Dream team Babe osvojile treću nagrada na 9. Etno festivalu u Benkovcu

ljubuski.info

Opisati se ne može ugodna atmosfera na znamenitom kaštelu Benković koja je, opirući se na trenutke i orkanskim udarima bure, krasila 9.po redu Etno festival Benkovac 2016..

Organizator može biti itekako zadovoljan jer su dvori benkovačkog Zavičajnog muzeja u subotnjoj večeri odzvanjali izvornom pjesmom i pljeskom, i pored jake bure i hladnoga zraka, okupljene mnogobrojne publike. I ove se godine manifestacija koja okuplja pjevačke skupine, odvijala pod okriljem Benkovačkog kulturnog ljeta, u organizaciji KUD "Branimir"i TZ Grada Benkovca, a pod generalnim pokroviteljstvom Grada Benkovca. U natjecateljskom dijelu je nastupilo čak devet izvođača, a program su otvorili prošlogodišnji pobjednici Muška pjevačka skupina "Srossmayer" iz KUD-a "Šokadija" iz Strizivojne u Osječko-baranjskoj županiji.

Nakon što su potvrdili status lanjskog pobjednika, krenula je borba glasova za naslov najboljega na ovogodišnjem Etno festivalu. Redom su nastupili: Muška pjevačka skupina KUD-a "Bedem"iz Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji, Muška pjevačka skupina ispred KUD-a "Vukšić" iz istoimenog sela s ruba Zadarske županije, mlađahni 13-godišnji guslar Ivan Vidić iz Dretelja kod Čapljine, Muška i Ženska pjevačka skupina KUD-a "Brinje" iz Brinja u Ličko-senjskoj županiji, Etno skupina "Sinovi Hercegovine" iz Širokog Brijega, Muška pjevačka skupina KUD "Sv. Ante" iz Nadina, Pjevačka skupina "Dream team Babe" iz Ljubuškog u BiH te Ženska pjevačka skupina KUD-a "Šokadija"iz Strizivojne.

Svaki je nastup na poseban način privukao pozornost objektivne publike koja je znala itekako nagraditi prezentaciju bogatoga kulturnoga i tradicijskoga blaga iz krajeva od kuda su dolazili izvođači ovogodišnjeg festivala u Benkovcu. Budnim okom svaki je nastup promatralo i samim tim ocjenjivalo posebno Prosudbeno povjerenstvo na čelu kojeg je i ovoga puta bio Danijel Šota umjetnički ravnatelj Vinkovačkih jeseni i kojega su još činili Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja te Luka Baković, umjetnički voditelj klape "Asseria"iz Benkovca. Njihova zadaća nije bila nimalo laka, što je pri proglašenju najboljih i najuspješnjih, potvrdio i sam Danijel Šota, rekavši pri tom kako se posebna pozornost povjerenstva usmjeravala ka pravilnoj izvedbi s dvije pjesme koliko je morao izvesti svaki izvođač, budući je bilo i onih koji su izveli više od dvije pjesme, pa su takvi bili isključeni iz selekcije procjenjivanja. Šota je također pohvalio organizaciju ovogodišnjeg festivala, naglasivši kako ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve masovnija i zapaženija, dobivši velikog odjeka i izvan granica ne samo Benkovca i Zadarske županije, nego i Hrvatske. Ovo se čini opravdanim samim tim što je Etno festival u Benkovcu već poodavno dobio i karakter međunarodnoga, a subotnji spoj posebno Hercegovačko-dalmatinskog izvornoga izričaja, očigledan je primjer te tvrdnje.

Izvođači iz Hercegovine su poseban obol dali ovoj manifestaciji kroz svoje zanimljive i atraktivne nastupe, dočaravši tom prilikom dobre stare običaje i tradiciju toga kraja u BiH. Posebno su zanimljivi bili nastupi "Sinova Hercegovine" koji su pored samostalnoga nastupa otpjevali jednu pjesmu i s Dalmatinkom Ivanom Čirjak, poznatom etno umjetnicom i cvitarašicom iz Zadra, potom mladoga guslara Ivana Vidića, a da ne govorimo o babama iz Dream teama iz Ljubuškog, koji su, i pored treće dobi u kojoj se nalaze, na posebno atraktivan način podgrijale atmosferu u ionako predivnom ambijentu Zavičajnog muzeja u Benkovcu. Organizator i domačin KUD "Branimir", prije samog proglašenja najboljih izvođača uručili su zahvalnice i prigodne darove svim sudionicima 9.Etno festivala. Nakon toga došao je šlag na tortu, proglašenje najboljih. Tako je, prema procjeni Prosudbenog povjerenstva, nagradu za izvornost nastupa dobio mladi guslar Ivan Vidić," a nagradu za izvornost Muška pjevačka skupina KUD-a "Brinje". Treću nagradu žirija dobile su atraktivne dame iz "Dream teama Babe". Njima je nagradu uručio ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.

Drugoplasirana je na ovogodišnjem festivalu bila Muška pjevačka skupina KUD-a "Bedem"iz Grebaštice kojima je nagradu uručio direktor TZ Grada Benkovca Vanja Čvrljak. I na kraju pobjednik i grand prix 9.Etno festivala Benkovac 2016. je Ženska pjevačka skupina "Druge" koje su predstavljale KUD "Šokadija" iz Strizivojne. Njima je nagradu uručio gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija. Nagrada za prvo mjesto je zapravo i potvrda kontinuiteta u radu i djelovanju KUD-a "Šokadija", budući je muška ekipa tog društva prošlogodišnji pobjednik. Nije potrebno kititi posebnim perjem ovu manifestaciju, dovoljno je objektivno kazati, Etno festival u Benkovcu i ove je godine pobijedio, u svom smislu, u svom značenju i opravdanosti, na kraju krajeva ove godine i u borbi protiv jake bure. Stoga sve pohvale domaćinu i organizatoru a posebno gospođi Kseniji Čirjak koja vrlo uspješno kreira i vodi KUD "Branimir" iz Benkovca.

Ovdje valja svakako napomenuti kako je na ovogodišnjem festivalu izostao nastup domaće Muške pjevačke skupine zbog iznenadne smrti dugogodišnjeg i aktivnog člana KUD "Branimir" Tome Bačića-Toše. Njegove su mu kolege uputile i dirljivu poruku putem Facebooka u kojoj stoji: "Svidjelo se dragom Bogu da uljepša raj, pa te uzeo u svoj zagrljaj. Počivaj u zagrljaju Božjem, gledaj i čuvaj nas odozgo iznad oblaka. Nosit ćemo te zauvijek u srcu. Počivao u miru prijatelju". Neka i ovaj etno festival počiva u moru uspješnica do godine kada će znamenitu tvđu kaštel Benković obasjati svjetlost jubilarne desete manifestacije.

Mihovil Brkić | Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari