

Kao i gotovo čitav sport u Bosni i Hercegovini, i gotovo svaki klub, i ovaj kolektiv je suočen sa financijskim poteškoćama u radu. Stalno iznajmljivanje dvorana odnosi veliki dio novca, a upravo je to i problem što oni još uvijek nemaju seniorsku ekipu.
"Kao i kod većine sportskih klubova, i nama je problem financiranje. Futsal je dvoranski sport, i potrebno je osigurati dvorane za treninge i utakmice, a to nije nimalo jeftino. Jedini problem i za osnivanje seniorske ekipe je novac. Domaće igrače imamo jer konstantno nastupamo na turnirima po Bosni i Hercegovini i Dalmaciji, ali za natjecanje u ligi je potrebno mnogo više izdataka. Trenutno smo u razgovorima sa jednim ozbiljnim sponzorom, koji je pokazao volju da nas financira, ali još uvijek to nije sve izdefinirano, tako da smo u iščekivanju rezultata."

Malo ekipa u Bosni i Hercegovini ima omladinski pogon. To je svakako jedna od grešaka, i Savez mora učiniti dosta stvari po tom pitanju, ne bi li afirmirao omladinski futsal u Bosni i Hercegovini. I Vučić smatra da kada bi se to riješilo futsal u Bosni i Hercegovini bi uznapredovao.
"Da bi naša liga i naš futsal bio kvalitetniji potrebno je više ulagati u mlađe igrače. Mislim da nam je potrebno da se osnuju lige za juniore, kadete i pionire. Znam da većina klubova to neće moći ispoštovati jer to zahtjeva puno novčanih sredstava, ali bi svaki klub trebao to imati i apeliram ovom prilikom da Savez razmotri neku od tih opcija. Samo to je put da se ovaj sport populalizira, i da nam lige budu još kvalitetnije. Svaki početak je težak, pa tako neće ni biti lako pokrenuti omladinska takmičenja, ali Savez bi trebao uvjetovati klubove da ako žele da se natječu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine moraju imati omladinske kategorije. Tek tada, ovaj sport će imati vrijednost koju zaslužuje."

Osim futsala i rezultata, na treningu MNK "Futsal" Ljubuški je prisutna i izuzetna disciplina. Nije samo cilj naučiti djecu futsalu, nego ih i učiniti dobrim ljudima, a nedisciplina i problemi su kažnjivi.

futsalbalkan.com

Komentari

Cuj gradica..nije metropola al nije sigurno ni gradic..pa sta bi napisali za ove okolne kad je ljubuski gradic

100 djece puta 20K = 2000KM i koji sponzor i plaća bogovska, moga si još kojeg trenera zaposlit ako ti je stalo do djece a ne da zajedno treniraju djeca koja idu u prvi i osmi razred

Školu MNK "Futsal" Ljubuški pohađa skoro stotinu članova

FB

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto